Înapoi

Interviu cu dirijorul Vassily Sinaisky

Publicat: sâmbătă, 27 Septembrie 2014 , ora 10.49

Ultimul dirijor care se va urca pe scenă în cadrul celei de doua ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RADIRO - este Vassily Sinaisky, un nume important în mediul muzical contemporan. Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne vorbește despre artiștii cu care va împărți scena la București, dar și despre importanța pregătirii tinerei generații de dirijori.

Maestre Sinaisky, în cadrul concertului pe care îl susțineți la București în Festivalul RadiRo, veți fi alături de Orchestre National de France și de violonistul Vadim Gluzman, artiști cu care ați mai cântat. Cum ați descrie colaborarea cu aceștia?

Pentru mine este o bucurie să reîntâlnesc această orchestră fiindcă am mai colaborat de-a lungul anilor cu ei și pot spune că avem o legătură foarte bună mai ales din punct de vedere muzical. Domnul Gluzman este adesea solistul meu când vine vorba de concerte pentru vioară. Am apărut împreună în foarte multe concerte și de aceea cred și sper că evenimentul de la București va fi unul foarte, foarte bun.

Este pentru prima dată când dirijați în România?

Da, este chiar prima dată...

Și ce așteptări aveți de la acest concert, de la public?

Sunt fericit că pot lua parte la un festival atât de interesant și de asemenea amploare. Știu că publicul este unul foarte muzical și cu deferență față de actul artistic. De asemenea eu am un mare respect pentru dirijorii români. În Rusia sunt foarte cunoscuți și apreciați. Îi știm, desigur, pe George Georgescu, pe Sergiu Celibidache, pe George Enescu, așa că pentru mine este foarte interesantă această vizită și o aștept cu nerăbdare.

Ați colaborat cu muzicieni români?

Nu foarte des, dar da, am colaborat și cu muzicieni români.

Din repertoriul cult românesc ați dirijat vreodată vreo lucrare?

Da, am interpretat câteva lucrări din creația lui Enescu, nu foarte multe însă.

Vassily Sinaisky, sunteți în egală măsură dirijor de operă, cât și dirijor de lucrări simfonice. Cum coexistă, cum se "împacă" aceste două lumi?

Cred că cel mai corect ar fi să spun că în cadrul operelor trebuie să fiu dirijor de simfonic, pentru a readuce strălucirea lucrărilor orchestrale scenei. În foarte multe pagini simfonice trebuie să fac tocmai contrariul - să intru în atmosfera operistică în încercarea de a sublinia linii melodice de o cantabilitate deosebită. Astfel combin cele două lumi. Îmi place foarte mult opera, dar în repertoriul simfonic sunt foarte activ.

Sunteți de asemenea profesor la Conservatorul din Sankt Petersburg, prin urmare vă implicați activ în pregătirea unor noi generații de muzicieni. Cum realizați acest lucru?

Avem o tradiție foarte lungă la Conservatorul din Sankt Petersburg, de mai bine de 150 de ani, în pregătirea studenților și implicit a noilor generații de muzicieni. Eu doar continui această impresionantă tradiție care mi-a fost transmisă de maeștrii mei, precum profesorul Ilya Mussin și mulți alți profesori. Avem un sistem foarte puternic de predare în 5 sau 6 ani. Avem cursuri speciale și, desigur, avem un stagiu de pregătire foarte bun pentru tinerii dirijori.

Maestre Sinaisky, programul concertului din cadrul Festivalului RadiRo cuprinde de pagini de Richard Strauss, Aleksandr Glazunov și Serghei Rahmaninov. Cum a fost întocmit acesta?

Acest program a fost ales de către orchestră, dar simfonia de Rahmaninov este una dintre lucrările mele favorite și o iubesc foarte mult. Așa că lucrurile s-au potrivit de minune.

Ce proiecte aveți pe viitor?

Am foarte multe concerte în Anglia, apoi în America, concerte în Rusia la Sankt Petersburg și, ce pot spune, am o activitate dirijorală foarte intensă și călătoresc foarte mult.

La final - un mesaj pentru publicul român.

Sper să se bucure de concert și să aprecieze faptul că muzica clasică este o parte importantă a vieții noastre.

Radu Mihalache