Cronici
Înapoi
AUDIO. Reportaj - "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la Colegiul Național "Costache Negruzzi" din Iași

În luna martie, Cristina Comandașu a fost prezentă la Iași pentru o serie de evenimente Radio România Muzical. Cu această ocazie, a vizitat și unul dintre colegiile ieșene în care se desfășoară proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică".
În 4 martie, am fost invitata Colegiului Național "Costache Negruzzi" din Iași, unul dintre partenerii proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Am întâlnit elevi talentați și pasionați cu care am stat de vorbă despre impactul acestui proiect Radio România Muzical.
"Muzica poate evoca anumite trăiri și emoții pe care, poate, nu suntem capabili să le exprimăm prin cuvinte. Eu aș putea vorbi, poate, și dintr-o oarecare experiență personală, pentru că acum 12 ani am început să învăț să cânt la pian și nu m-am oprit din a studia de atunci. Și, deși la început credeam că muzica înseamnă să mă aflu pe o scenă, să fiu aplaudată, să pot să exprim ceea ce-mi doresc prin intermediul sunetului, mi-am dat seama că este mai mult decât atât. Este mai mult decât un spectacol, este despre a uni inimile oamenilor. Cred că acest proiect tocmai asta trezește în sufletele elevilor și cred că menirea lui este de a intensifica acest sentiment, această idee că muzica se află peste tot în jurul nostru și este deosebit de importantă pentru dezvoltarea noastră."
"Numele meu este Teodor. Sunt elev în clasa a XII-a B și de la vârsta de 6 ani fac pian. Am observat în rândul generațiilor actuale că există o lipsă a muzicii clasice. Elevii ascultă mult mai multă muzică contemporană, muzică rap, trap... nu muzică clasică, ceea ce, din punctul meu de vedere, e un minus pentru generația noastră deoarece muzica clasică, cum a spus și colega mea, insuflă anumite sentimente, stări, emoții, trăiri... e vorba de cultură, de istorie. Și mi se pare total necesară pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor.
Prin proiectul dumneavoastră, cred că în momentul în care, din întâmplare, un elev de liceu aude acele 5 minute de muzică clasică poate să simtă sentimentul de apartenență sau o trezire interioară care să-l facă să asculte din ce în ce mai multă muzică clasică și, într-un final, să se îndrăgostească de sentimentele pe care aceasta le dă."
"Ne-a fost recomandat la clasă de către doamna profesoară de muzică să luăm parte la acest program. Ne îmbogățește cultura noastră muzicală și chiar cred că este important, având în vedere, cum au spus și colegii mei, copiii de vârsta noastră preferă să asculte alte genuri muzicale și muzica clasică chiar îmbină foarte multe materii începând cu istoria, care este foarte importantă pentru noi."
Aveți preferințe? Ați sesizat, așa, anul acesta, anul trecut, cam ce a propus proiectul? V-ați dat seama?
"Pentru mine, o operă muzicală pe care am preferat-o a fost Nocturna de Frederic Chopin."
De ce?
"Nu știu, m-a adus așa, cu o stare de sensibilitate. Muzica, pentru mine, înseamnă un limbaj expresiv care te face să privești lumea cu ochii sufletului și să îți mărești orizonturile muzicale."
"Eu consider că ascultând muzică clasică intrăm într-o sinergie profundă cu universul complex al clasicismului muzical. Și, ascultând chiar și 5 minute de muzică clasică, ajungem să avem aceleași trăiri, aceleași sentimente cu cei care au creat acele opere fantastice. Și, asemeni oamenilor care pe vremuri ascultau muzică clasică, și noi încercăm să ne găsim acel moment de relaxare, acel moment de frumos și încercăm să simțim o legătură profundă cu aceasta."
"Chiar mi-a plăcut foarte mult Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven întrucât transmite niște emoții foarte profunde și evocă un stil dramatic și o stare de dramatism."
Unul dintre elevii colegiului ieșean "Costache Negruzzi", care se pregătește pentru admiterea la facultatea de medicină, a interpretat cu real talent și un fragment din Arabesca de Claude Debussy.
Am dezvoltat și teme de actualitate:
Vedem cu toții că, în general, la balurile organizate chiar de marile colegii de prin toată țara ajungem să ascultăm manele. Dar de ce se întâmplă? Voi, că e generația voastră, puteți răspunde?
