Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Montpellier - muzică de Wagner, Strauss și Mussorgski-Ravel

Publicat: luni, 8 Iulie 2024 , ora 15.39

Vineri, 12 iulie, de la ora 21.00, transmitem în direct concertul susținut de Orchestra Națională a Teatrului Capitole din Toulouse la Opera Berlioz din Montpellier. Evenimentul este înscris în agenda Festivalului Radio France Occitanie și îl aduce la pupitrul dirijoral pe Tarmo Peltokoski. Publicul este invitat să asculte Preludiul operei "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" de Richard Wagner, Finalul operei "Capriccio" de Richard Strauss și Suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Mussorgski, în orchestrația lui Maurice Ravel. Solista serii este binecunoscuta soprană Elsa Dreisig, apreciată în special pentru interpretarea unor roluri mozartiene, dar și pentru apariția în opere de Bizet, Puccini, Donizetti și Richard Strauss.

Debussy spunea, ironic, la un moment dat, că "dintre cei doi Richard îl aleg pe Wagner, iar dintre cei doi Strauss îl aleg pe Johann", referindu-se la muzica lui Richard Strauss. Noul director muzical al Orchestrei Teatrului Capitole din Toulouse, Tarmo Peltokoski, nu are însă nicio problemă în a aduce împreună, în același program, atât muzică de Wagner, cât și o partitură de Richard Strauss. Muzicianul finlandez are doar 24 de ani și va prelua directoratul muzical de la Toulouse în septembrie anul acesta. El deține, în paralel, alte funcții semnificative: este directorul muzical și artistic al Orchestrei Naționale letone, precum și principalul dirijor invitat al Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam. În stagiunile recente el a debutat la pupitrul ansamblurilor: Hong Kong Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Los Angeles Philharmonic, Toronto Symphony, Swedish Radio Symphony Orchestra și Göteborgs Symfoniker, precum și al SWR Symphonieorchester la Pfingstfestspiele Baden-Baden și Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Tarmo Peltokoski și-a început studiile la vârsta de 14 ani cu profesorul emerit Jorma Panula, iar la Academia Sibelius din Helsinki a lucrat cu Sakari Oramo. De asemenea, a fost instruit de Hannu Lintu, Jukka-Pekka Saraste și Esa-Pekka Salonen. Foarte apreciat și ca pianist, el a studiat acest instrument tot la Academia Sibelius, cu Antti Hotti, concertând în compania tuturor orchestrelor finlandeze importante și obținând numeroase premii la competiții. În plus, Tarmo Peltokoski a studiat, de asemenea, compoziția și orchestrația și se declară foarte atras de arta improvizației. În calitate de șef de orchestră el a semnat în octombrie 2023 un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, albumul său de debut fiind lansat în mai 2024. A lucrat cu soliști renumiți, ca Yuja Wang, Asmik Grigorian, Matthias Goerne, Julia Fischer, Golda Schultz, Martin Fröst, Patricia Kopatchinskaja, Janine Jansen, Martin Helmchen, Leonidas Kavakos, Camilla Nylund și Sol Gabetta. Tânărul muzician finlandez este deja invitat al unor prestigioase festivaluri: Rheingau Musik Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Beethovenfest Bonn, Verbier Festival, Musikfest Bremen și Festival de Música y Danza Granada. Iar în septembrie anul acesta poate fi urmărit în debutul său de la BBC Proms, la Royal Albert Hall, cu BBC Symphony. În agenda lui din următoarele luni sunt înscrise și concerte susținute în compania ansamblului Filarmonica della Scala și Philharmonia Zutich, precum și Israel Philharmonic orchestra.

Relația lui cu muzica lui Wagner este foarte apropiată - Peltokoski a dirijat deja operele Tristan și Isolda și Siegfried; în august anul acesta va conduce Amurgul zeilor la Riga, iar în primăvara lui 2025 va dirija o altă capodoperă wagneriană: Olandezul zburător, la Luxemburg și la Bruxelles.

Un muzician demn de urmărit, așadar, pe care avem ocazia să îl cunoaștem mai bine, în plan muzical, vinerea aceasta, cu ocazia concertului de la Montpellier.



Irina Cristina Vasilescu