Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma, despre Festivalul „CellEAST” 2024

Publicat: joi, 25 Aprilie 2024 , ora 14.25

În perioada 7 - 15 mai 2024, în București și în Brașov se va derula Festivalul CellEAST, ediția a III-a. Violoncelistul Răzvan Suma, inițiatorul proiectului, ne oferă mai multe informații cu privire la evenimentele înscrise în cadrul festivalului, la artiștii invitați și nu numai, într-un interviu realizat de colega noastră, Sarah Natsis:

Domnule Răzvan Suma, Festivalul CellEAST ajunge anul acesta la cea de-a treia ediție. Cum ați gândit structura acesteia și prin ce se diferențiază de edițiile precedente?

CellEAST Festival din 2024 are o componentă care aduce o noutate în manifestarea acestui eveniment. Adică, eu cred că până acum ne-am dus pe un tipar clasic de festival de violoncele, unde avem parte educațională, masterclass-uri cu toți profesorii participanți, și parte de show, de entertainment, aici intrând concertele și recitalurile.

Anul acesta aducem o nouă manifestare, CellEAST Competition. Este un concurs pe patru etape, care atrage... și acum vă pot spune și numărul participanților - 70 de participanți din 18 țări. Este, după părerea noastră, o victorie. Este o plasare a concursului undeva foarte sus în Europa de est și ne bucurăm foarte tare pentru că noi exact asta am vrut, să facem ceva în Europa de est care să conteze.


Ne puteți vorbi despre condițiile de participare?

Condițiile de participare sunt adaptate vremurilor post-pandemie, dar care au eficientizat toate transporturile și logistica unui concurs. Prima etapă a fost online, s-au trimis înregistrări video cu participanții, și pe baza acestor înregistrări s-a făcut selecția celor 70 de participanți. Au fost mai mulți, dar au trecut în etapa a doua, cea cu prezență fizică, 70 de participanți.


După cum menționați pe pagina oficială a evenimentului, timp de nouă zile, Bucureștiul va fi capitala violonceliștilor de pretutindeni. Printre numele cunoscute ce figurează pe afiș se numără Attila Pasztor, Marin Cazacu și Yoko Hasegawa. Cum ați selectat muzicienii pe care-i vom putea urmări în cadrul noii ediții și ce profil credeți că va conferi festivalului o asemenea asociere de valori violoncelistice?

Ați menționat trei dintre participanți - fiecare dintre ei o personalitate. În total, vom fi 16. Pe lângă violonceliștii din România, "tradiționalii" Marin Cazacu, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Ella Bokor (care este și organizator al festivalului), avem câteva capete de afiș.

Aș vrea să menționez aici pe Wen-Sinn Yang, care este profesor la Universitatea din München și Marius Urba, care este un lituanian cu toate că numele lui pare foarte românesc, este șef de partidă la Bamberg Symphony. Ei doi vor sparge barierele festivalului. Vor începe prin cele două concerte care vor avea loc joi și vineri, 9 și 10 mai, la Ateneul Român.

Aș putea să-i enumăr pe toți, dar toate detaliile, bineînțeles, le poate afla oricine pe celleast.com.

Interviu realizat de Sarah Natsis