Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional George Enescu din 2021, revine pe scena Ateneului Român pe 27 și 28 martie. Alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Dmitry Liss, el va interpreta Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de Alexander Glazunov.
În cadrul concertelor de săptămâna aceasta de la Ateneul Român, veți interpreta Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de Alexander Glazunov, lucrare pe care ați interpretat-o și săptămâna trecută la Filarmonica Paul Constantinescu Ploiești. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această lucrare și ce considerați esențial în interpretarea ei?
După părerea mea, acest concert de Glazunov este subestimat și își are locul în marele repertoriu violonistic internațional. Este o muzică extrem de lirică, având o formă controversată. Pentru mine este o lucrare foarte specială. Este printre primele concerte pe care le-am cântat cu orchestra și mă bucur foarte mult să îl cânt alături de prietenii și colegii mei de la Filarmonica George Enescu.
Pe 12 martie ați urcat pe scena Ateneului Român ca membru al Trio Alpha, alături de violoncelistul Ștefan Cazacu și de pianistul Ioan Dragoș Dimitriu. Acum reveniți în postura de solist al Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Ce provocări și ce satisfacții vă oferă fiecare dintre aceste două ipostaze artistice?
Sunt de părere că parcursul unui artist trebuie să fie cât mai variat și complex pentru o dezvoltare cât mai amplă pe termen lung. Îmi face mare plăcere să cânt în posturi diferite. Îmi place să cânt în orchestră și este o cu totul altfel de experiență. Îmi place să cânt și în trio, în special în formula de trio cu pian, în cazul acesta cu prietenii mei, Ioan Dragoș Dimitriu și Ștefan Cazacu. Este, în același timp, un cântat solistic, dar și cameral. Este o combinație foarte interesantă. De asemenea, provocarea de a cânta solist este una la care am visat de mic copil și sper să fac acest lucru cât mai mult timp.
De-a lungul carierei ați cântat pe scene prestigioase din Europa, dar și în spații neconvenționale precum spitale, mine, galerii de artă sau în întuneric complet. Au influențat aceste experiențe modul în care vă raportați la actul artistic?
Sigur că da. Curiozitatea este unul dintre motivele pentru care am făcut lucruri atât de diverse. Ești pus în situații neprevăzute în care trebuie să reacționezi diferit și spontan. Ca artist, te dezvolți în momentele acestea.
La finalul anului trecut ați lansat albumul muzical Violin in Love alături de pianista Daria Tudor, produs de Editura Casa Radio. Cum a fost primit acest album de publicul din România?
M-am bucurat de colaborarea cu Daria. Suntem foarte norocoși în ceea ce privește acest album. Noi suntem prieteni. Am mai cântat și sigur vom mai cânta împreună. Cred că poate fi numit un succes acest CD. Este o muzică extrem de profundă. Am reușit să combinăm lucrări foarte cunoscute cu lucrări mai puțin cunoscute, dar de un nivel artistic asemănător. Cu ocazia concertului de la Ateneu va fi și o sesiune de autografe. Ne bucurăm foarte mult.
În ce direcție doriți să vă îndreptați cercetarea muzicală și cum credeți că această decizie va influența parcursul dumneavoastră artistic?
Sunt doctorand al Academiei Naționale de Muzică din Cluj-Napoca. Am ales acest parcurs din dorința de a urma și o carieră pedagogică. Îmi place foarte mult să predau, să știu că îi pot ajuta pe alții cu ce am învățat eu. La rândul meu, am fost ajutat de mulți oameni și vreau să urmez acest model.
În septembrie veți reveni pe scena Ateneului Român în cadrul Festivalului Internațional George Enescu alături de orchestra filarmonicii din Rotterdam, într-un concert pentru care biletele au fost deja vândute în totalitate. În calitate de câștigător al Concursului Enescu, cu ce gânduri așteptați această colaborare?
Câștigarea unui asemenea concurs nu garantează o carieră pe termen lung. Sunt conștient de norocul pe care îl am. Este o mare onoare să cânt în Festivalul Enescu, în special la Ateneu, cu o orchestră și cu un dirijor atât de bun. Sunt extrem de bucuros că acest concert a fost atât de bine primit de public și că este deja sold-out de peste o lună.
Ce alte proiecte aveți în plan? Există concerte sau înregistrări discografice viitoare despre care ne puteți oferi câteva detalii?
Da, voi avea câteva evenimente în luna mai în cadrul cărora voi interpreta Concertul în mi minor și Concertul în re minor de Felix Mendelssohn Bartholdy, un turneu alături de pianistul Mihai Diaconescu și violoncelistul Octavian Lup și un recital la Zăbala, în județul Covasna. Ca orice instrumentist, încerc să învăț lucruri noi și să mă dezvolt.