Recomandări Înapoi
Concertele Radio România Muzical cu chitaristul Costin Soare și Orchestra Română de Tineret
La Radio România Muzical vă propun să ascultați, în 30 noiembrie, selecțiuni dintr-un recital pe care chitaristul Costin Soare l-a susținut pe 1 iulie, la Institutul Cervantes din București. Evenimentul a încheiat turneul "De la Bach la Beatles", un proiect al Asociației Culturale Kitharalogos, derulat în perioada 13 iunie - 1 iulie, în orașe ca Iași, Bistrița, Sinaia, Ploiești, Buzău și Craiova. Costin Soare a propus un periplu sonor ce a pornit de la dansurile din Suita în la minor pentru lăută de Johann Sebastian Bach, ajungând la diversitatea stilistică a secolului trecut, pe firul istoriei instrumentului. A fost un program variat, cu vervă și lirism, interpretat cu aplomb și cu o paletă largă de culori timbrale. Din acest recital am ales piese de Fernando Sor, Ariel Ramirez și John Gilespie.
Născut în anul 1978, Costin Soare s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază, de pedagog și interpret la chitară și lăută. După ce a studiat la Facultatea de Muzică din Brașov, și-a desăvârșit studiile la Sapporo și Glasgow, iar în anul 2011 a obținut titlul de doctor în muzică. În perioada anilor de studii, a câștigat premii în concursuri naționale și internaționale dedicate chitarei. În prezent este profesor la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" și este unul dintre cei mai activi muzicieni ai generației sale, susținând recitaluri și concerte pe scene importante din România și din străinătate.
Tot sub genericul Concertelor Radio România Muzical, vă oferim un program prezentat în data de 25 iunie a acestui an, la Ateneul Român, de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Măcelaru. Evenimentul a fost primul dintr-un turneu suținut la București, Sibiu și Timișoara. Programul propus publicului a cuprins Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 11 în sol minor de Dmitri Șostakovici.
Orchestra Română de Tineret, creată în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu și formată artistic de dirijorul Cristian Mandeal, reunește tineri muzicieni talentați din România având ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra a colaborat cu artiști celebri ca Elisabeth Leonskaya, Sarah Chang sau Pinchas Zukerman și s-a remarcat și pe plan internațional, fiind apreciată de criticii europeni ca un ansamblu de top în lume.
În turneul din această vară, solistul Orchestrei Române de Tineret a fost Marc Bouchkov, violinist născut în anul 1991, care a studiat la Conservatoarele din Lyon și Paris. În urma câștigării unor premii importante în concursuri internaționale, a avut o evoluție rapidă, colaborând cu ansambluri prestigioase ca Filarmonicile din Liege și Moscova, Orchestra Națională a Belgiei sau Tonhalle din Zurich.
Cristian Măcelaru, muzician cu o activitate în plină ascensiune, este unul dintre dirijorii reprezentativi ai generației sale. El a devenit cunoscut în lumea muzicală în anul 2012, atunci când a dirijat Orchestra Simfonică din Chicago, înlocuindu-l pe Pierre Boulez. În același an a fost numit dirijor asistent al Orchestrei din Philhadelphia. În prezent este director muzical al Festivalului Cabrillo desfășurat la Santa Cruz, în California, cel mai longeviv festival dedicat muzicii contemporane pentru orchestră, în Statele Unite ale Americii.
Așadar, vă invit să ascultați două concerte de excepție joi, 30 noiembrie, de la ora 17,00, la Radio România Muzical.