Cronici Înapoi
AUDIO. Membrii juriului ICMA la Sala Radio
Vinerea trecută, în 26 ianuarie, pe scena Sălii Radio a avut loc o gală de operă ce a avut-o protagonistă pe soprana Cristina Păsăroiu, care a evoluat ca solistă în compania Corului Academic și a Orchestrei Naționale Radio, dirijor David Crescenzi.
La gala de operă au fost prezenți și membrii juriului International Classical Music Awards, care s-au reunit pentru prima dată în România, la invitația Radio România Muzical. Aceștia au asistat, de asemenea, în 25 ianuarie, la concertul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” la Ateneul Român. În prima parte a zilei de 26 ianuarie a avut loc ședința anuală a juriului, la sediul Radio România.
Martin Hoffmeister - MDR Radio: Este extraordinar să ajungi într-un oraș cultural așa de cunoscut ca Bucureștiul. Așteptările noastre au fost complet împlinite. În cadrul ședinței noastre anuale, am avut parte de două prezentări excelente ținute de Cristina Comandașu, manager RRM și de managerul Festivalului „George Enescu". Remarcabile! Multe informații, bine-concentrate, foarte utile pentru noi. Cred că mulți dintre noi vom vizita festivalul și ne vom întoarce să ne bucurăm de cultura din București. Am avut doar câteva ore ca să vizităm orașul, însă data viitoare vom putea explora mai mult.
Ce părere ați avut despre concertele la care ați asistat?
Cel de ieri - da, a fost o interpretare într-un tempo intens a Recviemului, uneori, în opinia mea, s-a simțit o ușoară lipsă de sensibilitate în anumite părți. Însă în cazul celui de astăzi - mi-au plăcut mult solista, orchestra, dirijorul. Gala este un format muzical extraordinar, nu ai parte de așa ceva în fiecare zi, așa că noi suntem foarte mulțumiți că am putut asista la acest concert.
Jakub Puchalski - Radio Chopin Polonia: Este prima dată când vin la București și mă simt absolut minunat să mă aflu aici. Aveți săli de concerte impresionante, am văzut deja două, cea a Ateneului Român și Sala Radio, iar concertele la care am asistat au fost minunate deci sunt foarte bucuros că am ocazia să cunosc mai multe despre cultura muzicală a României.
David Zsoldos - Papageno, Ungaria: Este o onoare pentru mine să mă aflu aici și să asist la acest minunat concert al Orchestrei Naționale Radio împreună cu soprana Cristina Păsăroiu. De asemenea, este o plăcere să observ implicarea emoțională a publicului în muzica pe care o ascultă și văd că sunt adevărați melomani, iar acustica sălii este minunată.
Frauke Adrians - Das Orchester, Germania: Am fost un concert impresionat, cântăreața și orchestra au fost minunați. Mi-a plăcut foarte mult.
Remy Franck, președintele juriului: Mi-a plăcut foarte mult concertul din această seară, în special capacitatea dirijorului de a modela sonoritatea orchestrei. Cântăreața are o voce extraordinară, foarte bună mai ales în registrul acut. Am apreciat programul ales pentru că este unul pe care nu ai ocazia să îl asculți foarte des, deci mi-a plăcut foarte mult.
Anastasia Boutsko, Deuts.che Welle, Germania: Mă aflu pentru prima dată la București și în această frumoasă sală, unde am putut asculta o voce minunată, foarte elegantă. Pentru mine, România este un centru cultural datorită Festivalului „Enescu”, datorită marilor muzicieni români care au trăit în secolele al XIX-lea și XX, dar este un cu totul alt sentiment să fii aici în persoană.
Nicola Catto, revista Musica, Italia: Este a cincea oară când vizitez orașul București, deci am din nou ocazia să apreciez nu doar orașul, ci și bogata paletă de oferte culturale. Astăzi asistăm la concertul de la Sala Radio, ieri am fost în minunata sală a Ateneului, deci am ascultat nu doar două orchestre diferite, Filarmonica "George Enescu" și pe cea a Radioului, ci și două ansambluri corale. Deci, în foarte scurt timp am avut o bună trecere în revistă a vieții muzicale bucureștene, pe care am cunoscut-o până acum doar prin prisma Festivalului Enescu, care cred că nu reprezintă obișnuitul stagiunilor de aici.
John Allison - Opera Magazine, Marea Britanie: Sunt foarte bucuros să mă reîntorc aici, pentru că Bucureștiul este unul dintre orașele mele preferate. Prima mea vizită a fost undeva prin anul 1997, deci acum mai bine de 25 de ani și mă reîntorc cam o dată la cinci ani pentru a face parte din jurii ale unor competiții muzicale. Îmi place foarte mult latura culturală a orașulului, chiar astăzi când am avut un mic răgaz am fost să vizitez unele dintre librăriile și muzeele mele preferate. Am avut o vizită foarte plăcută, dar în special mi-a făcut o deosebită plăcere să mă aflu în această seară la Sala Radio pentru că nu am fost de multe ori în această sală de concerte. Cunosc oarecum istoria care s-a întâmplat în acestă sală, iar faptul că mă aflu aici m-a făcut să simt într-un fel această istorie.
Luc Boentges, Radio 100.7 Luxembourg: Mi-a plăcut foarte mult vizita la București, a fost foarte frumos să văd aceste minunate săli de concerte și acești muzicieni. Este prima mea vizită și sunt sigur că nu va fi și ultima.
Ursula Magnes, Radio Stephansdom, Viena: Pentru mine a fost foarte interesant, întrucât e prima dată când mă aflu aici, la București. Ateneul Român este o sală de concerte impresionantă, iar astăzi ne aflăm aici la Sala Radio și a fost foarte interesant să auzim acest gen de muzică de operă, pe această soprană fantastică, orchestra, dirijorul căruia i-a ieșit o interpretare foarte bună. Pentru mine, e foarte relevant că, mai ales ieri, la Ateneu, au fost în public destul de mulți tineri. Venind de la Viena, e un lucru pozitiv să vezi că aici, la București, și publicul tânăr este interesat de muzica clasică.
Cum vi s-a părut organizarea întâlnirii anuale?
Trebuie neapărat să îi mulțumim Cristinei Comandașu. A făcut o treabă excelentă. Am avut o experiență minunată, iar sâmbătă mergem la Brașov, de asemenea. Desigur, întotdeauna întâlnirea este o ocazie bună de a împărtăși experiențele în domeniu, totodată de a discuta partea tehnică - ca de exemplu lucrul la Radio, decizia de a scoate un cd sau de a trece la formatul digital. Este bine să vorbim despre aceste lucruri.