Agenda de concert Înapoi
Filarmonica 'Paul Constantinescu' - Stagiunea 2022-2023 - Aniversarea a 70 de ani de la înființare
Sub auspiciul aniversării a 70 de ani de existență, Filarmonica "Paul Constantinescu" vă așteaptă în stagiunea 2022-2023 cu un nou program de concerte deosebite, alături de oaspeți de mare valoare interpretativă. Vă așteptăm să redescoperiți alături de noi Marea Muzică în atmosfera magică a Sălii "Ion Baciu"!
Cu ocazia Deschiderii Stagiunii din data de 22 septembrie 2022, Orchestra Simfonică inaugurează un foarte ambițios ciclu de concerte dedicate giganticului romantic Piotr Ilici Ceaikovsky. Prin atenta îndrumare dirijorală a Maestrului Radu Postăvaru aflat la pupitrul orchestrei simfonice, publicul ploieștean va putea audia pe întreg parcursul noii stagiuni integrala lucrărilor simfonice și concertante semnate de marele compozitor rus.
În completarea acestui proiect, Stagiunea aniversară se va contura printr-un repertoriu extrem de divers ce îmbină unitatea viziunii cu diversitatea paletei stilistice. De la baroc la contemporan, programul stagiunii simfonice și camerale este orientat către clasicii universali și păstrează, simultan, un accent semnificativ pe opera românească ce rămâne, ca în fiecare an, foarte bine reprezentată.
Astfel, Stagiunea aniversară va fi dominată de o serie de evenimente extraordinare, precum Festivalul Internațional "Paul Constantinescu" (aprilie 2023) ori concertele aduse în omagiu nașterii marelui I.L.Caragiale (septembrie 2022), dar și memoriei dirijorului și compozitorului Leonida Brezeanu (noiembrie 2022) cât și marcării a 175 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului german Felix Mendelssohn-Bartholdy (decembrie 2022). La celălalt pol componistic, scena "Ion Baciu" va găzdui în luna noiembrie 2022 Deschiderea celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Nouă "Meridian", iar în iunie 2023 publicul se va putea bucura de punerea în scenă a deja legendarei Opere Rock-Simfonic "Meșterul Manole", compusă de Josef Kappl (membru al trupei Phoenix) pe un libret de Victor Cârcu.
De asemenea, o mare varietate de protagoniști naționali și internaționali vor putea fi (re)întâlniți pe scena ploieșteană, printre care se remarcă dirijorii Radu Postăvaru, Walter Hilgers, Tiberiu Oprea, Vlad Vizireanu, Simona Strungaru, Zefir Brezeanu, Tiberiu Soare, Cristian Oroșanu, Cristian Spătaru, Alexandru Ilie, Alexandr Iradyan, Vlad Maistorovici, Anastasios Symeonidis, Ovidiu Bălan sau renumitul Jin Wang. La nivel solistic, publicul se va putea delecta cu evoluția unui număr consistent de artiști de prestigiu: Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Remus Azoiței și Alexandru Tomescu - patru violoniști români de clasă mondială -, sau pianistul spaniol Josu de Solaun, autorul discografic al integralei creației pentru pian de George Enescu. Lor li se alătură alți muzicieni de mare valoare, precum: Aimo Pagin, Vikram Sedona, Andreea Butnaru, Sebastian Burneci, Ondin Brezeanu și Andrei Brezeanu, Florin Ionescu-Galați, Adriana Toacsen, Ioana Lupașcu, Analia Selis, Daniel Radu și Mihai Ailenei, Cristian Niculescu, Fernando Mihalache, Filip Papa și Carlo Torlontano, Ioana Movileanu, George Harliono, Octavian Lup, Daniel Rowland, Leonard Mihale, Maria Marica, Cornelius Zirbo, Jan Sekaci și Cadmiel Boțac, Valentin Șerban, Iulia Marin și Vlad Alexandru Robu, Ștefan Cazacu și Sveinung Bjelland, Eva Garet și Asta Dora Finnsdottir, Răzvan Popovici, Horia Maxim - remarcabili pianiști, violoniști, violonceliști și cântăreți-, precum și trompetistul Daniel Crespo.
Dincolo de interpreții deja consacrați, susținerea tinerelor talente rămâne și în a 70-a stagiune un aspect central al misiunii Filarmonicii. Laureații premiului Concursului Național New Hope și ai Concursului de Interpretare "Paul Constantinescu" vor putea fi descoperiți în recitaluri sau programe concertante, alături de tinerii interpreți norvegieni ai Fundației Voice of Injustice ori membrii Fundației "Remember Enescu", dar și absolvenții de talent ai Colegiului de Artă "Carmen Sylva" din Ploiești. Printre ei se va afla și Maria Marica, laureate de 24 de ani a Concursului Internațional "George Enescu" 2022, distincție care completează succesul repurtat la Concursul New Hope.
Concertele simfonice-eveniment nu vor lipsi nici în noua stagiune, cu programe destinate marcării relațiilor culturale dintre România și Grecia- cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Elene-, dar și concertele închinate Zilei Unirii Principatelor Române și Zilei Naționale a României, ori manifestarea Alfabetul Conviețuirii, alături de alte ansambluri reprezentative la nivel național și internațional. Acesta din urmă este cel mai mare festival al minorităților, organizat de Filarmonica "Paul Constantinescu" și Uniunea Elenă din România și se desfășoară sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale.
Balul Filarmonicii, organizat și în acest an sub egida Ministerului Culturii, va rămâne o constantă culturală și un prilej de sărbătoare colectivă și în decembrie 2022, când va avea loc cea de-a cincea ediție a acestui eveniment devenit deja reper cu drepturi depline pe scena ploieșteană.
