Agenda de concert
Înapoi
Lucrări de Mozart și Brahms, în programul Filarmonicii Banatul Timișoara

Orchestra simfonică "Remus Georgescu" a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului Gottfried Rabl, deschide concertul de vineri, 4 aprilie 2025, cu o compoziție impresionantă de W. A. Mozart - Concertul pentru flaut și orchestră în sol major, KV 313. Lucrarea o va avea ca solistă pe talentata flautistă Silvia Careddu (Solistă în Rezidență în Stagiunea 2024/25). J. Brahms completează programul artistic al serii cu Simfonia nr. 2 în re major, op. 73.
Concertul pentru flaut și orchestră în sol major, KV 313 de Mozart, printre cele mai importate lucrări din repertoriul pentru flaut
La comanda chirurgului și flautistului amator olandez Ferdinand Dejean, în 1777, Mozart, care avea atunci 22 de ani, trebuia să furnizeze patru cvartete de flaut și trei concerte de flaut. A reușit să termine două dintre cele trei concerte, primul dintre ele fiind cel pe care îl vom audia vineri.
Deși a fost plătit în avans, Mozart nu a reușit să finalizeze comanda. Unul dintre motive ar putea fi și faptul că nu prea agrea acest instrument, după cum reiese dintr-o scrisoare adresată tatălui său. Pe de altă parte, este singura dovadă ce indică acest lucru. Drept urmare, ar fi putut fi doar o modalitate de a evita mustrările tatălui său pentru nereușită.
Totuși, Concertul nr. 1 pentru flaut al lui Mozart rămâne una dintre cele mai importante compoziții din repertoriul pentru flaut, o lucrare complexă ce reprezintă o adevărată provocare pentru artiștii care o interpretează.
Simfonia nr. 2 de J. Brahms, un testament al talentului și viziunii muzicale excepționale
Simfonia nr. 2 în re major, op. 73, a fost compusă de Johannes Brahms în vara anului 1877, în timpul unei vizite la Pörtschach am Wörthersee, un oraș din provincia austriacă Carintia. A scris-o într-un timp foarte scut, în comparație cu cei 21 de ani pe care i-a petrecut pentru a finaliza prima sa simfonie.
Datorită stării vesele și aproape pastorale pe care o transmite, lucrarea este adesea comparată cu Simfonia nr. 6 a lui Beethoven.
Premiera a avut loc la Viena, la 30 decembrie 1877, la Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Hans Richter și a fost primită cu entuziasm de către public și critici.
Simfonia este inspirată de frumusețile Alpilor austrieci, acolo unde Brahms a petrecut o bună bucată de timp, iar influența mediului înconjurător se reflectă puternic în muzica sa. Compoziția reflectă o stare de optimism și bucurie, în contrast cu dramatismul ce caracterizează prima sa simfonie.
În timp, lucrarea a devenit un pilon important al repertoriului orchestral. Apreciată pentru structura sa complexă și expresivitate, Simfonia nr. 2 este interpretată frecvent în concertele din întreaga lume.
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri între 10:00 - 13:00 și cu o oră înainte de eveniment) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/HEpCk
GOTTFRIED RABL
Este dirijorul a 30 de coloane sonore ale unor filme, dintre care unul premiat cu Oscar - "Promising Young Woman", dar și al cunoscutei pelicule "Guardians of the Galaxy 3". De asemenea, Gottfried Rabl a înregistrat și coloana sonoră pentru producția germano-austriacă Measuring the World.
Dirijorul vienez, recunoscut și pentru energia și intensitatea cu care dirijează repertoriul secolelor XIX și XX, și în mod special repertoriul contemporan, a colaborat cu celebrul dirijor și compozitor Leonard Bernstein, fiindu-i, timp de trei ani, asistent și editor al ultimei sale opere - A Quiet Place.
Gottfried Rabl dirijează frecvent Orchestra Simfonică Radio din Viena, precum și renumitul ansamblu Die reihe. Gottfried Rabl a colaborat cu Orchestra Radio de la Hanovra, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică din Qeensland (Australia), Filarmonica din Shangai, Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu București, Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara.
