Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijoarea Joana Mallwitz - debut la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin

Publicat: miercuri, 5 Martie 2025 , ora 17.15

"Cred în forța de a asculta. Cred că ascultarea poate schimba o persoană și faptul de a asculta împreună ne poate schimba pe toți. Această ascultare împreună ne unește ca societate, devenim o comunitate, ne leagă, ne face să mergem mai departe, ne întărește." Sunt cuvintele Joanei Mallwitz, prima femeie care a devenit dirijor principal și director artistic al unei importante orchestre germane - anume Konzerthausorchester din Berlin. În anul 2020, ea debuta cu mare succes la Festivalul de la Salzburg în opera "Cosi fan tutte" de Mozart. Au urmat alte producții la Semperoper din Dresda, la Opera Națională din Amsterdam, Opera de Stat Bavareză, Opera Regală Covent Garden din Londra, la Frankfurt și Copenhaga. În paralel a dirijat mari ansambluri orchestrale - Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Boston, Philharmonia din Londra, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestre de Paris și altele asemenea, în seara zilei de 7 martie, adăugând un nou trofeu în cariera sa - anume debutul la pupitrul legendarei Orchestre Filarmonice din Berlin. De neimaginat un astfel de parcurs în anii în care redutabilul ansamblu era condus de Herbert von Karajan.

Această tânără dirijoare formată la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra - primind deja în anul 2023, Crucea Federală de Merit din partea președintelui Germaniei pentru modul în care promovează muzica clasică și tinerele talente, propune pentru acest concert de debut pe scena Filarmonicii din Berlin un program de secol XX - Uvertura Suitei simfonice op. 91 "Război și pace" de Serghei Prokofiev, Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, având-o ca solistă pe Anna Vinnitskaya. Cele două artiste s-au mai întâlnit pe scenă în compania Orchestrei Simfonice din Boston în stagiunea 2023 - 2024.

Anna Vinnitskaya - un nume de referință în pianistica actuală, invitată alături de cele mai prestigioase ansambluri orchestrale ale lumii și de mari dirijori, comparată de presa de specialitate cu imaginea unei leoaice în fața claviaturii, având un stil de interpretare de o mare strălucire și bogăție la nivel de coloristică și sonoritate.

Pentru a doua parte a concertului pe care îl vom transmite în direct la Radio România Muzical, este programată Simfonia "Mathis der Maler" de Paul Hindemith și Poemul coregrafic "Valsul" de Maurice Ravel, pagini de o mare diversitate stilistică în perimetrul secolului XX, reușind să capteze fără îndoială interesul publicului, organizatorii acestui concert mai ales aducând în atenția noastră, două personalități muzicale feminine extrem de valoroase, chiar în proximitatea zilei de 8 martie.

(credit foto: Simon Pauly)

Marina Nedelcu