Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi
La 'CD Review' - The Sound of Yellow Lounge, 15 și 18 decembrie
Descoperim tentativa de evadare a muzicii clasice din cadrul ei tradițional - sala de concert. Cu o adaptabilitate înnăscută, cu experiența ei de secole, ea intră în spații neconvenționale pentru a cuceri noi și noi adepți, pe cei mai tineri. Și prin spații neconvenționale înțelegem cluburile secolului XXI, cu atmosfera implicită - DJ, lumini, voci, clichete de pahare, atmosferă, dans. Se adaugă în peisaj artistul clasic, care în această semi-obscuritate, își susține pledoaria muzicală înconjurat de tineri. Se discută cu naturalețe, se cântă la fel de bine ca pe scena de la Carnegie Hall. Sau apare un DJ care realizează cele mai fantastice combinații de piese clasice, mixate cu o știință ce ar trezi invidia celui mai profesionist regizor muzical.
În mai puține cuvinte, se vorbește despre "Yellow Lounge", un concept apărut la Berlin, cu câțiva ani în urmă. Altfel spus se renunță la costumele sobre și la ambianța elitistă, rămân însă marii artiști și repertoriul fără granițe stilistice, pus în pagină în cele mai neașteptate ipostaze. Există în prezent evenimente Yellow Lounge în toată lumea - la New-York, Londra, la Paris sau la Berlin. Mai mult decât atât, acest gen de performance a atras și atenția caselor de discuri, astfel încât suntem în măsură să vă prezentăm acum un dublu album apărut sub sigla Deutsche Grammophone în acest an - The Sound of Yellow Lounge.
Începe cu o piesă de Sven Helbig, continuă cu două minute din "Ondine", piesă a ciclului "Gaspard de la nuit" de Maurice Ravel, interpretată de Martha Argerich, mixată cu una dintre Variațiunile "Enigma" de Edward Elgar, care se transformă pe nesimțite în "Jocuri de apă" de Maurice Ravel. Ajungem la Brahms - un fragment din Simfonia nr.3, la Eric Whitacre cu una dintre piesele sale corale care modulează spre "Ave verum corpus" de Mozart. Continuăm cu Max Richter - "Berlin by overnight", Ljova, Arvo Pärt, Schubert, și așa mai departe. Fluxul pare fără sfârșit, oferă surprize și nu o dată apare senzația că nu știi când o piesă lasă locul alteia. Aici intervine arta DJ-ului, în cazul nostru, o celebritate de origine germană - Clé - oferindu-ne experiențe sonore inedite, mai ales la nivelul conexiunilor stilistice - nu te aștepți să descoperi o simbioză între muzica lui Olafur Arnalds și cea a lui Johann Paul von Westhoff, autor născut în 1656.
Prin aventura muzicală pe care o propune și prin numele ilustre angrenate, acest album The Sound of Yellow Lounge poate deveni unul dintre preferatele noastre, fie că suntem melomani pătimași, fie că acum descoperimsunetele clasice. De aceea îl puteți lua în considerare în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 la Radio România Muzical.
On air, luni 15 decembrie și joi 18 decembrie în emisiunea "Arpeggio", de la ora 11.30.