Evenimentele săptămânii
Înapoi
Integrala Concertelor Brandenburgice de Johann Sebastian Bach în interpretarea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt dirijate de Maurice Steger

Vineri, 28 martie, la "Scena europeană", vom transmite concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt care se va desfășura chiar la Sala de concerte a Radiodifuziunii din Frankfurt. Solist și dirijor va fi interpretul elvețian la blockflötte sau flaut drept, Maurice Steger. Va fi o reîntoarcere în timp în epoca barocului muzical dominat de personalitatea lui Johann Sebastian Bach, probabil cel mai mare compozitor al vremii sale, dar și al posterității, dacă ne gândim la cuvintele lui Max Reger: "Bach este începutul și sfârșitul tuturor muzicilor".
Concertele brandenburgice, înscrise în catalogul lucrărilor lui Bach cu numere de la 1046 la 1051, vor fi interpretate de una dintre cele mai performante orchestre simfonice de Radio din Germania, fondată în 1929 și care se mândrește atât cu o istorie de mai bine de 95 de ani, cât și cu valențele unei interpretări moderne dublate de abilitatea de a aborda orice tip de muzică.
Maurice Steger este cunoscut publicului pentru numeroasele sale colaborări cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, cu Academia de Muzică Veche din Berlin, cu ansamblurile Concertul Englez, Europa Galante, Violons du Roy, I Barocchisti, Orchestra de Cameră din Zurich, cu Orchestra Teatrului du Châtelet din Paris, sau cu Academia Sainta-Cecilia din Roma. A editat și mai multe CD-uri la casele de discuri Harmonia Mundi, Deutsche Grammophon și Claves.
Cele"Șase concerte cu mai multe instrumente soliste", așa cum Bach însuși și-a denumit celebra serie de lucrări, nu sunt nici concerte în sensul clasic al cuvântului, centrate în jurul unui singur virtuoz, nici "concerti grossi" în care orchestra să-și etaleze performanțele, ci mai degrabă creații în care Bach a explorat toate posibilitățile și combinațiile în care instrumentiștii ar putea să cânte împreună.
Christian Ludwig prinț de Brandenburg-Schwedt, aparținând casei imperiale de Hohenzollern, este cel căruia Bach i-a dedicat în 1721 cele Șase concerte ale sale cu mai multe instrumente soliste. De aici, și denumirea de "concerte brandenburgice" păstrată de-a lungul istoriei și desemnând, într-un fel, punctul de vedere final al compozitorului asupra celui mai important gen instrumental din toate timpurile, concertul. Bach explorează fiecare fațetă a acestui gen, atât în ceea ce privește instrumentația, cât și modalitățile de tratare a formei. Rulează în postură de soliști principalele instrumentele cu coarde și de suflat folosite în epocă, dar și clavecinul, iar formele muzicale pornesc de la dansuri de curte și ajung până la începuturi de fugi. De asemenea, relația dintre soliști și "tutti" este într-o evoluție continuă, etalând toate posibilitățile de expresie ale virtuozității.
Vă invităm să fiți alături de noi vineri, 28 martie 2025, de la ora 21.00, pentru a asculta aceste capodopere incontestabile ale istoriei muzicii!