Evenimentele săptămânii Înapoi

Centenar Marin Constantin - un arhitect modern al muzicii corale românești

Publicat: luni, 24 Februarie 2025 , ora 12.09


Cei care l-au cunoscut îi menționează forța, natura frământată, continuu neliniștită. La repetiții era într-o permanentă căutare a acelui sunet perfect, a unei sonorități ce plonja direct pe coordonate spirituale. O epifanie sonoră care te transfigura, fie specialist, fie ascultător. În ansamblul vieții muzicale românești a fost o figură unică, având un profil aparte, ce impunea din prima secundă. În perimetrul coral autohton s-a dovedit o personalitate de geniu, a cărei viziune inovatoare a produs o adevărată revoluție, modificând din temelii modul în care a fost privită, începând cu el, arta corală românească. Marin Constantin a venit pe lume în 27 februarie 1925, acum exact 100 de ani, în satul Urleta din județul Prahova, ce numără aproximativ 2000 de locuitori. Acolo, în acel mediu restrâns, corul satului a însemnat primul contact cu muzica, copilul fiind însoțit mereu de mama sa, ea însăși membră a corului. Au urmat studiile la Conservatorul de Muzică din București, etapă în care și-a clarificat viziunea și dezideratele artistice, apoi fondarea Corulului Universității din București, un alt pas mai departe, dar și activitatea ca director general și dirijor al Ansamblului UTC din România, vreme de peste 20 de ani, până în 1974. Încă de pe băncile facultății a activat inclusiv în calitate de profesor la școala nr. 35 din București, iar din 1960 a fost conferențiar la catedra de dirijat coral a Conservatorului din București.

Anul 1963 rămâne unul de referință, acela fiind momentul în care Marin Constantin a înființat Corul "Madrigal", într-o atmosferă marcată de neîncredere, mai ales în rândul generației tinere, față de repertoriul coral și de importanța acestuia. Nu s-a lăsat însă intimidat de curentul general de opinie și a pus bazele a ceea ce avea să devină cel mai cunoscut ansamblu coral autohton, pe care l-a șlefuit, cu rafinamentul și pasiunea unui bijutier, așa cum remarca Ecaterina Chirică, una dintre membrele fondatoare ale formației. O spunea, de altfel, el însuși atunci când declara că "fantezia coristului, imaginația lui este un instrument de aur pe care îl folosesc și îl stimulez". Primul concert al "Madrigalului" a avut loc în data de 7 iulie 1963, la Brașov, iar din acel moment parcursul a fost unul care a intrat în istorie.

Din 24 februarie, la împlinirea celor 100 de ani de la nașterea lui Marin Constantin, Radio România Muzical îi dedică acestui mare vizionar al muzicii corale românești o serie de cinci rubrici speciale în cadrul emisiunii "Polifonii", rubrici în care, alături de muzica selectată din zestrea de înregistrări a Corului Național de Cameră Madrigal, cu Marin Constantin la conducere, veți putea asculta ceva în plus: declarațiile unora dintre cei care l-au cunoscut personal, au colaborat cu maestrul, s-au numărat printre membrii fondatori ai ansamblului sau au compus pentru acesta: nume ca Sorina Goia - realizatoare de emisiuni Radio România, dirijorul Voicu Popescu (24 februarie), compozitorul Sabin Păutza și dirijorul Dan Mihai Goia (25 februarie), compozitorul Dan Buciu și Ecaterina Chirică (26 februarie), Liliana Pispiris - realizatoare de emisiuni radiofonice și dirijoarea Veronica Bojescu (27 februarie), Mihaela Doboș, director fondator al postului Radio România Muzical, și Cornelia Andreescu, directoare Electrecord între 1998 și 2023 (28 februarie).

Mărturii subiective, personale, pline de emoție și recunoștință, care ni-l apropie pe Marin Constantin, îi conturează dintr-o perspectivă profund umană personalitatea excepțională.

La Polifonii, de la ora 13:05, în fiecare zi, de luni până vineri, între 24 și 28 februarie 2025.

Ioana Marghita