Gottfried Rabl este interesat în mod special de muzica contemporană și de repertoriul compozitorilor mai puțin cunoscuți. Încearcă să le prezinte lucrările într-un context nou, sofisticat, punând astfel în scenă calitatea acestor compoziții. Este astfel adesea abordat pentru a dirija lucrări în primă audiție absolută.
Numeroasele sale înregistrări cu Orchestra Simfonică de la Viena includ o gamă largă de stiluri muzicale. A înregistrat în premieră mondială cele nouă simfonii ale lui Egon Wellesz pentru casa de discuri germană Cpo. Primele două CD-uri au fost nominalizate la premiile Grammy și Midem (2004) pentru cea mai bună înregistrare a unei compoziții din secolul XX.
Trei CD-uri cu tenorul italian Enrico Caruso, a cărui voce a fost separată digital de orchestra inițială și înregistrară din nou alături de Orchestra Simfonică din Viena, sub conducerea maestrului Gottfried Rabl, au fost vândute în peste 100. 000 de exemplare fiecare. Primul dintre aceste CD-uri a fost distins cu premiul Echo în Germania. Pentru al doilea CD - Canzoni italiane, maestrul Rabl a reconstruit partiturile, deoarece aranjamentele originale ale lui Enrico Caruso s-au pierdut.
SILVIA CAREDDU și-a început cariera câștigând în unanimitate Premiul I și Premiul Publicului la "Concours International de Musique de Genève", Ediția a LVI-a. În urma premiului, Lorin Maazel a invitat-o să devină flautista principală pentru nou-înființata sa Filarmonică "Arturo Toscanini". Ocupând aceeași funcție, Silvia Carredu s-a alăturat ulterior Konzerthausorchester Berlin, Wiener Symphoniker și Wiener Philharmoniker - Wiener Staatsoper. Din 2021, este flautistă principală a Orchestrei Naționale a Franței, la Paris.
În aceeași poziție a fost invitată să colaboreze și cu Orchestra de Cameră "Gustav Mahler", Orchestra Simfonică Radio a Bavariei, Orchestra de Cameră a Europei și Orchestra Festivalului de la Budapesta. În 2012, flautista a devenit partener artistic al Kammerakademie Potsdam, ansamblu câștigător al "Opus Preis" pentru cea mai bună orchestră germană în 2015 și în 2022.
Silvia Careddu este membră fondatoare "Alban Berg Ensemble Wien", cu care a realizat înregistrări pentru Deutsche Grammophon și Decca.
Este invitată în mod frecvent la festivaluri importante în calitate de solistă și ca parte din formații camerale, printre care Schleswig Holstein, Salzburg Festspiel, Festivalul de la Cartagena, Festival des Arcs, Bürgenstock Festival, Australian National Academy for Music, Festival de Pollenca, Festival de Salon, Musiktage Mondsee, Festival Berlioz, Riva del Garda, Hitzacker Festival, Flautissimo, Festival de Colmar, Styriarte, Patmos Chamber Music Festival.
Profesor la Hochschule der Künste-ZHdK din Zürich și la École Normale de Musique "A. Cortot" din Paris, predă, de asemenea, la Londra, la Royal Academy of Music, ca profesor invitat, pecum și la Scuola di Musica di Fiesole. Din 2011 până în 2021, Silvia Careddu a predat la Berlin, la Hochschule für Musik "Hanns Eisler" și la Barenboim-Said Akademie.
Susține în mod frecvent cursuri de măiestrie în Europa și Asia.
Totodată, Silvia Careddu face parte din juriul și prezidează importante concursuri internaționale, inclusiv "Concours de Musique de Genève", Concursul "A. Nicolet", "Premio Abbado", "Concours M. Larrieu", Concursul Internațional "Crusell", Concursul Internațional "Prague Spring".
Născută la Cagliari (Italia), a studiat la "Conservatoire de Musique et de Danse" din Paris, unde a absolvit cu distincții. Printre mentorii săi îi amintim pe A. Nicolet, R. Ghiani, E. Pahud, R. Guiot, F. Souchard.