Înapoi

Dirijorul laureat Grammy Carlos Miguel Prieto și pianistul de renume internațional Viniciu Moroianu, pe scena Ateneului Român

Publicat: miercuri, 23 Aprilie 2025 , ora 11.53


Filarmonica George Enescu invită iubitorii de muzică, pe 24 și 25 aprilie, la două concerte simfonice deosebite, sub bagheta dirijorului Carlos Miguel Prieto, câștigător al unui premiu Grammy. În ipostază solistică va evolua pianistul Viniciu Moroianu, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români. Programul serilor este eclectic, cu lucrări semnate de Carmen Petra-Basacopol, César Franck, José Pablo Moncayo și Manuel de Falla.


Biletele sunt disponibile pe
www.oveit.com sau direct la linkul https://oveit.com/hub/org/l7PDAr7y, iar întregul calendar al Stagiunii 2024/2025 poate fi văzut aici https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente.


Laureat Grammy, Carlos Miguel Prieto este director muzical al North Carolina Symphony. Angajamentele anterioare au inclus aceeași poziție la Orquesta Sinfónica Nacional de Méxic, Louisiana Philharmonic Orchestra și Orquesta Sinfónica de Minería (OSM). Printre aparițiile sale recente se numără colaborări cu London Philharmonic Orchestra, NDR Elbphilharmonie, Frankfurt Radio Symphony, The Hallé, Royal Liverpool Philharmonic, Orquesta Nacional de España.

La 10 ani, Viniciu Moroianu a susținut primul recital, iar la 14 ani a debutat ca pianist concertist. Este laureat al concursurilor Guilde francaise des artistes solistes și George Enescu. Cu peste 1000 de apariții scenice, Viniciu Moroianu este și unul dintre mentorii tinerei generații de pianiști români. Printre numeroasele înregistrări, a realizat, în premieră absolută în 2019, integrala lucrărilor pentru pian solo de Lipatti.

Programul concertelor simfonice din 24 și 25 aprilie îmbină tradiția românească, dinamismul folclorului mexican și ritmurile spaniole. Publicul se va asculta Concertul pentru pian și orchestră de Carmen Petra-Basacopol, o lucrare intensă și luminoasă, urmată de rafinatele Variațiuni simfonice de César Franck. Partea a doua aduce energia folclorului mexican prin Huapango de José Pablo Moncayo și farmecul spaniol din Tricornul de Manuel de Falla.