Agenda de concert Înapoi

Filarmonica Târgu Mureș - concert extraordinar la Musikverein, Viena

Publicat: joi, 17 Octombrie 2024 , ora 11.27


Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș din Transilvania va concerta în data de 8 noiembrie 2024, la Viena, în Sala de Aur din cadrul MusikVerein. Un proiect organizat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureș.

Programul concertului cuprinde lucrări de George Enescu, Bartók Béla și Astor Piazzolla, iar dirijor este Pablo Boggiano. 80 de artiști și personal tehnic vor face deplasarea la Viena, în perioada 7 - 9 noiembrie 2024. Detalii despre program pe site-ul oficial al Musikverein:

https://www.musikverein.at/konzert/?id=000597c8

Partenerii instituționali ai proiectului sunt Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena și Consiliul Județean Mureș. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni finanțează organizarea evenimentului cu suma de 223.747 lei.

Pentru prima dată în istoria sa, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș va evolua pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din Europa, Sala de Aur - MusikVerein din Viena. Concertul extraordinar este programat să se desfășoare în data de 8 noiembrie 2024, în prezența a peste 1400 de spectatori. Este una dintre rarele prezențe ale unei orchestre din România în prestigioasa sală de concerte din capitala Austriei. Concertul extraordinar de la Viena va fi un eveniment memorabil pentru România, în care avem ocazia să prezentăm publicului austriac lucrările deosebite ale unor compozitori care au promovat de-a lungul carierei România artistică - George Enescu și Bartók Béla. Sunt poveștile unor oameni curajoși care și-au urmat visurile, au înfruntat obstacole și au făcut schimbări semnificative în viața lor și pentru națiunea noastră. Aceste două genii ale muzicii contemporane, Enescu și Bartók, au avut o strânsă relație de colaborare de-a lungul vieții, începând din toamna anului 1924, când cei doi au performat împreună la București, într-un concert dedicat în întregime creației lui Bartók, organizat de Societatea Compozitorilor Români. Li se alătură unul dintre cei mai cunoscuți compozitori argentinieni, Astor Piazzolla. Vom transmite acest mesaj prin participarea la concert a unui număr important de spectatori din comunitatea românească stabilită în Austria, un mediu ce promovează unitatea românilor de peste hotare.

Ambasadorul României în Republica Austria, Excelența Sa, Emil Hurezeanu, a evidențiat dimensiunea interculturală a acestui proiect de diplomație publică și culturală care depășește cu mult granițele Uniunii Europene. Concertul reunește, pe de-o parte, lucrări ale celor doi compozitori și prieteni născuți pe teritoriul României, George Enescu și Bartók Béla, dar poartă amprenta dirijorului argentinian, prin compozițiile lui Astor Piazzolla. Proiectul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș este un exemplu viu al integrității culturii, într-o Europă aflată în continuă schimbare. "Se spune că, la sfârșit de secol XIX, început de secol XX, Austria, și Viena în special, a fost un laborator al modernității. Nu exagerez însă când spun că România a fost - cu mult înainte de aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, o Europă avant la lettre", a subliniat ambasadorul Emil Hurezeanu.

"Am ales pentru program George Enescu si Bartók Béla. Ambii compozitori au legături profesionale cu orașul de unde provine Orchestra, Târgu Mureș și cu Viena, dar reprezintă, în același, timp un exemplu de colaborare și prietenie care s-a întins de-a lungul carierei lor. Ambii au promovat România muzicală și au reușit să transmită acest mesaj pe mai toate scenele mari ale lumii. Lucrările semnate de Astor Piazzolla sunt reorchestrate de dirijorul Pablo Boggiano și vin să completeze un program absolut spectaculos", a declarat Ovidiu Maior, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona, organizator al evenimentului.

Situat în inima Transilvaniei, orașul Târgu Mureș este astăzi un important centru social, economic, artistic și academic al țării. Aici își desfășoară activitatea, din 1950, Filarmonica de Stat. Spațiul transilvănean, multietnic, multicultural și multireligios a fost întotdeauna atractiv pentru personalități de valoare din toate domeniile vieții spirituale, inclusiv artiști de renume, care și-au dedicat o mare parte a timpului delectării, prin arta lor, a iubitorilor de frumos de aici. Nu e de mirare că muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu, Bartók Béla, Jan Kubelik, Dohnányi Ernő, Carlo Zecchi erau doritori să revină mereu la Târgu Mureș.

Societatea Română de Radiodifuziune este partener media al evenimentului.