Evenimentele săptămânii Înapoi

Bach, Mozart și Bruckner cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt și dirijorul finlandez John Storgårds

Publicat: marți, 21 Mai 2024 , ora 14.48

În spatele fațadei istorice a fostei Opere din Frankfurt se află o locație vibrantă pentru concerte și conferințe. La Alte Oper participă 490.000 de vizitatori la aproximativ 460 de evenimente pe an, cuprinzând muzică clasică și divertisment, programe pentru copii, tineri și familii, conferințe și evenimente unice. Alte Oper se vede ca un centru de lucru programatic și se distinge prin propriile sale evenimente tematice, iar din sezonul 2021/2022, motto-ul este "Fratopia" - un omagiu adus orașului și, în același timp, o preocupare pentru idei de viitor care afectează societatea, precum și business-ul concertelor. Concertele nou concepute apropie publicul și interpreții și oferă experiențe muzicale inedite.

O seară specială va fi și cea de 24 mai, ce-i are invitați pe pianistul german Martin Helmchen și dirijorul finlandez John Storgårds.

"Muzica lui Bruckner te ajută să te dezvolți mai întâi ca muzician și apoi ca dirijor." - spune John Storgårds, muzicianul care și-a început cariera de dirijor după vârsta de 30 de ani, iar simfonia a V-a este una dintre preferatele sale. A șasea simfonie de Bruckner fascinează prin interacțiunea perfectă dintre îndrăzneală și control, intelect și emoție. Este exact lucrul potrivit pentru un artist surprinzător precum John Storgårds.

Partea întâi a serii de 24 mai va fi dominată de Martin Helmchen - un pianist care a demonstrat că știe să cânte Mozart încă de la primul său album din 2007, când a uimit cu interpretarea sa publicul și presa de specialitate. El propune Concertul nr. 16 KV 451 în re major pentru pian și orchestră. Ricercar a 6 din "Ofranda muzicală" BWV 1079 de Johann Sebastian Bach deschide o seară care stă sub semnul echilibrului și rafinamentului muzical.

Radio România Muzical vă prilejuiește audiția acestui concert cu începere de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache