Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Riccardo Muti, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze

Publicat: marți, 28 Mai 2024 , ora 17.42

Richard Strauss, în vârstă doar de 22 de ani, călătorea în lunile aprilie și mai 1886 în Italia, la sugestia lui Johannes Brahms. A vizitat cu această ocazie Florența, Roma, Bologna, Napoli, Sorrento, Salerno și Capri. Și-a distilat impresiile, firesc, într-o Fantezie simfonică schițată chiar în timpul călătoriei și finalizată câteva luni mai târziu la München. Patru părți dezvoltă itinerariul compozitorului german - "În Campagna", "Ruinele Romei", "Plajele din Sorrento" și "Viața tradițională napolitană". "Din Italia" este de fapt primul poem simfonic al lui Richard Strauss, dedicat mentorului său Hans von Büllow - o alegere care nu ne miră în ceea ce-l privește pe Riccardo Muti, legendarul dirijor italian, invitat trei seri la rând la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze din München, pentru un nou concert pe care îl vom prelua vineri, 31 mai, de la Isarphilharmonie, în transmisiune directă prin Uniunea Europeană de Radio.

Opusul semnat de Richard Strauss va fi precedat de alte două lucrări vocal simfonice - Te Deum în Do major pentru cor, orchestră și orgă de Joseph Haydn și Missa nr.2 D. 167 în Sol major pentru soliști, cor, orchestră și orgă de Franz Schubert, un repertoriu extrem de familiar dirijorului italian care timp de 19 ani a condus opera La Scala din Milano și alți 13 ani, Orchestra Simfonică din Chicago, pentru a da doar două exemple. Și nu este de mirare faptul că ansamblul american, la finele mandatului său finalizat în 2023, l-a numit director artistic emerit pe viață. Desigur Riccardo Muti este pe un teritoriu familiar la München, nu de puține ori a dirijat prestigioasa Orchestră Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, căreia i se alătură în prima parte a programului, Corul Radiodifuziunii Bavareze și pentru Missa nr.2 de Franz Schubert, trei soliști - soprana Siobhan Stagg, tenorul Julian Prégardien și bas-baritonul Vito Priante. Interesant este faptul că ansamblurile Radiodifuziunii Bavareze din München au interpretat pentru prima dată această Missă nr.2 în Sol major de Franz Schubert în anul 2002, tot sub conducerea lui Riccardo Muti.

Cu siguranță suntem atrași de acest repertoriu, nu foarte des întâlnit în programele de concert și mai ales așteptăm această întâlnire, fără îndoială de o mare anvergură, între unul dintre cele mai valoroase ansambluri europene (cor și orchestră) și o legendă a baghetei dirijorale, acum în vârstă de 82 de ani.

Marina Nedelcu