Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

Dudamel şi Mahler la Music box, 8 decembrie

Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014 , ora 13.29

Vă propun un disc lansat în 6 octombrie 2014 de casa Deutsche Grammophon, pe care apare semnătura celebrissimului, astăzi, dirijor Gustavo Dudamel. Este vorba despre monumentala Simfonie a VII-a de Gustav Mahler, înregistrată alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. Dudamel este director muzical al acestei orchestre din 1999 - adică de când avea doar 18 ani.

Cazul lui Dudamel este într-adevăr unul special - astăzi nu are decât 33 ani, dar este o vedetă la nivel global. Şi nu este vorba doar despre un marketing foarte bun aici - ci despre un dirijor extrem de talentat, foarte dăruit artei sale, cu rezultate excepţionale. Dincolo de precizie şi eficienţă, este imposibil să nu admiri la Dudamel pasiunea pe care o investeşte în fiecare dintre interpretările sale. Iar publicul rezonează la acest lucru şi pur şi simplu, se lasă vrăjit de ceea ce face Dudamel pe scenă.

Dudamel şi Gustav Mahler

Există şi o legătură foarte puternică între Dudamel şi muzica lui Gustav Mahler; Dudamel a devenit cunoscut la nivel internaţional după ce a câştigat în 2003 concursul de dirijat Gustav Mahler de la Bamberg. Şi în ultimii ani, a înregistrat 4 dintre cele 10 simfonii mahleriene, acesta cu Simfonia a VII-a de Mahler fiind al 5-lea din această serie.

Simfonia a VII-a de Mahler este, aşa cum arată Gustavo Dudamel, "o simfonie totală - de la haos la glorie, de la sarcasm la tandreţe, de la un marş funerar la un seductăr tango. Este o simfonie cosmică cu o construcţie perfectă şi un scop emoţional de nivel galatic" .

Simfonia a VII-a de Mahler

Mahler a început să lucreze la Simfonia a VII-a în 1904, iar premiera, cu numeroase retuşuri, a avut loc în 1908. Au fost ani în care Mahler a trecut de la rai la iad în viaţa personală - de la o situaţie stabilă profesională şi familială, la aflarea veştii că suferă de o boală incurabilă de inimă şi la doliul după prima fiică. Iar trecerea de la exuberanţă la depresie se simte şi în această simfonie a VII-a care durează aproape 80 minute.

Cristina Comandaşu