De asemenea, pe parcursul Stagiunii aniversare vor fi pregătite concerte deosebite și de către Orchestra Populară "Flacăra Prahovei", care în perioada 16-17 septembrie 2022 vă dă întâlnire la cea de-a VII-a ediție a Festivalului - Concurs Național de Folclor "Cunună de Cântec Românesc", organizat de Casa de Cultură "I.L. Caragiale" în parteneriat cu Filarmonica "Paul Constantinescu". Festivalul își reafirmă misiunea promovării tinerelor talente din domeniul cântecului popular românesc și își propune, simultan, să înlesnească valorificarea cultural-scenică a unor piese autentice de port popular, specifice zonelor folclorice reprezentate. Deschiderea oficială a Stagiunii Folclorice din cadrul Filarmonicii "Paul Constantinescu" va avea loc în data de 24 septembrie 2022, când soliștii Gelu Voicu, Traian Frîncu, Gigi Stoica, Adriana Deaconu și Violeta Barac vor evolua pe scena "Ion Baciu" sub îndrumarea dirijorului Marian Dovîncă și cu participarea extraordinară a Ansamblului de Dansuri "Doina Prahovei", coordonat de coregraful Marian Marinică.
În completare, inconfundabila Maria Răducanu va da tonul Stagiunii de Jazz în 25 septembrie 2022 ca invitată a Ploiești Jazz Trio, format din Răzvan Cojanu (contrabas), Sorin Zlat (pian) și Laurențiu Ștefan (tobe). Nu va întârzia nici una dintre cele mai așteptate manifestări culturale ale toamnei - cea de-a XVII-a ediție a Ploiești Jazz Festival, ce revine la Filarmonica "Paul Constantinescu" între 04 și 30 octombrie, cu participarea extraordinară a ONJ-Orchestra Națională de Jazz a Franței împreună cu chitaristul Romain Pilon, ansamblul format din Joris Teepe (contrabas), Don Braden (saxofon) & Owen Hart (tobe), vocalista americană Ashley Pezzotti, ori formația Benito Gonzalez Trio- compusă din Benito Gonzalez (pian), Jeff "Tain" Watts (percuție) și Will Slater (contrabas) -, precum și cvartetul portughez format din Maria João (voce), Mário Laginha (pian), Antonio Quintino (contrabas) și Alexandre Frazão (tobe), dar și multe alte nume-surpriză! Evenimentul se desfășoară sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și sub egida Ministerului Culturii.
În deschiderea Festivalului, Ploiești Jazz Trio și Orchestra Simfonică Ploiești, dirijată de Simona Strungaru, vă va da întâlnire la proiectul "Unspoken" - un concert de muzică jazz originală, scrisă de trompetistul Sebastian Burneci și orchestrată de însăși Simona Strungaru.
Nu în ultimul rând, o parte inconturnabilă a Stagiunii aniversare o va reprezenta un ambițios program de proiecte și concerte educative, prezentate în premieră ploieșteană.
De la concerte educative susținute de către Orchestra Simfonică si Orchestra de Folclor ale Filarmonicii "Paul Constantinescu", la ateliere interactive de percuție oferite la sediul Filarmonicii unui număr de elevi din ciclul gimnazial și liceal prin generoasa sponsorizare a 34 de tobe de tip Djembe, și lecții educative susținute ciclic la școlile din Prahova de către un corp de elevi și studenți de la secția pedagogie a Colegiului Pedagogic "Regina Maria", respectiv a Universității de Petrol și Gaze, instruiți în prealabil de către specialiștii Filarmonicii.
Remarcabil este și proiectul expozițional "Jazz Roots-US to ROMANIA", organizat cu sprijinul strategic al partenerilor New Orleans Jazz Museum și Mutual Musicians Foundation din Kansas City (SUA), acesta va constitui un prilej inedit de întâlnire a muzicii cu fotografia și educația. Prezentată în cadrul unor spații neconvenționale ale orașului, colecția de fotografii va intermedia o fascinantă incursiune în istoria și evoluția muzicii Jazz din America în paralel cu începuturile sale din România și Ploiești - o călătorie a tuturor simțurilor ce promite să încânte publicul amator, de la mic la mare.
Stagiunea nr. 70 aduce cu sine și o serie de modificări structurale.
Începând cu toamna anului 2022, Filarmonica "Paul Constantinescu" are onoarea de a-l avea ca solist concertist al Orchestrei Simfonice pe violonistul de talie internațională Liviu Prunaru, care va cânta pe vioara Stradivarius denumită Pachoud, realizată în 1694. De asemenea, în structura artistică a Filarmonicii vor funcționa, cu angajați proprii, Corul Academic și Ansamblul de Dansuri Populare "Flacăra Prahovei".
În ceea ce privește înlesnirea accesului publicului la evenimentele Filarmonicii, dincolo de reducerile care se aplică anumitor categorii sociale (pensionari și elevi/studenți), instituția ia în calcul întroducerea, alături de plata prin POS funcțională déjà de 3 ani, și introducerea sistemelor NFT ticketing, similare biletelor digitale, și a plăților cu cryptomoneda (bitcoin). Acestea din urmă ar urma să fie scanate la locul evenimentului direct din portofelul digital NFT. NFT va fi implementat în două direcții: ticketing (vor putea fi cumpărate bilete pentru Ploiești Jazz Festival, abonamente pentru întreaga stagiune, Balul Filarmonicii și Virtual Concert Hall) și "Paul Constantinescu", o platformă care va reuni iubitori ai muzicii de calitate. De asemenea, introducerea plăților cu cryptomoneda va facilita accesul publicului din toată lumea la înregistrările evenimentelor disponibile pe platforma Virtual Concert Hall