Evenimentele săptămânii Înapoi

Compozitoarea britanică Nainita Desai, autoarea muzicii filmului „România neîmblânzită” – la „Poveștile de succes ale muzicii”

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2021 , ora 15.19

"În România, pădurile seculare și vasta zonă a deltei înseamnă habitate pentru unele dintre cele mai reprezentative vietăți ale naturii sălbatice din Europa. Concentrându-se asupra Munților Carpați și Deltei Dunării, acest documentar înseamnă o celebrare a naturii, în toată frumusețea și diversitatea ei." Am citat din prezentarea online de pe imdb.com a filmului "Romania neîmblânzită", "Untamed Romania", semnat în 2018 de o echipă anglo-română, care a reușit unul dintre cele mai ambițioase și mai bine realizate documentare dedicate naturii încă neatinse de care se bucură țara noastră. Regizor: Tom Barton-Humphreys. Scenariul: Tom Barton-Humphreys și Alex Păun, cel din urmă amintit făcând parte și din echipa de trei producători.

Am apelat la descrierea de pe imdb pentru că referirea la întreaga frumusețe și diversitate a naturii spațiului din care facem parte este revelată, clipă de clipă, de imaginile filmate. Însă profesionalismul și dedicarea echipei de creație este la fel de evidentă în dimensiunea auditivă a documentarului, care excelează și din acest punct de vedere: muzica a fost crează de compozitoarea engleză Nainita Desai și a fost înregistrată de Orchestra Simfonică BBC Țara Galilor.

Nainita Desai - un nume dintre cele foarte respectate ale spațiului britanic și american, când vine vorba despre muzica de film și televiziune, dar și de domeniul numit sound design. Nainita Desai a avut amabilitatea de a ne acorda aproape o oră din timpul ei la finalul anului trecut; când am vrut să aflăm care este povestea muzicii din "România Neîmblânzită" și, de asemenea, să cunoaștem câte ceva despre povestea de succes a invitatei noastre, care poate să inspire sau să fie utilă celor care, de ce nu, își doresc să activeze în domeniul muzicii de film. Rezultatul se aude, pentru dumneavoastră, duminică de duminică începând din 31 ianuarie, de la 16,00.



Stefan Costache