"Cred că aceste două genuri muzicale au, cumva, o menire diferită și depinde foarte mult și de persoana în cauză, persoana care este întrebată să-și ofere opinia. Cred că depinde foarte mult și de deschiderea pe care a avut-o anterior față de un anumit gen muzical. Poate unii simt că rezonează mai mult cu unul decât cu celălalt. Deși, din punctul meu de vedere, muzica clasică poate fi considerată limbaj universal, pentru că deși nu implică uneori versuri sau interpretare efectivă și se rezumă strict la sunet, la vibrație ș.a.m.d., la instrumente, cred că pate exprima trăiri mult mai sensibile, este o muzică mult mai profundă decât una care se pretează mai mult pentru evenimente de divertisment."
Se vorbește foarte mult că muzica este doar divertisment și aud destul de mult venind chiar și din zona mediului școlar că e foarte greu să impui muzica clasică la școală, deși ea este de fapt în manual, tocmai pentru că, până la urmă, "ascult ce muzică-mi place mie". Cât de mult ne definește ca oameni muzica asta "ce-mi place mie"? Cât de mult spune ceea ce ascultăm despre noi, ca oameni? Cum vedeți voi lucrul acesta?
"Eu cred că este necesar să înțelegem fiecare parte a istoriei muzicii, fiindcă din fiecare etapă putem învăța lucruri. Acum, mi se pare necesară învățarea muzicii clasice la orice nivel al învățământului, fiindcă este vorba de cultură și putem să descoperim genuri muzicale pe care nu le-am întâlnit și de care putem să ne îndrăgostim. Poate că unii dintre noi ascultă un anumit gen de muzică strict din cauza anturajului, unii dintre noi nu au mai întâlnit alte genuri muzicale și, cumva, prin educația muzicală, putem să ne descoperim pe noi și putem să vedem ceea ce ne place cu adevărat."
Profesoara de muzică de la Colegiul Negruzzi din Iași, doamna Alina Țirică, cât de util vă este la clasă proiectul acesta?
"E foarte util. A devenit un ritual, un ritual al întâlnirilor cu proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică". Copiii deja mă întreabă de fiecare dată, "Astăzi e 5 minute sau nu e 5 minute?" Desigur, nu fac lucrul acesta în mod frecvent, nu e săptămână de săptămână, dar îi solicit pe ei să asculte acasă. Sunt și copii care îmi spun: "Iată, săptămâna aceasta, mi-a plăcut programul. A fost la sufletul meu. Am învățat mai multe." Sau e punct de pornire pentru mine atunci când abordez un compozitor cum ar fi Mozart sau Beethoven. Ei află o sumedenie de lucruri care îi încântă sau lucruri pe care ei le știu cumva, dar le dezvoltăm la clasă. Sau teme, proiecte... ascultăm, dar e un punct de pornire pentru o eventuală dezbatere. Dezbatere care are loc la clasă în momentul respectiv sau în orele ce vor urma."
Aveți aici, am văzut, niște elevi extraordinari și niște minți care se vede deja că sunt luminate. Ei sunt intelectualii de mâine ai României. De ce e important, atât de important, sau cu atât mai important astăzi ca ei să aibă un anumit grad cultural înalt?
"Da, este foarte important să plecăm la drum cu o astfel de educație. În general, să știți că elevul bun la toate este bun și la muzică. Se știe, clar! Elevul acela olimpic la matematică, la limba română, iată, este și în corul școlii. Și aș vrea să subliniez acest aspect, căci în Colegiul Negruzzi se cântă, suntem parte componentă a acestui proiect generos Cantus mundi și că în școala noastră există o vibrație pe zona aceasta muzicală. Nu numai că frecventăm și suntem prezenți în sălile de concerte, dar aici, în Colegiul "Costache Negruzzi", există o oarecare efervescență pentru că noi suntem într-un continuu dialog chiar și cu liceul de artă, chiar cu Universitatea "George Enescu" din Iași, pentru că găsim mereu motiv de discuție, motiv de a aduce aici, pe scenă, muzica clasică. Avem nevoie de ea! Cred că se îndreaptă către o altă zonă. De fapt, nu mai vorbim de sensibilitate, ci vorbim de zgomot, vorbim de haos, vorbim de turbulențe care nu ne plac. Iar noi, profesorii de muzică... de fapt, asta este menirea noastră. Nu suntem doar o simplă prezență, nu predăm doar teorie, pentru că, iată, nu cred că intervalul muzical de cvartă le va spune prea mult. Intervalul de cvartă, pentru mine, înseamnă cvartet. Eu așa predau lecția de muzică. Înseamnă cvartet de coarde, înseamnă Cvartetul Ad Libitum, înseamnă Cvartetul Voces, pentru că ei trăiesc în Iași și ar trebui să știe că cvarta e 4 și doar atât."
Galerie foto:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |