Cărți despre muzică Înapoi

Christian Thielemann: 'Mein Leben mit Wagner/Viața mea cu Wagner'

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2013 , ora 10.19

Unter Mitwirkung von Christine Lemke-Matwey (în colaborare cu)
VERLAG C. H. BECK (editura)
MÜNCHEN 2012

Volumul pe care îl prezentăm este dedicat aniversării a 200 de ani de la nașterea compozitorului german Richard Wagner. La realizarea acestei cărți, scrisă de dirijorul Christian Thielemann în colaborare cu Christine Lemke-Matwey, a ajutat substanțial și sub forme diverse și Wolfgang Wagner, nepotul compozitorului și cel care s-a aflat la conducerea celebrului festival "Wagner" de la Bayreuth Festspielhaus din 1951 și până în 2008. "Lui Wolfgang Wagner, cu mare admirație și recunoștință" sunt cuvintele pe care autorul le-a înscris pe prima pagină a cărții sale Mein Leben mit Wagner/ Viața mea cu Wagner.

Christian Thielemann este astăzi unul dintre artiștii cei mai apreciați și extrem de activi în viața muzicală internațională. Atenția sa se împarte în mod egal între repertoriul simfonic și cel liric. Aici, interpretul recunoaște o legătură cu totul specială cu operele lui Richard Wagner. "Nu știu exact cum m-am apropiat de muzica lui Wagner, ce a fost mai întâi: gândul la compozitor sau la cum aș putea să-i dirijez muzica?"

Christian Thielemann se detașează aproape singular în peisajul vieții muzicale contemporane în privința profunzimii relației sale cu muzica lui Wagner. Muzicianul cunoaște partiturile în cele mai mici detalii. Călătoria de inițiere a durat practic o viață, a început la Berlin și a continuat prin Veneția, Hamburg și Chicago până la Bayreuth. În această carte, dirijorul povestește amănunțit și sincer drumul parcurs în timp până la esența creației wagneriene, un drum înlesnit mult de experiența de la Bayreuth. Deosebită și originală este implicarea artistului care conduce cititorul prin meandrele partiturilor pe drumul ales de dirijor, coroborând punctele de vedere istoric, de scriitură muzicală și mai ales de expresivitate sensibilă și complicată.

Cartea sa se dorește o invitație adresată tuturor celor care încearcă să se apropie, din interior, de creația Maestrului de la Bayreuth. În momentul morții sale, Richard Wagner era adulat și detestat în egală măsură, lumea internațională a muzicii era împărțită în tabere încrâncenate sincer convinse fiecare că dreptatea este de partea ei.

Textul este călăuză în laboratorul creației wagneriene dar și în cel al interpretului dirijor. Ce trebuie să caute acesta, ce trebuie să descopere, să evidențieze, ce capcane trebuie sa evite… Thielemann nu ezită să își exprime sentimentele cele mai intime detaliind aspecte muzicale, analizând personaje, explicând desfășurarea acțiunii uneori destul de greu de urmărit și de înțeles.

La sfârșitul lecturii, și cunoscătorul și cel care aude prima oară numele lui Richard Wagner sunt cu totul convinși de măreția creatorului și frumusețea creației sale.


CV: Christian Thielemann s-a născut la Berlin în anul 1959. În 1988, la Nürnberg, devine cel mai tânăr director artistic german. Între 1997 și 2004, a fost director artistic la Opera Germană din Berlin, între 2004 și 2011, a condus ansamblul Filarmonicii din München. Din septembrie 2012 este dirijor-șef al Capelei de Stat din Dresda și de la începutul anului 2013, a preluat direcția artistică a Festivalului de Paști de la Salzburg. În 2000 a debutat fulminant în festivalul de la Bayreuth și s-a reîntors apoi, an de an, pe scena celebrului teatru Festspielhaus.

Cristina Sârbu