Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la Gala anuală a Premiilor MUSICRIT de la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2025 , ora 13.58

Marți, 14 ianuarie 2025, pe scena Ateneului Român s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Galei Premiilor MUSICRIT, singura inițiativă din peisajul cultural românesc care recompensează excelența atât în domeniul artistic, cât și în domeniile jurnalismului și managementului din muzica clasică. Prezentă la eveniment a fost colega noastră, Ioana Țintea care ne oferă mai multe detalii înt-un reportaj.

În ultimii ani, în preajma Zilei Culturii Naționale - 14 ianuarie, excelența în muzica clasică este recompensată prin decernarea premiilor MUSICRIT, un eveniment inițiat și organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM).

Așa a fost și ieri seară la cea de-a treia ediție a Galei Premiilor MUSICRIT, găzduită și anul acesta de Filarmonica "George Enescu". Elegantă și fastuoasă din toate punctele de vedere, această gală a căpătat o strălucire aparte în spațiul cultural românesc grație doamnei Luminița Arvunescu - muzicolog dr., realizator Radio România Muzical - cea care deține și calitatea de președintă a uniunii.

Momentele de premiere s-au împletit impecabil cu secvențele muzicale și ele ilustrând la rândul lor excelența. Programul muzical a fost susținut de Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal, de sopranele Anita Hartig și Egyed Apollónia, baritonii Ionuț Pascu și Mihai Damian, violonista Maria Marica, Ansamblul Flaut Power condus de Ion Bogdan Ștefănescu, organistul Steffen Schlandt și de RCO String Quartet.

Amfitrionii evenimentului, Luminița Arvunescu și Marius Constantinescu - realizator TVR, au reușit cu succes să confere fiecărui moment al galei o prezentare cu totul specială.

Seara de la Ateneul Român s-a deschis cu decernarea Premiului "Grigore Constantinescu", o distincție creată în memoria președintelui fondator al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România. Premiul a fost acordat Valentinei Sandu-Dediu, muzicolog și prof. univ.dr.

În continuare, pe scena Ateneului Român au fost decernate zece premii MUSICRIT și cinci premii de excelență pentru interpreți și instituții care s-au remarcat pe parcursul anului 2024. Fiecare dintre acestea a fost însoțită de cuvinte de laudă rostite de importante oficialități ale spațiului cultural românesc, între care, Natalia Intotero - ministrul Culturii, Silviu Vexler - președintele Federației Comunităților Evreiești din România, muzicologul Costin Popa - vicepreședinte UCRRM, colegii noștri Cristina Comandașu, Anca Ioana Andriescu, Ioana Marghita și Ștefan Costache și criticul muzical Lena Vieru Conta.

Printre personalitățile premiate în cadrul Galei Premiilor MUSICRIT se numără Marin Cazacu, managerul Filarmonicii "George Enescu", care a fost recompensat la categoria "Cel mai bun manager", dirijorul Cristian Măcelaru - la secțiunea "Discografie" pentru albumul "George Enescu", înregistrat alături de Orchestra Națională a Franței. Violonista Maria Marica a fost desemnată "Instrumentistul anului", în timp ce distincția "Revelația anului" a fost acordată baritonului Mihai Damian și Ansamblului "Flaut Power" coordonat de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, iar titlul de "Artist liric al anului" i-a revenit baritonului Ionuț Pascu. "Cea mai bună stagiune simfonică din țară" a fost declarată cea a Filarmonicii "George Enescu", iar "Cea mai bună stagiune lirică din țară" - cea a Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca. Pe harta premiilor de excelență se regăsesc, între alții, soprana Anita Hartig - recompensată pentru 15 ani de carieră internațională și organistul Steffen Schlandt - premiat pentru cei 20 de ani de activitate artistică dedicată orgii. Un moment mult așteptat de publicul numeros prezent în sala Ateneului Român a fost decernarea trofeului MUSICRIT acordat dirijorului Cristian Mandeal cu laudatio rostit de Natalia Intotero - ministrul Culturii.

La finalul evenimentului, am adunat opinii de la cei prezenți:

"A fost o seară superbă, petrecută lângă oameni minunați, dedicați binelui prin muzică, oameni care, din punctul meu de vedere, au scris și continuă să scrie istorie, adevărați ambasadori ai României, adevărați ambasadori ai culturii noastre. Vreu să le mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru că fac apropierea Zilei Culturii Naționale să fie mai frumoasă, mai atractivă pentru tânăra generație. Orchestra Națională de Tineret m-a impresionat profund. Tineri care arată tuturor că există dorință și sete pentru cultură. Felicitări din inimă organizatorilor pentru această gală! A devenit o tradiție așteptată an de an." - Natalia Intotero, ministrul Culturii

"Plec cu gânduri pozitive, îmbucurătoare pentru că se întâmplă astfel de evenimente importante în domeniul muzicii în București. E absolut necesar! Mă bucur că muzicienii sunt apreciați, încurajați, sunt arătați - asta a fost un fel de paradă, dacă vreți, pe lângă premii, să ne arătăm talentele. Eu sunt mai în vârstă, dar și ceilalți mai tineri au avut șansa să strălucească, să fie recunoscuți și asta m-a bucurat tare." - soprana Anita Hartig

"Ca de obicei, a fost o gală extraordinară! Ne bucurăm să fim din nou alături. A ieșit extraordinar. Ne-am bucurat de tot ce a fost. E pentru prima dată când am auzit orga la Ateneu, deși și eu și soțul meu de copii venim aici. Este un eveniment care trebuie să continue. Noi îl susținem cu toate puterile, să creăm cât mai multe momente frumoase. Ne lipsește destul de mult frumosul în viață și pentru asta orice bucurie este binevenită." - Andreea Șerbănescu, director financiar al societății care s-a constituit în sponsor principal al Galei Premiilor MUSICRIT

"Un mare eveniment! Și mă bucur că și anul trecut am fost, iată, și acum. Am văzut și auzit multe momente minunate, care își merită aplauzele. Cu cea mai mare bucurie particip de fiecare dată. Am spus și voi spune întotdeauna că există talente din belșug în România - fie că e vorba de monștri sacri sau de tinerii ce bat la ușa acestei minunate profesii. Așadar, a fost o seară minunată, a fost un început de sărbătoare Eminescu minunată și să dea Dumnezeu să avem doar evenimente de acest gen, prin care să sărbătorim pacea, fericirea, cultura românească." - soprana Felicia Filip

"Absolut fantastic! Nivelul de talent este pur și simplu incredibil - atât tinerii muzicieni, cât și cei care sunt deja consacrați. Felicitări lui Cristian Mandeal și Orchestrei Române de Tineret." - soprana Melody Moore

Alte impresii din public:

"Mi-a plăcut foarte mult! A fost o seară minunată, deconectantă și cu foarte multă lume bună. O să mai vin cu drag."

"A fost perfect! Am fost foarte impresionată de toți artiștii, de tot ce a fost muzical în seara asta. Fantastic! Și felicitări tuturor!"

"Din toate punctele de vedere mi-a plăcut - atât discursurile, cât și partea muzicală."

Ioana Țintea