Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu dr. Radu Dop

Publicat: marți, 29 Decembrie 2015 , ora 13.54

 În 15 decembrie 2015 am înregistrat un foarte interesant dialog cu medicul Radu Dop, un foarte cunoscut chirurg în medicina de urgență românească, un prieten al Radio România Muzical, al muzicii clasice în general.

Dialogul s-a transformat în patru emisiuni care vor putea fi ascultate pe parcursul lunii ianuarie (9, 16, 23 și 30 ianuarie) de la ora 16.00; un dialog care a pornit astfel: 

 Pentru mine este o premieră, pentru că nu am avut niciodată un medic la microfonul emisiunii În universul muzicii și asemenea este o onoare: pe lângă faptul că sunteți un medic faimos din România, sunteți și un iubitor al muzicii clasice, ceea ce este și neobișnuit și obișnuit, pentru că există numeroase legături între mediul medical  și muzica clasică. Sigur  că eu am avut numeroase semnale că sunt mulți medici care ascultă muzică clasică, așa că în primul rând vă între de ce ascultă așa de mulți medici muzică clasică?

Pentru că ritmurile fundamentale ale existenței noastre se regăsesc în muzică. Armoniile sunt dimensiuni necesare unei profesii care se încarcă cu mult negativ. Ca să poți ajuta omul bolnav sau mai puțin bolnav, trebuie să-l înțelegi, să absorbi din plângerea, din necazul lui și asta uneori te încarcă cu energii negative de care încercăm să scăpăm, să le balansăm, bucurându-ne și noi la rândul nostru de ceea ce omenirea, mintea omenească a produs; chiar și medicii produc muzică.


Încă din antichitate, cei care se ocupau cu medicina erau foarte apropiați și de muzică, de studierea muzicii. Sigur, există multe legături din punctul acesta de vedere între matematică și muzică. Eu le-aș pune într-un fel, dacă ar fi să fac un șir cu lucruri fundamentale pentru omenire în general, le-aș pune pe acestea trei menționate unul lângă altul. Vi se pare o alăturare corectă: matematică, medicină, muzică?

Eu cred că medicina, matematica, muzica, ritmurile, vibrațiile sunt dimensiuni fundamentale ale universului. Intrând în muzică înapoi, prima dată am practicat medicina la nivel de grupări sociale frizerii. Bărbierul din Sevilla aduce împreună după ce au fost alte începuturi, aduce muzica și medicina la un loc. Cred că incantațiile de vindecare în epoca de dezvoltare a societății, a culturii umane, reprezintă o formă de intrare, de întâlnire între ritm, muzică, melodie și binefacere a sufletului care suferă.

Cristina Comandașu