Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE Tosca de Puccini în direct de la Opera Bavareză de Stat din München

Publicat: luni, 20 Mai 2024 , ora 12.34

Nici o uvertură, nici o introducere în atmosera operei - Tosca începe aproape brutal, cu trei acorduri notate în partitură cu tutta forza, pregătindu-ne pentru un adevărat thriller. Povestea tragică, plină de pasiune și gelozie, a celebrei artiste Floria Tosca și lupta ei cu sadicul șef al poliției Scarpia, în încercarea de a-și salva iubitul, pictorul Mario Cavaradossi, continuă să atragă și astăzi public numeros în sălile de spectacol. Tosca lui Giacomo Puccini este una dintre operele prezente permanent în repertoriile teatrelor de operă din lume.

La Scena europeană vă propun luni, 20 mai, de la ora 19.00, o nouă versiune, prezentată în premieră de Opera Bavareză de Stat din München. O montare nouă, în regia lui Kornél Mundruczó. El este de părere că Tosca lui Puccini este astăzi mai relevantă ca niciodată. Se dau aici lupte importante, nu doar pentru teritorii reale, ci și pentru lumi intelectuale. Tosca, artistă foarte iubită de regim, are un singur păcat: faptul că se îndrăgostește de un artist, de un spirit liber - pictorul Mario Cavaradossi, care este, din păcate, un oponent al regimului. Triunghiul amoros de aici reprezintă, de fapt, conflictul dintre artă și stat. Sinuciderea Toscăi din finalul operei simbolizează imposibilitatea libertății artei, însă paradoxal acesta devine modul cel mai încurajator de a lupta pentru ea. Producția este modernă, în viziunea cinematografică a lui Mundruczó (el însuși format ca regizor de film) acțiunea operei derulându-se în lumea dură a filmului. Debutul său regizoral la Bayerische Staatsoper a avut loc cu o producție de Lohengrin, în 2022.

La Opera Bavareză de Stat din München, una dintre cele mai semnificative instituții de gen din lume, distribuția reunește pe scenă câteva nume mari ale zilelor noastre: rolul titular este interpretat de soprana Eleonora Buratto, Mario Cavaradossi este tenorul Charles Castronovo, iar Baronul Scarpia este interpretat de Ludovic Tezier. Soliștii, Corul și Orchestra Operei Bavareze din München, Corul de copii al instituției, precum și Münchener Knabenchor sunt conduse de la pupitrul dirijoral de Andrea Battistoni.

Născut la Verona, Battistoni a debutat la Opera Bavareză în anul 2016 cu Traviata, conducând, de atunci înainte, și spectacole cu operele Nabucco, Tosca, Norma și Forța destinului. El este unul dintre cei mai cunoscuți dirijori de operă ai momentului, devenit celebru și datorită debutului său, la vârsta de numai 24 de ani, la Teatrul la Scala din Milano (era cel mai tânăr dirijor din istoria celebrului teatru italian).

Spectacolul a fost îndelung ovaționat zilele trecute, în 16 mai, cu ocazia repetiției generale deschise publicului - ne așteaptă, deci, o seară muzicală frumoasă!

Irina Cristina Vasilescu