Cronici Înapoi

AUDIO. Prima conferință de presă dedicată celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional ”George Enescu”

Publicat: luni, 20 Ianuarie 2025 , ora 18.23

Astăzi, 20 ianuarie 2025, de la ora 14:00, a avut loc prima conferință de presă având ca subiect cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional "George Enescu" - eveniment ce se va desfășura anul acesta, între 24 august și 21 septembrie. Au participat dirijorul Cristian Măcelaru - directorul artistic al festivalului, Natalia Elena Intotero - ministrul Culturii, Cristina Uruc - manager Artexim, Nicușor Dan - primar general al Municipiului București, Răzvan-Ioan Dincă - președinte-director general Radio România și Carla Tompea - reprezentanta Televiziunii Române.

Cristian Măcelaru a subliniat că la viitoarea ediție, în afara celor 95 de concerte de la București, se va pune un accent special pe organizarea de evenimente în toată țara. În acest fel, este susținută misiunea Festivalului "George Enescu" de accesibilizare și democratizare a muzicii clasice.

De asemenea, în cadrul ediției cu numărul 27 a festivalului vor fi marcate împlinirea a 70 de ani de la stingerea din viață a lui George Enescu, dar și 50 de ani de la moartea lui Dmitri Șostakovici, 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, 100 de ani de la cea a lui Pierre Boulez și de la cea a lui Marin Constantin, printre altele. Seria de concerte aniversare, intitulată "Celebrations", va fi găzduită de Sala Radio, iar la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României se va desfășura seria comemorativă de concerte "Enescu 70".

În programul evenimentelor de la București se înscriu 27 de concerte la Sala Palatului, 28 la Ateneul Român, 11 "Concerte la Miezul Nopții"; va continua totodată seria de concerte dedicate familiilor și copiilor. Tot în cadrul Festivalului "Enescu" vor fi puse în scenă două spectacole la Opera Națională din București - "Oedipe" de George Enescu și "Ora spaniolă" de Maurice Ravel. De asemenea, vor fi prezentate 7 opere inedite, în varianta de concert, între care "Salomeea" de Richard Strauss, "Lady Macbeth din Mtsensk" de Dmitri Șostakovici, "Fin de partie" din creația lui György Kurtág, "Castelul Prințului Barbă-Albastră" de Bela Bartok.

Printre artiștii renumiți care vor urca pe scenele festivalului anul acesta se numără soliștii Martha Argerich, Gautier Capuçon, Anne-Sophie Mutter, Kian Soltani, Asmik Grigorian, dirijorii Daniele Gatti, Santtu-Matias Rouvali, Charles Dutoit, Ivan Fischer.

În cadrul conferinței, Cristina Uruc a vorbit despre faptul că ediția din 2025 a Festivalului ”Enescu” este printre cele mai provocatoare din punct de vedere organizatoric. 80 de ansambluri instrumentale și vocale din 28 de țări vor evolua în cadrul festivalului.

Mâine, 21 ianuarie 2025, la ora 9:00, vor fi puse în vânzare abonamentele pentru festival, iar începând din 15 februarie vor putea fi achiziționate biletele individuale ca de obicei, prin platforma eventim.ro.

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului Enescu: "Pentru mine, ca artist român, întotdeauna când sunt în afara României, unde îmi petrec mare parte din viață, sunt întâmpinat de o întrebare foarte frecventă: Cum este posibil ca România să poată crea acest festival? Germania nu o face, Anglia nu o face, Franța nu o face. Cum este posibil? Și spun tuturor oamenilor același lucru: Veniți să vedeți cum e posibil! Pentru că este un lucru atât de important să creăm ceea ce este bun și frumos în lume. Întunericul este, de fapt, lipsa luminii. Iar pentru mine, a crea muzică, a da oamenilor această posibilitate de a trăi într-un moment care nu va mai reveni niciodată, dar acel moment este atât de frumos și atât de sublim... este, de fapt, menirea vieții mele. Și mă bucur atât de mult să pot, împreună cu cei care ne ajută să creăm acest festival care a devenit, într-adevăr, un festival unicat în lume, vă spun sincer!"

Natalia Elena Intotero, ministrul Culturii: "Sunt convinsă că România va câștiga din nou apreciere la nivel internațional, nu numai național, prin prestanța artiștilor, prin invitatea tuturor. Sunt aici pentru a vă asigura de toată dăruirea noastră."

Nicușor Dan, primar general al Municipiului București: "E nevoie de Festivalul ”Enescu” în peisajul cultural românesc pentru că impune un standard ce obligă prin raportarea la acest standard pe ceilalți operatori culturali. E nevoie de Festivalul ”Enescu” și pentru contactul cu marele public. Trăim o perioadă în care am pierdut din repere și e important să ne reconectăm la cultură."

Răzvan-Ioan Dincă, președinte-director general Radio România: "Trebuie să spun că Radio România participă la acest festival. Pe de-o parte, cu sala. Are o sală cu o acustică foarte bună, cu 1000 de locuri, cea mai mare sală de concerte cu acustică bună din București. Al doilea aspect prin care încercăm să contribuim la Festivalul ”Enescu” e cel legat de participarea ansamblurilor noastre. Orchestra Națională și Corul Academic Radio participă și la această ediție contribuind, ca să spun așa, și cu un conținut specific festivalului. Iar a treia contribuție, foarte importantă, e cea a sunetului. Și anume, facem sunet pentru toate evenimentele festivalului atât pentru radio, cât și pentru televiziune. Și iată că e și a patra componentă și ultima; e vorba de promovarea festivalului - o promovare cese face pe toate canalele Radio România. Trebuie, și o fac de fiecare dată, să mă laud cu acest vehicul care face ca muzica în forma ei de cea mai bună calitate să ajungă în urechile ascultătorilor în mod frecvent, zilnic și cu anduranță, ca să spun așa - Radio România Muzical. Tot ceea ce se va realiza în cadrul Festivalului ”Enescu” va fi distribuit live sau înregistrat și difuzat ulterior pe Radio România Muzical. Cred eu că prin această contribuție a Radioului, ce însumează peste 270 de participanți activi în perioada festivalului, personalul radioului public, cred că Radio România își face treaba și contribuie semnificativ atât la desfășurarea acestei ediții, cât și la o contribuție pentru viitor cu privire la acest festival."

Reportaj realizat de Ariadna Ene-Iliescu