Cronici Înapoi

Festivalul Coral Internațional 'Ioan Dimitrie Chirescu' de la Cernavodă, o punte între istorie și prezent

Publicat: marți, 21 Mai 2024 , ora 11.28


Armonia muzicii dar și măestria interpretativă au cucerit și în această primăvară orașul Cernavodă, devenit pentru două zile, 18 și 19 mai 2024, o capitală europeană a cântului coral.

Concertele de care s-a bucurat publicul cernovodean, deosebit de numeros, au evocat desigur personalitatea impresionantă a celui care a inspirat acum 50 de ani, înființarea unui eveniment de mare anvergură dedicat corurilor, compozitorul, profesorul și dirijorul Ioan Dimitrie Chirescu, născut chiar la Cernavodă în 1889, autor a peste patru sute de piese corale având în cea mai mare parte ca sursă de inspirație folclorul muzical românesc, dar și creații religioase

Spațiile de concert în care au evoluat cele 9 formații corale invitate - Casa de Cultură "I.D. Chirescu" și Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" - au fost oferite cu generozitate de organizatorii acestei ediții, Primăria și Consiliul Local Cernavodă. O să îl menționez în mod special pe Domnul Colonel Constantin Grăjdeanu, Director al Festivalului, consilier pe proiecte culturale al Primăriei Orașului Cernavodă, pentru că el este și membru al Coralei "Ioan Dimitrie Chirescu" dar și sufletul întregului eveniment.

În deschiderea Festivalului am ascultat Corul mixt "Ioan Dimitrie Chirescu" din Cernavodă dirijat de talentatul Manuel Bălănică. Acest cor, cu o istorie de aproape 130 de ani, și care a fost înființat de tatăl compozitorului Ioan Dimitrie Chirescu, și-a făcut debutul în prezența regelui Carol I în septembrie 1895, cântând la inaugurarea podului de peste Dunăre construit de Inginerul Anghel Saligny.

Un fapt divers interesant este că Anghel Saligny însuși a stat în timpul serviciului religios inaugural la care a participat și corul cernovodean, alături de șefii echipelor de muncitori, într-o șalupă sub pod, pentru a-i garanta rezistența.

A rezistat în timp și Corul de cameră "Ioan Dimitrie Chirescu" din Cernavodă, care ne-a oferit lucrări clasice românești dar și capodopere din creația corală universală.

Mi-a rămas de asemenea în amintire Corul de tineret "Mira" din Iași și spectacolul vocal-instrumental evocator al vremurilor istorice moldave, prezentat sub atenta îndrumare a dirijoarei Petronela Gabriela Dîrțu dar și momentele de emoție maximă transmise de Grupul Coral Polifonic "Arpeggio" care își desfășoară activitatea la Roma, Italia și este condus de Simona Moldoveanu.

Am ascultat apoi coruri din diverse zone ale țării, fiecare cu specificul locului de origine, am asistat la o adevărată paradă a costumelor populare, publicul a fost impresionat și de dăruirea extraordinară față de muzică a conducătorilor acestor coruri. O să menționez Corul mixt "Plai întorsurean" din Întorsura Buzăului dirijat de Maria Dandu Muntean, Corul mixt "Pr. Ion Ionescu" din Topoloveni care a evoluat sub conducerea plină de inspirație și umor a dirijorului Silviu Deaconescu sau Corul de cameră "Muzicor" din Ploiești pregătit cu profesionalism dar și cu multă camaraderie de dirijorul Cornel Mutu.

În două recitaluri de ținută s-a remarcat și Corul de Tineret "Marmara" din Istanbul condus de profesorul universitar Bulent Halvași, de asemenea a fost prezent în cea de-a doua seară dedicată muzicii religioase și Corul mixt "Sedeyanka" din Silistra, Bulgaria și dirijoarea Lidia Kuleva, un ansamblu premiat de Uniunea Compozitorilor din țara vecină.

Nu a trecut neobservată nici Corala bărbătească Sf. Ap. Andrei a Protopopiatului Fetești, uimind auditoriul prin frumusețea vocilor alese de dirijorul Adrian Clinciu.

Corala Bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, avându-l la conducere pe Ion Iulian Dumitru, a fost, ca la fiecare ediție, o adevărată delectare pentru public și a stârnit aplauze necontenite, adaptându-se cu mare ușurință atât lucrărilor corale din repertoriul laic de inspirație patriotică și populară cât și pieselor religioase, interpretate într-un recital de final de festival, la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" situată chiar în centrul Orașului Cernavodă.

Sentimentul de bucurie a caracterizat această întâlnire a celor mai bune coruri românești și a corurilor din străinătate invitate, a dominat speranța că arta cântului va avea mereu puterea să unească sufletele celor care poposesc, chiar și pentru doar două zile, la Cernavodă!

Laura Ana Mânzat