Evenimentele săptămânii
Înapoi
LIVE de la Hanovra - o seară romantică în viziunea dirijorului rus Stanislav Kochanovsky!

Miercuri, 12 martie de la ora 21.00, veți putea asculta la Radio România Muzical două creații pline de farmec și emoție, semnate de Johannes Brahms și Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Germane din Hanovra. La pupitrul dirijoral se va afla un maestru al baghetei despre care revista "Opera Magazine" din Marea Britanie menționează: "Gestul aristocratic, sensibilitatea și poezia interpretărilor lui Stanislav Kochanovsky se revelează în partiturile de operă la cel mai înalt nivel".
Într-adevăr, Stanislav Kochanovsky, dirijorul șef al Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Germane din Hanovra începând cu toamna anului 2024, a declarat că "inima îi bate la fel atât pentru muzica simfonică, cât și pentru operă" și cu ambele genuri s-a impus la nivel internațional în ultimii ani.
Prima lucrare din program va fi Concertul pentru vioară în Re major op.77 de Johannes Brahms, compus în 1878 și dedicat violonistului Joseph Joachim. Acesta l-a descris ca fiind unul dintre cele patru mari concerte de vioară germane, alături de concertele de Beethoven, Bruch și Mendelssohn. Este și singurul concert scris de Brahms pentru acest instrument. Îl veți asculta în interpretarea lui Gil Shaham, muzician născut în 1971 în SUA,dar care a crescut de la vârsta de doi ani în Israel la Ierusalim. Deținător al unui premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare în domeniul muzicii de cameră, Gil Shaham cântă pe o vioară Stradivarius "Comtesse Polignac" de la 1699.
În partea a doua a concertului de la Hanovra veți putea asculta Suita a 3-a pentru orchestră op.55 în Sol major de Piotr Ilici Ceaikovski, o lucrare datată 1884. Minunata "Elegie" din debutul suitei, scrisă în Andantino molto cantabile, va fi urmată de un "Vals melancolic" în Allegro moderato apoi de un "Scherzo" în Molto vivace care va schimba atmosfera meditativă și ne va conduce spre "Tema cu variațiuni" din final, în Andante moderato, cea mai importantă parte a suitei, dar și cea mai lungă, cât celelalte trei împreună, o adevărată provocare pentru orchestră și dirijor.