Agenda de concert Înapoi
Concert pentru două trompete și Simfonia Patetica de Ceaikovski, joi seară la Filarmonica Brașov
Evenimentele Filarmonicii brașovene continuă cu evenimente unice. Miercuri, pe 27 noiembrie, publicul va avea parte de o experiență istorică în cadrul Turneului Național: Vioara lui Enescu, care reunește pentru prima dată cele patru viori aparținând lui George Enescu pe aceeași scenă. Gabriel Croitoru, Simina Croitoru, Paul Răducanu și Mircea Dumitrescu, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor aduce la viață sunetul acestor instrumente prețioase, într-un spectacol deja sold out.
O seară cu Andrei Feher și capodopere clasice
Joi, 28 noiembrie, ora 19:00, Filarmonica Brașov invită publicul meloman la ultimul concert al acestei luni. Sub bagheta dirijorului Andrei Feher și cu soliștii Naum Gorbuleac și Paul Grosar la trompetă, publicul va avea ocazia să asculte un program captivant. Seara va începe cu Concertul pentru trompetă în Mi bemol major, Hob. VII e/1 de Joseph Haydn și va continua cu Uvertura operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul în Do major pentru două trompete piccolo, RV537 de Antonio Vivaldi. Momentul culminant al serii este Simfonia nr. 6 "Patetica" de Piotr Ilici Ceaikovski. Această lucrare, pe care compozitorul a descris-o drept "cea mai sinceră și cea mai bună lucrare a mea," este un cântec de lebădă emoționant, având prima audiție în octombrie 1893, cu doar câteva zile înainte de moartea prematură a lui Ceaikovski.
Despre dirijor și soliști
Andrei Feher, născut în România într-o familie de muzicieni, și-a început cariera ca dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Quebec, la doar 22 de ani. Ulterior, a colaborat cu Orchestra din Paris, unde a lucrat alături de dirijori renumiți precum Zubin Mehta, Valery Gergiev și Paavo Järvi. A dirijat orchestre de prestigiu, inclusiv Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Montréal și Orchestra Națională Radio. Un susținător al muzicii contemporane, Andrei Feher continuă să inspire publicul prin premiere mondiale și interpretări remarcabile.
Paul Grosar, originar din Brașov, este un trompetist de excepție, cu studii avansate la Universitatea de Vest din Timișoara și un doctorat în muzică contemporană pentru trompetă. Cu o carieră internațională impresionantă, a concertat pe scene renumite din Europa precum Concertgebouw din Amsterdam, Philharmonie de Paris, Musikverein, Teatro dal Verme, Elbphilharmonie și a cântat în numeroase festivaluri importante.
Naum Gorbuleac, născut la Chișinău, este cunoscut pentru talentul său extraordinar la trompetă. După ce a studiat în România, Polonia și Olanda, a câștigat numeroase premii internaționale și a concertat pe scene prestigioase precum Concertgebouw din Amsterdam și Elbphilharmonie din Hamburg. În prezent, este membru al Filarmonicii Brașov și predă la Facultatea de Muzică din Brașov.
NaunArt Recital - Diversitate și Talent
După acest concert, vineri, pe 29 noiembrie, de la ora 17, recitalul NaunArt va aduce pe scenă un ansamblu de artiști talentați, într-un program divers, ce promite o experiență muzicală deosebită.
Încep concertele festive
Joi, 5 decembrie, de la ora 19:00, Filarmonica Brașov dă startul concertelor festive ale lunii decembrie. Sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu și cu violonistul Florin Ionescu-Galați, programul va celebra muzica românească prin lucrări de Constantin Silvestri, Emanoil Elenescu, Grigoraș Dinicu, Theodor Rogalski și Tiberiu Olah. De asemenea, în cadrul acestui concert va avea loc și un moment-surpriză, anunțat la concertul de joia trecută.
Biletele pentru toate concertele Filarmonicii se găsesc la casa de bilete de la Sala Patria sau online pe siteul bilet.ro.