Evenimentele săptămânii Înapoi

Întâlnirile Radio România Muzical la Iași – 5-6 martie 2025

Publicat: luni, 10 Februarie 2025 , ora 14.04

Într-o lume în care contactul inter-uman devine din ce în ce mai important, Radio România Muzical dă întâlnire publicului său la Iași, o întâlnire-dialog cu ascultătorii și un recital în cadrul turneului "Moștenitorii României muzicale".

Întâlnire cu ascultătorii 

În 5 martie, de la ora 18.00, Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și Cătălin Sava, binecunoscut jurnalist ieșean, autor al emisiunii "La grande bellezza" la Radio România Muzical, invită publicul la o întâlnire-dialog cu publicul Radio România Muzical, o ocazie de a afla mai multe despre activitatea Radio România Muzical la nivel național și internațional, dar și o modalitate pentru jurnaliștii Radio România Muzical de a avea un dialog direct cu cei care ascultă postul de radio. Cu atât mai mult la Iași, unde există cea mai nouă frecvență Radio România Muzical, lansată în 22 martie 2023. Întâlnirea are loc la Sala "Eduard Caudella" din cadrul Casei Balș, fiind organizată împreună cu Universitatea Națională de Arte "George Enescu" din Iași și Fundația Gaudium Animae. Dialogul va fi animat de un recital susținut de pianistul George Țăranu, elev la Liceul de Arte din Piatra Neamț, participant în 2024 la competiția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale" organizată de Radio România Muzical. Intrarea publicului este liberă.

Recital susținut de clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu

În 6 martie, de la ora 19.00, la Palatul culturii din Iași, sala Henri Coandă, Radio România Muzical și Fundația Gaudium Animae invită publicul ieșean la recitalul susținut de clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu, sub semnul proiectului "Moștenitorii României muzicale". Petru Pane, unul dintre cei mai talentați muzicieni români din generația tânără, recomandat de celebrul dirijor Cristian Mandeal drept unul dintre cele mai reprezentative nume de clarinești români, propune un repertoriu în care se împletesc lucrări celebre dedicate clarinetului, sondând romantismul și modernismul, în tonuri de lumini și umbre: Piesele-fantezii op. 73 de Robert Schumann, Sonata op. 120 nr. 1 de Johannes Brahms, Sonata op. 167 de Camille Saint Saëns și Rapsodia nr. 1 de Claude Debussy. Biletele sunt disponibile în rețeaua iabilet.ro.

Recitalul face parte dintr-un turneu ce se încheie pe 10 martie la Ateneul Român, fiind parte din beneficiile profesionale obținute de Petru Pane la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale 2024, unul dintre proiectele dezvoltate de Radio România Muzical, alături de Rotary Club Pipera, în beneficiul tinerei generații de muzicieni români. Petru Pane este acompaniat de pianistul Daniel Dumitrașcu, și el participant la bursa Moștenitorii României muzicale; cei doi au înregistrat la Sala Radio în iulie 2024 un program ce a reunit sonatele de Johannes Brahms pentru clarinet și pian. Recitalul este prezentat de Cristina Comandașu.