Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonista Luminitza Petre

Trio Petre, coordonat de violonista Luminitza Petre, concertează duminică, 30 martie 2025, pe scena Ateneului Român. Mai multe detalii despe acest eveniment ne-a oferit Luminitza Petre, într-un dialog cu Ioana Țintea.
Doamnă Luminitza Petre, veți urca pe scena Ateneului Român alături de colegii din Trio Petre și de violonistul Valentin Șerban, într-un concert cameral dedicat memoriei profesorului Valeriu Rogacev - mentor pentru numeroase generații de muzicieni. Cum l-ați descrie pe regretatul muzician și ce impact a avut acesta asupra formării dumneavoastră artistice?
Profesorul Valeriu Rogacev a fost unul dintre cei mai prolifici pedagogi ai viorii în România. În 2023, ne-a părăsit după o viață lungă și împlinită, cu mari succese. Am avut privilegiul să fiu eleva dumnealui din clasa a IX-a, de la 14 ani. Apoi, am fost asistenta dumnealui la clasa Rogacev pentru pregătirea de Conservator. Și mi-a marcat viața și din punct de vedere emoțional; a fost soțul meu și tatăl fiului nostru. Era o personalitate cu totul și cu totul deosebită.
La Stuttgart, am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe unul din primii lui elevi. După ce a terminat Conservatorul, a fost imediat profesor la Liceul de muzică din Lemnea, și unul din primii lui elevi din clasa a IV-a, Ovidiu Abramovici, a devenit la rândul lui un mare pedagog în Stuttgart după ce a fost concertmaestru la Tel Aviv. Am făcut împreună un interviu și ne-am amintit ce profesor și cum a marcat viețile, cum făceau vacanțele la mare împreună și-i învăța să înoate, făcea ore și-n vacanță... deci, o personalitate cu totul deosebită, care a depășit granițele relației profesor-elev; avea o relația aproape de tată cu aproape toți pe care i-a format.
Cei pe care i-a format sunt împrăștiați în toată lumea. Rectora Conservatorului, doamna Diana Moș a fost eleva lui; Gabriel și Florin Croitoru, care la rândul lor sunt pedagogi... ne-a marcat viețile într-un mod extraordinar. Și, pentru mine, a fost foarte important să readuc în conștiința publicului nostru impactul avut asupra vieților atâtor violoniști.
Cum ați descrie moștenirea lăsată de regretatul profesor Rogacev?
Moștenirea, cum am mai spus, este ca și dobânda dobânzii. Se multiplică. Se multiplică prin cei care, la rândul lor, formează alți violoniști. A marcat viața muzicală. După ce s-a întors din Germania, în 1997, a predat deschid acum la Universitatea din Pitești și la Universitatea "Transilvania" din Brașov. Filarmonicile sunt pline de violoniști formați de Rogacev. Ce moștenire mai mare se poate și ce împlinire pentru un pedagog?!
Pe scena Ateneului Român, veți evolua împreună cu violonistul Valentin Șerban. Ce ne puteți spune despre colaborarea cu acesta?
Am avut bucuria să-l invit în anii pandemiei în concertele din grădină "Luminitza Petre & Friends". Aceea a fost prima noastră colaborare și știam că a fost discipolul profesorului Valeriu Rogacev. Am continuat relația muzicală și m-am bucurat enorm că a fost de bun augur.
Programul muzical al serii este unul divers, ce include pagini semnate de Boccherini, Mussorgski, Prokofiev și Ceaikovski, printre alții. Cum a fost conceput și care sunt criteriile care au stat la baza alegerii lucrărilor?
Am structurat concertul în două părți. În prima parte, voi cânta cu Valentin - vom cânta duo-uri - și am încercat să aleg piese pe care le-am lucrat cu maestrul Valeriu Rogacev sau, cel puțin, în atingere. De exemplu, am ales Dansul săbiilor; fiind de Haciaturian, eu am lucrat cu Valeriu Rogacev Concertul de Haciaturian (acesta a fost un pilon important în cariera mea violonistică). Am ales și Mussorgski, muzică rusă. Profesorul Rogacev a fost născut la Bolgrad, aproape de Odessa, de unde vine și marele violonist David Oistrah, care a fost pentru noi și pentru clasa Rogacev modelul violonistic de urmat. De acolo sunt prelucrările ruse "Lacul lebedelor", pe care l-am lucrat cu maestrul Rogacev pentru audiția de concertmaestru din Stuttgart. Și Boccherini și Stamitz... am descoperit la Biblioteca din Stuttgart duo-uri inedite și mai puțin știute. Iar în a doua parte a concertului, voi cânta cu colegii mei din Trio Petre - Dohnanyi, Beethoven, Piazzolla. Și, la sfârșit, am pregătit o surpriză pentru publicul nostru, o piesă foarte iubită ce se cântă în concerte in memoriam, pentru cvartet.
Cum simțiți revenirea pe scena Ateneului Român?
E o mare bucurie să cântăm pentru publicul nostru român. Mă bucur să revin acasă și sunt cu inima aici.
Foto credit: Mihaela Cuturela