Agenda de concert Înapoi
Cvartetul Arcadia - concerte sub egida ECSA și UCMR
Două concerte ale European Composers and Songwriters Alliance, European Contemporary Composers Orchestra și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România susținute de Cvartetul Arcadia
Alianța Compozitorilor Europeni (European Composers and Songwriters Alliance) și Orchestra Compozitorilor Europeni Contemporani (European Contemporary Composers Orchestra) în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România organizează în premieră o colaborare ce constă în realizarea a două concerte susținute de reputatul Cvartet Arcadia. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin ECSA și ECCO.
Primul concert va avea loc în data de 26 mai, ora 11, la Universitatea Națională de Muzică din București, în cadrul Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (SIMN), iar cel de-al doilea va avea loc la Cluj, în Casa Libertății Religioase - Librăria "IDEA", pe data de 28 mai, ora 19.
Programul cuprinde atât lucrări românești, cât și creații din repertoriul propus al Alianței Compozitorilor Europeni:
Helena Tulve (Estonia) - Cvartetul "Nec Ros, Nec Pluvia"
Ulpiu Vlad (România) - Cvartetul "Prin sunetele florilor albe"
Paul Pankert (Belgia) - Cvartetul "J.S., My Friend!"
Vlad R. Baciu (România) - Cvartetul nr. 2 op. 37 "The Dreaming Monster"
Doina Rotaru (România) - Cvartetul "Vivarta"
Kimmo Hakola (Finlanda) - Cvartetul de coarde nr. 4 op. 95
Unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generației sale, Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török (vioară), Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel) este laureat al concursurilor Osaka International Chamber Music Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almere International Chamber Music Competition (2011) și International Chamber Music Competition Hamburg (2009).
Absolvenți ai cursurilor postuniversitare de la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și membri Alumni ai European Chamber Music Academy, cei patru muzicieni au susținut concerte pe scene internaționale, dintre care enumerăm Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall (Montreal), Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Suntory Hall (Tokyo), Izumi Hall (Osaka), Musikverein de la Viena, Berlin Konzerthaus, Salle Gaveau din Paris, Tel-Aviv, Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Cité International des Arts (Paris), Festivalul Mecklenburg Vorpommern, ș.a.
În martie 2015, cvartetul a debutat la postul de radio BBC3 cu o transmisiune în direct a concertului susținut pe scena Wigmore Hall, iar în aprilie 2015 a fost invitat să devină cvartet în rezidență la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" din București, unde activează și în prezent.
Cvartetul Arcadia a început colaborarea cu casa de discuri Chandos în Septembrie 2017, alături de care a lansat un album ce cuprinde integrala cvartetelor de Béla Bartók. Acest dublu CD vine cu aprecieri elogioase în unele dintre cele mai importante publicații de specialitate, primind totodată distincția de 5 stele în revistele Diapason și Classica. Colaborarea cu Chandos aduce un nou proiect deosebit, și anume înregistrarea celor 17 cvartete compuse de Mieczysław Weinberg, un set de 6 discuri, care vor fi lansate în următorii ani. Primul volum lansat în ianuarie 2021 a câștigat Preis der deutschen Schallplattenkritik [Premiul Criticilor de discuri germani] în primăvara anului 2021 și a fost nominalizat la premiile ICMA 2022 (International Classical Music Awards), ajungând în finala categoriei muzică de cameră. Volumul 2, lansat în mai 2022, este apreciat de Financial Times, lăudând prestația de prim rang al Cvartetului Arcadia, finalist la categoria muzică de cameră pentru Limelight Recording of the Year 2022, iar cel de-al treilea volum lansat în aprilie anul curent a primit distincția Diapason d'Or.