Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Venera Babeș, directoarea Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București

Publicat: luni, 17 Martie 2025 , ora 9.30

Luni, 17 martie 2025, Ateneul Român găzduiește un concert intitulat "In memoriam Dinu Lipatti", susținut de elevii Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București. Mai multe detalii ne oferă Venera Babeș, directoarea instituției de învățământ menționate, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Doamnă Venera Babeș, v-aș ruga să începem prin a contura semnificația moștenirii lui Dinu Lipatti în formarea artistică a tinerilor muzicieni de la colegiul național de arte care-i poartă numele. Se simt inspirați de personalitatea acestuia în parcursul lor muzical?

Lipatti, pentru ei și pentru noi toți din lumea muzicală, este un reper. A fost un poet al pianului, așa cum este supranumit, muzician desăvârșit și este un reper și un model pentru toți tinerii din liceu și nu numai. În anii precedenți, în activitatea noastră concertistică am avut și compoziții de-ale lui Lipatti pe care le-am prezentat în diferite audiții, recitaluri, concerte; chiar și pe scena Ateneului am avut un concert. Deci, Lipatti este un model și copiii noștri sunt mândri, dar, în același timp, au responsabilitatea de a fi cât mai buni pe această specializare a noastră de la "Lipatti" - muzica.


Concertul din 17 martie, de la Ateneul Român, este fără îndoială un moment special pentru elevii Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti". Ce semnificație are pentru ei această oportunitate de a urca pe scena unei dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din țară?

Sunt mobilizați pentru faptul că apar pe scena Ateneului, pentru care ei și noi cu toții avem un respect deosebit. Și pentru că Lipatti este născut pe 19 martie, noi ca școală ce-i purtăm numele am considerat că trebuie să punem în evidență acest moment, să ne pliem pe activități legate și dezvoltate în luna martie și să fie și ziua școlii noastre. Este o coincidență, dacă pot să spun, că domnul Cazacu ne încurajează ca în luna martie să avem un concert care deja de aproape 20 de ani a devenit tradițional. Nu pot să trec cu vederea faptul că anul trecut am avut pe scena Ateneului un concert aniversar pentru noi ca școală, Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", pentru că am împlinit 75 de ani de la înființare. Este prima școală de muzică înființată în București.


Vorbiți-ne, vă rog, despre lucrările care vor răsuna pe scena filarmonicii bucureștene. Pagini semnate de Webber, Wagner și Beethoven. Și aici aș menționa Fantezia pentru pian, cor și orchestră, o lucrare deloc facilă chiar și pentru muzicieni mai experimentați. Cum privesc elevii astfel de provocări artistice?

Sunt motivați în primul rând pentru un concert vocal-simfonic, care este un lucru deosebit. De exemplu, la repetițiile suplimentare pe care le avem, vin cu mare plăcere și cu mare responsabilitate; își studiază partiturile și-și doresc și le face plăcere că practic acesta este obiectivul pentru care ei vin la "Lipatti" - să stea pe scenă, să fie în fața publicului, să fie aplaudați.

În program avem Uvertura Euriante a lui Webber, Simfonia a V-a partea a 4-a a lui Beethoven, Tannhauser de Wagner și Beethoven - Fantezia pentru pian, cor și orchestră. La această fantezie, solistă este o elevă din clasa a X-a, Andreea Carmen Racovițeanu, dirijor pentru orchestră - Andrei Ștefan Racu, iar corurile au fost pregătite de Lăcrămioara Pauliuc și Emanuel Pecingină.

O să fie un concert foarte valoros pentru copii și pentru părinți, pentru public, pentru tot tineretul care observă că pe scena Ateneului tinerii reușesc să producă un eveniment de cea mai bună calitate, pe o emoție tinerească deloc de neglijat.


Există și alte evenimente prin care vă propuneți să marcați 75 de ani de la trecerea în eternitate a lui Dinu Lipatti?

Există, de asemenea, un alt eveniment mai mare, concertul absolvenților, care va fi prin luna mai, pe scena Conservatorului. De asemenea, este tot un concert simfonic, unde soliști vor fi absolvenții noștri de clasa a XII-a.

Interviu realizat de Ioana Țintea