Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu dr. Cristian Avram, director general adjunct al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2025 , ora 14.10

Opera Națională Română din Cluj-Napoca s-a regăsit pe harta Premiilor de excelență acordate în cadrul Galei MUSICRIT, desfășurate marți, 14 ianuarie 2025, la Ateneul Român. Despre semnificația acestei distincții, Cristian Avram, directorul general adjunct al instituției clujene a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.

Domnule Cristian Avram, ce semnificație are pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca acordarea Premiului de Excelență primit în cadrul Galei MUSICRIT, organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România?

Pentru noi, este o mare onoare să primim premiul din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România. Este o recunoaștere a activității noastre, a muncii noastre pe care ne străduim să o facem cu dăruire și cu foarte multă implicare din partea tuturor departamentelor noastre, nu doar din partea departamentului artistic, care este cel mai vizibil, este pe scenă, dar și din partea departamentului tehnic, sau din partea departamentului administrativ unde, în umbră, există foarte mulți oameni dedicați și foarte implicați în activitatea noastră zilnică astfel încât să putem să ieșim în față cu spectacole foarte bune și cu proiecte interesante.


Considerați că asemenea recunoașteri oferite de UCRRM
pot încuraja atât tinerii artiști, cât și managerii instituțiilor de cultură din România să aspire spre excelență și performanță?

Sigur că da! Premiile au fost acordate într-adevăr în baza unor merite extraordinare. Noi, Opera Națională Română din Cluj-Napoca suntem recipienții norocoși ai două premii. Și baritonul Mihai Damian, care este angajatul nostru, a primit un premiu în seara galei, și managerul nostru general, Florin Estefan, a primit Premiul de Excelență pentru activitatea sa de manager în cadrul instituției noastre. Credem că aceste premii sunt un mod de a încuraja și de a răsplăti efortul și talentul unor oameni, așa cum am mai spus, foarte implicați și foarte dăruiți acestei meserii.


În ceea ce privește evenimentele programate de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, ce rezervă anul 2025 pentru publicul clujean?

Anul 2025 este un an special pentru noi, pentru că împlinim 105 ani, fiind prima instituție lirică înființată în România. Ne-am sărbătorit centenarul într-o perioadă mai puțin bună, pe timpul pandemiei, în 2020. Urma să avem o premieră extraordinară cu spectacolul "Aida", spectacol care a și inaugurat această instituție, dar din păcate, așa cum am spus, pandemia nu ne-a permis. Prin urmare, anul acesta, la 105 ani, în 24 și 25 mai vom avea o premieră de "Aida". Noi spunem că va fi una extraordinară.

Apoi, în luna iunie, în perioada 23-29 iunie, vom avea Festivalul Internațional Opera Aperta, care anul acesta are ca motto "Muzica este pretutindeni". Așa va fi și festivalul. Vom face muzică peste tot în oraș, din zona aeroportului până în centre comerciale, în centrul orașului, în curți interioare... De dimineața de la ora 10.00, până la miezul nopții, vom face muzică peste tot în Cluj-Napoca și suntem nerăbdători să putem să anunțăm toate planurile pe care le-am făcut pentru festival.

Apoi, desigur, urmează vacanța dintre stagiuni, iar în toamnă plănuim încă două premiere - una de operă și una de balet. Pe acestea le ținem momentan secrete, dar promitem că după începutul stagiunii, și anume după data de 1 septembrie, o să putem să devoalăm toate secretele pentru începutul următoarei stagiuni.


Ați mutat Balul Operei de la 1 martie pentru seara de Revelion.

Așa este. Va fi o premieră și pentru noi. Până acum, au mai fost ani în care am avut spectacolul "Liliacul" în seara de Revelion, dar ne-am dorit ca anul acesta să oferim o experiență ieșită din comun și am decis mutarea balului din luna martie în 31 decembrie, în seara de Revelion, pentru că ne dorim să putem să avem alături artiști de un calibru internațional și, în același timp, să oferim oamenilor și posibilitatea de a rămâne în oraș sau de a veni la Cluj, să încurajăm și această zonă, nu doar în afara țării. Să venim la Cluj și să petrecem o seară specială cum nu va exista alta în seara respectivă în România, și anume cel mai elegant eveniment.

Interviu realizat de Ioana Țintea