Agenda de concert Înapoi

In memoriam "George Georgescu": concerte dedicate legendarului dirijor român

Publicat: luni, 8 Ianuarie 2024 , ora 12.01

Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la moartea lui George Georgescu, Filarmonica "George Enescu" dedică marelui dirijor, cel care s-a aflat la conducerea instituției timp de patru decenii, concertele din serile de joi, 11 ianuarie și vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 19.00.

La pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu" se va afla dirijorul Cristian Măcelaru, care ne împărtășește gândurile cu care întâmpină aceste concerte omagiale:

"Revin la Filarmonica "George Enescu" purtând în inimă aceeași dorință de a continua să construiesc ce au început, în mod remarcabil, muzicienii români de odinioară, așa cum a fost George Enescu. Concertele din 11 și 12 ianuarie aduc un omagiu moștenirii culturale a marelui dirijor George Georgescu, un adevărat erou român. Cariera sa internațională a adus o atenție cu adevărat necesară calității artei din România. Este important ca generația mai tânără să înțeleagă standardul care trebuie menținut, întrucât cel mai înalt tribut pe care îl putem aduce acestor maeștri este să continuăm munca lor, propulsând puterea artei în viața noastră de zi cu zi. Aștept cu bucurie să împart din nou scena cu colegii mei de la Filarmonica "George Enescu" și cu remarcabila violonistă Sarah Nemțanu."

Programul concertelor include lucrarea Hydra, compusă de Ștefan Stoianovici, piesă comandată de Filarmonică ce va fi interpretată în primă audiție absolută, și Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră de Edouard Lalo, cu violonista Sarah Nemțanu în ipostază solistică. Cele două concerte vor fi încununate, în mod simbolic, de poemul simfonic O viață de erou de Richard Strauss, marele muzician germanfiind cel care l-a îndemnat pe George Georgescu să îmbrățișeze o carieră pe podiumul dirijoral.

George Georgescu (1887 - 1964) s-a născut la Sulina, pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu, învățând singur să cânte la vioară. A urmat cursurile Conservatorului din București, pentru ca mai apoi să continue studiul violoncelului la Școala Superioară de Muzică din Berlin. În urma unui accident, a fost nevoit să renunțe la cariera de violoncelist. Intuind adevărata lui vocație, marii muzicieni ai vremii Arthur Nikisch și Richard Strauss, apropiați lui, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 dirijează primul concert cu Filarmonica din Berlin. Succesul - atât cel de public, cât și cel consemnat de critică - a fost enorm, dând tonul seriei de elogii care îl va însoți întreaga carieră. În 4 ianuarie 1920 susține primul concert la Ateneul Român, iar începând cu anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauză de câțiva ani), directorul general al Filarmonicii din București. Este numit și directorul Operei Române, fiind cel care a înființat prima școală de balet. În timpul directoratului lui George Georgescu, orchestra Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungând la rangul marilor orchestre ale lumii. Datorită notorietății internaționale și a relațiilor de prietenie cu marii muzicieni ai timpului, la București vin, în anii în care maestrul a activat, numeroși compozitori și instrumentiști: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. În același timp, a promovat compoziția românească, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Marțian Negrea, Constantin Silvestri.
George Georgescu a fost apropiat de orchestră și de lumea muzicală până în ultimul moment al vieții sale. Ultimul concert pe care l-a dirijat în străinătate a fost la Berlin, acolo unde își începuse cariera. Cu șapte ani înainte de a se stinge din viață (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: dirijase 52 de orchestre din lumea întreagă (850 de concerte în București cu programe inedite, incluzând 100 de piese românești și numeroase partituri contemporane în primă audiție), colaborase cu 150 de soliști români și străini. Criticii muzicali au denumit anii în care maestrul și-a desfășurat activitatea, "epoca Georgescu".

Deținător al unui Premiu Grammy, Cristian Măcelaru este în prezent director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu", director muzical al Orchestre National de France și dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic și dirijor principal al Interlochen Center for the Arts' World Youth Symphony Orchestra și director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană de la Cabrillo.
Printre colaborările importante se află cele cu ansambluri europene de prestigiu - Orchestra Concertgebouw Amsterdam, Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Gewandhaus Leipzig, Wiener Symphoniker, Orchestra Tonhalle Zürich, Staatskapelle Berlin - iar în Statele Unite a dirijat orchestrele filarmonicilor din New York și Los Angeles, National Symphony Orchestra, orchestrele simfonice din Chicago, Boston, San Francisco, Orchestra din Cleveland și Orchestra din Philadelphia, unde a activat timp de trei stagiuni în calitate de dirijor-în-rezidență.

Sarah Nemțanu s-a născut în Franța, în 1981. A început studiul viorii cu tatăl său, Vladimir Nemțanu, prim-violonist la Orchestra Națională Bordeaux Acquitaine și a continuat la Conservatorul din Paris, cu Gérard Poulet și Pierre-Laurent Aimard, pe care îl absolvă la 16 ani, obținând diploma pentru muzică de cameră și vioară solo. De la vârsta de 21 de ani, Sarah Nemtanu este concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței. A câștigat premii la concursurile "Maurice Ravel" (Saint-Jean-de-Luz, 1998) și "Antonio Stradivarius" (2001) și a debutat pe marile scene alături de Gautier Capuçon, interpretând Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de Brahms. A concertat ca solistă alături de ansambluri de prestigiu (London Symphony Orchestra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Orchestra Națională a Franței) și de dirijori de prim rang (Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Riccardo Muti).

Ateneul Român
Joi, 11 ianuarie 2024, ora 19
Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
In memoriam George Georgescu

Dirijor CRISTIAN MĂCELARU
Solistă SARAH NEMȚANU

Program
Ștefan Stoianovici - Hydra (p. a. a.)
Edouard Lalo - Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră
Richard Strauss - O viață de erou


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar


Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro
- secțiunea "Calendar".