Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Alexander Krichel

Publicat: vineri, 6 Februarie 2015 , ora 14.35

Pianistul german Alexander Krichel, artist Sony Classical distins în 2013 cu Premiul Echo Klassik pentru Debutul anului urcă în 7 februarie 2015 pe prima dată pe scena Ateneului Român, ca solist al Cameratei Regale, dirijate de Horia Andreescu. Interpretul născut la Hamburg în 1989 studiază în prezent la Colegiul Regal de Muzică din Londra. Vorbește însă foarte bine limba română și este foarte legat de țara noastră. Detalii despre originile și cariera pianistului Alexander Krichel, dar și despre concertul de la Ateneul Român, aflați din interviul următor.

V-ați născut la Hamburg, dar aveți origini în România. Ne puteți spune mai multe?

Mama vine din România, s-a căsătorit și locuiește de 30 de ani în Germania. Eu acolo m-am născut, dar am fost mai mult sau mai puțin crescut de bunicii care tot veneau din România, așa că vorbesc și românește de mic.


Aveți așadar o legătură puternică cu tara noastră. Iar într-un interviu, spuneați că a cânta la Ateneu este un vis împlinit. De când vă doreați acest lucru?

Veneam fiind copil aici, la concerte, și vedeam artiști pe scenă și… am spus așa, mai mult sau mai puțin în glumă că și eu aș vrea într-o zi să cânt la Ateneu. După un timp, pentru că am venit foarte des la București, a devenit un vis pe care voiam să-l îndeplinesc. Iar acum este o mare onoare să cânt aici.


Veți cânta pe scena Ateneului un concert de Mozart. Are acest compozitor un rol special în viața dumneavoastră?

Da. Eu cred că Mozart este un compozitor foarte special. El a fost geniul din epoca clasică. Normal, au fost și Haydn și Beethoven, dar el a fost ca genialitate ceva unic, foarte special. Toată lumea spune asta! Concertul pe care-l cânt eu la Ateneu pentru mine este cel mai frumos Concert pentru pian și orchestră de Mozart, este foarte luminos, foarte optimist și mistic.


Cum decurge colaborarea cu orchestra și dirijorul?

Am avut repetiții împreună și colaborăm foarte bine. Ne înțelegem, avem aceleași idei. Când are unul o idee, o încercăm și discutăm. Horia Andreescu vorbește foarte bine germană… eu mai am niște probleme cu limba română, după cum auziți. Dar vorbim și în germană și în română și ne înțelegem foarte bine.


Revenind puțin la cariera dumneavoastră, în 2011 ați semnat un contract cu casa de discuri Sony, un mare pas pentru un tânăr muzician. Cum a început și cum s-a concretizat până acum această colaborare?

Am produs deja două CD-uri la Sony - primul, un recital de pian și al doilea cu orchestra. Pe ultimul am înregistrat Concertul pe care-l cânt la Ateneu cu Camerata Regală. Anul acesta o să mai producem încă un disc, numai Rahmaninov. Este un contract de exclusivitate pentru cinci ani și cinci discuri și apoi mai vedem dacă mai colaborăm. Eu cred că da, pentru că până acum a fost totul foarte bine. A fost o onoare foarte mare pentru mine că mi-au propus contractul la 21 de ani.


În 2013 ați obținut un premiu Echo Klassik pentru debut. Ce a însemnat această distincție pentru cariera dumneavoastră?

Echo Klassik este unul dintre cele mai importante premii în muzică, este un fel de Grammy din Germania. M-a cunoscut foarte mult public prin asta, pentru că m-au invitat și să cânt la ei, la televiziune, și evoluția mea a fost vizionată de trei milioane de oameni.


Care ar fi câteva dintre proiectele dumneavoastră următoare, după concertul de la București?

În martie voi cânta la Dresda cu Michael Sanderling, care este un dirijor foarte bun și o să înregistrăm Concertul nr.2 de Rahmaninov. În iulie voi merge la Tokyo și mă bucur deja foarte mult de aceste viitoare proiecte.


Interviu realizat de Andreea Chiselev