Recomandări Înapoi
Karl Jenkins - albumul 'Symphonic Adiemus' la CD Review, 14-15 decembrie
Karl Jenkins este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ai zilelor noastre, lucrările sale fiind abordate constant în lume. Creația compozitorului galez, născut în anul 1944, este apreciată pentru stilul său original, îmbinând muzica clasică cu stilul world music. Ca să vă convingeți de notorietatea lui Karl Jenkins, vă spun că cea mai populară lucrare a sa, "The Armed Man: A Mass for Peace" compusă în anul 1999 a fost interpretată de peste 1500 de ori în douăzeci de țări diferite în ultimii 18 ani și, după lansarea sa, compozitorul a fost premiat cu 17 discuri de aur și de platină. În toamna acestui an, Karl Jenkins a semnat un contract cu casa Decca pentru un proiect discografic ce se deschide cu albumul "Symphonic Adiemus". Lansarea acestui disc a avut loc în 29 septembrie, aceeași dată la care lucrările de pe album au fost interpretate în premieră mondială la Royal Festival Hall din Londra. Discul reunește unele dintre cele mai cunoscute creații corale ale compozitorului din seria "Adiemus". Este vorba despre un gen muzical inventiv, caracterizat prin diversitate armonică și timbrală, o muzică optimistă și relaxantă, pe care Karl Jenkins o propune în ultimii douăzeci de ani pe cinci dintre cele mai bine vândute albume ale sale. Proiectul crossover "Adiemus", a fost prezentat de Karl Jenkins ca dirijor pe scene din Japonia, Germania, Spania, Finlanda, Olanda și Belgia, având un succes răsunător.
Pe ultimul disc, compozitorul reia câteva dintre aceste piese și le îmbracă într-o formă nouă, cu un discurs sonor îmbogățit și dinamizat considerabil: grupurile vocale devin ansambluri corale ample, acompaniate, pentru prima dată, de orchestră. Muzica de pe acest disc sună inedit și proaspăt, noutatea venind din îmbinarea muzicii clasice cu influențe africane, gospel și cu elemente ale muzicii celtice. În piesele lente, cum sunt Tintinabulum - partea I, Coralul sau Zarabanda, răzbat uneori sonorități stranii, disonante, în contrast cu structuri armonice clasice din sistemul tonal-funcțional. În ceea ce privește alegerea ritmurilor, compozitorul evită măsurile binare și ternare cunoscute, preferând ritmuri libere, neîncadrate în structuri clare, în timp ce piesa care încheie albumul, "Song of the plains" este scrisă într-un tempo alert, cu măsuri combinate, mergând spre zona rimurilor tribale. Melodiile interpretate, în alternanță, la unison sau armonizate, abundă în cromatisme și modulații, întregind un discurs sonor pregnant și viguros. Despre noul album, Karl Jenkins spune: "Din anul 1995, când a apărut pentru prima dată "Adiemus", într-o combinație unică de elemente ale muzicii clasice și a celei tradiționale, am fost asaltat cu cereri pentru un nou Adiemus care, pentru prima dată, a fost scris pentru cor mixt. Ideea de a orchestra câteva din vechile mele piese a dus la un nou concept, pentru a crea un sonorități masive, simfonice". Într-adevăr, așa cum spune compozitorul Karl Jenkins, proporțiile acestor noi structuri sonore sunt impresionante. Orchestra este extinsă având în componență peste 100 de muzicieni, 20 de tipuri de instrumente de percuție și 180 de coriști. Înregistrările au fost realizate de Corul Filarmonicii din Londra și de Orchestra Simfonică Adiemus a Europei. Sub bagheta compozitorului Karl Jenkins, interpreții ne transpun într-o lume sonoră fantastică, plină de imaginație, energie și prospețime.
Sper că v-am stârnit interesul, pentru că în 14 și 15 decembrie vă propun, în premieră la Radio România Muzical, înregistrări de pe albumul "Symphonic Adiemus", în cadrul rubricii "CD Review".