Recomandări Înapoi

Dinu Lipatti - 'Interpretul zilei' la 'Arpeggio', în 29 noiembrie

Publicat: marți, 28 Noiembrie 2017 , ora 11.29
Două concluzii se desprind în urma încercării de a obține în prezent opinii cât mai obiective și mai puțin viciate de complezență despre ce mai înseamnă Lipatti pentru lumea muzicală internațională, la un secol de la naștere și la 67 de la stingerea prematură din viață. Pianistul continuă să fascineze și să genereze pasiuni ca geniu interpretativ cu aură de mister; pe de altă parte, compozitorul Lipatti stă mult în umbra interpretului, o cauză constituind-o lipsa de preocupare pentru tipărirea și pentru disponibilitatea operei sale componistice, deși ultimii ani au înregistrat, totuși, excepții notabile.

Povestea lui Lipatti, muzicianul și omul, rămâne una dintre fascinantele și tragicele simfonii neterminate ale secolului XX, o istorie cu profil aproape meteoric, o carieră internațională strălucită întinsă pe doar 15 ani, până la finalul brutal din 2 decembrie 1950, moment în care pianistul Lipatti doar ce atinsese deplinătatea potențialului său de exprimare și conștiința maturității și a siguranței, iar compozitorul era departe de a arăta măsura înzestrărilor sale. În 2 decembrie 1950, lumea pierduse unul dintre cei mai mari pianiști ai acelui moment și, incontestabil, pe cel mai mare slujitor al acestui instrument pe care România îl avusese vreodată. Și, dacă totul se oprea atunci, tot am fi avut de ce să fim mândri de Lipatti și obligați să-i cunoaștem efortul și să-i perpetuăm memoria. Însă legenda sa a continuat să trăiască, să se amplifice chiar, pentru ca pianistul Dinu Lipatti să se bucure, astăzi, de o reputație unică în pianistica secolului trecut: de reper de perfecțiune, echilibru, de clasicitate și modernitate în același timp. Cu alte cuvinte, timpul nu numai că nu i-a estompat imaginea, ci a oferit acel răgaz de a înțelege că Lipatti s-a construit pe sine ca model fără vârstă, universal și irepetabil.


Un clasic, pasionat de modernitate

Dinu Lipatti și-a asumat mereu modernitatea, noul, manifestând o curiozitate neobosită pentru orice fel de descoperire tehnică a timpului său. Și, dincolo de ancorarea activă în prezent, a scrutat întotdeauna cu un optimism aparent de nezdruncinat viitorul. Toate acestea se regăsesc în viziunea sa artistică, în concepția interpretativă, în imagistica sonoră pe care ne-a lăsat-o moștenire. Iar odată cu trecerea timpului, se dovedește din ce în ce mai relevant faptul că, deși mijloacele de înregistrare, inclusiv video, erau deja obișnuite în preajma lui 1950, cele mai dinamice imagini care să ne vorbească despre Lipatti rămân doar înregistrările sale muzicale, reprezentative fiind cele puțin peste 3 ore și jumătate de muzică realizate pentru Columbia. Arta vizionară a lui Dinu Lipatti are forța să se valideze continuu prin aceste imprimări, condensate ca număr de minute, impunând concluzia că ele reprezintă o esență. Iar concluzia lui Walter Legge, producătorul Columbia cu care a colaborat Dinu Lipatti, subliniază, pe bună dreptate, că acele înregistrări rămân "puține ca număr, dar din cel mai pur aur".

Arta lui Lipatti triumfă luminos printre paraziții de uzură ai discurilor sale, vechi de aproape șapte decenii, albume care sunt considerate în continuare drept referințe de unii dintre cei mai reprezentativi pianiși ai prezentului. Prin aceasta, Lipatti se înscrie și printre cei mai reeditatați și de succes artiști din istoria EMI Classics, parte din Columbia.

Dinu Lipatti, pianistul și compozitorul - "Interpretul zilei" miercuri, 29 noiembrie 2017, la "Arpeggio", de la ora 10.00; în înregistrări cu pagini de Frédéric Chopin, Wolfgang Amadeus Mozart și... Dinu Lipatti.

Ștefan Costache