Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra

Publicat: marţi, 13 August 2024 , ora 14.25

În perioada 14-24 august 2024, Romanian Chamber Orchestra va susține un turneu în țară și în străinătate alături de Gabriel Bebeșelea și Cristian Măcelaru. Mai multe detalii aflăm de la violistul Cristian Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.


Cristian Andri
ș, 61 de muzicieni reuniți în Romanian Chamber Orchestra vor susține în cadrul turneului Way to Concertgebouw, cinci concerte în perioada 14-24 august. Este fără îndoială un eveniment important pentru acest ansamblu care îi va avea la pupitru pe Gabriel Bebeșelea și Cristian Măcelaru. Cum a luat naștere acest proiect?

Acest proiect a fost planificat cu câteva luni înainte. Am primit această invitație renumitei săli Concertgebouw din Amsterdam de a concerta acolo, chiar de ziua de naștere a marelui compozitor român George Enescu, în data de 19 august. În acest concert avem ocazia să avem un solist absolut fabulos Simon Trpceski, pianist macedonean, care va interpreta Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov. Datorită acestui concert la Concertgebouw am decis să realizăm un întreg turneu. Primele concerte vor avea loc în România în data de 14 august la Lugoj, în 15 august vom concerta la Timișoara, în sala operei naționale, după aceea vom concerta în Choriner Musiksommer, un festival foarte important care îl are ca director artistic pe Vladimir Jurowski, care a fost directorul artistic al Festivalului Internațional "George Enescu", o nouă conexiune față de România. După concertul de la Concertgebouw vom merge la Koblenz în Germania, unde vom cânta sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru avându-l ca solist pe Benedict Klockner. Trebuie să precizez faptul că acest turneu, în mod inedit este condus de doi dintre cei mai valoroși dirijori români. Primele concerte, de la Lugoj, Timișoara, Chorin și Amsterdam vor fi dirijate de maestrul Gabriel Bebeșelea, ultimul va fi dirijat de maestrul Cristian Măcelaru. De asemenea avem patru soliști de talie internațională, la Lugoj îl avem pe Teo Gheorghiu, la Amsterdam, Simon Trpceski, iar la Timișoara îl vom avea ca solist pe violoncelistul canadian Brian Cheng. Ultimul concert, după cum spuneam, solist va fi Benedict Klockner.


Vorbiți-ne despre programul acestei serii de concerte.

În program avem lucrări deosebite. Doresc să amintesc de Simfonia a IX-a - Din lumea nouă de Antonin Dvorak. Având soliști diferiți avem cazul concertelor pentru violoncel, două concerte dintre cele mai apreciate din repertoriu solistic de violoncel, vom cânta cu Benedict Klockner Concertul de Eduard Elgar, în timp ce vom cânta lucrarea lui Antonin Dvorak alături de Brian Cheng. Cei doi pianiști vor cânta Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov, iar concertul va debuta cu lucrarea lui Ligeti - Concert românesc, ultima parte Molto Vivace.


Așa cum ați menționat, punctul culminant al turneului îl reprezintă evenimentul din data de 19 august de la Concertgebouw din Amsterdam, un concert sold-out. Cât de importantă este pentru Romanian Chamber Orchestra
prezența într-una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume?

Încă din momentul în care am creat acest ansamblu ne-am dorit să ajungem în săli de concerte precum Concertgebouw din Amsterdam, iar faptul că acest concert, cum ați spus și dumneavoastră este sold-out cu mai bine de o lună înainte, ne responsabilizează datorită faptului că publicul care vine la acest concert este un public cunoscător și un public avizat care cunoaște și recunoaște calitatea. Ne dorim de fiecare dată, la fiecare concert să avem parte de o experiență care să conecteze foarte bine muzicienii din ansamblul nostru cu publicul.


Interviu realizat de Ioana Țintea