Agenda de concert Înapoi

"Manon Lescaut" - premiera Anului Puccini - deschide stagiunea 2024-2025 a Operei bucureștene

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2024 , ora 13.50
Premiera "Manon Lescaut" de Puccini - coproducție între Opera Națională București, Fondazione Festival Pucciniano, Fondazione Lirico Sinfonica Petruzzelli e Teatri di Bari și Teatro Regio di Parma - va putea fi văzută la București sâmbătă, 28 septembrie, și duminică, 29 septembrie, ora 18:30, - regia, scenografia și lumini Massimo Gasparon, coregrafia Gheorghe Iancu, dirijor Tiberiu Soare, maestru de cor Adrian Ionescu, asistent regie Paula Stoica.

În serile de premieră, pe scena Operei vor interpreta invitați de renume internațional precum Alessandra di Giorgio, Andeka Gorrotxategi, Nicola Farnesi, dar și mezzosoprana româncă Adelina Cociobanu, alături de voci consacrate ale Operei bucureștene: Iulia Isaev, Daniel Magdal, Vicențiu Țăranu, Marius Boloș, Leonard Bernad, Liviu Indricău, Andrei Petre, Vasile Chișiu, Mihaela Ișpan,Daniel Filipescu, Andrei Lazăr, Filip Panait, Damian Vlad. Pregătirea muzicală a distribuției este realizată de Luminița Berariu, Liana Mareș și Mihaela Vîlcea.

Titlul este menit să marcheze în continuare Centenarul Puccini în România încununând numeroasele evenimente realizate de ONB în acest context, cel mai amplu fiind Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition.

Manon Lescaut înfățișează destinul unei femei sfâșiate între căutarea iubirii pure și setea de bogăție. Îndrăgostită de Des Grieux, Manon fuge cu acesta la Paris, însă renunță la adevărata dragoste pentru promisiunile unui viitor lipsit de griji alături de un bărbat bogat. Însă, într-un târziu, își dă seama că dragostea adevărată este neprețuită, iar încercarea de a se întoarce la Des Grieux o împinge spre un final tragic. Povestea se încheie dramatic, cu cei doi iubiți condamnați la exil, Manon murind în brațele lui Des Grieux, în pustietățile Americii.

Mai mulți apropiați au încercat să-l descurajeze să folosească acest subiect, nu doar din cauza apropierii sale personale de el, ci și dat fiind succesul enorm al operei "Manon" de Jules Massenet. Cu toate acestea, din fericire, Puccini nu s-a lăsat convins să renunțe, și astfel s-a născut primul său succes național, care în scurt timp a cucerit scenele din întreaga lume.

Puccini, fascinat de forța și dramatismul acestei povești de dragoste și sacrificiu, a transformat-o într-o capodoperă a repertoriului liric. "Manon Lescaut" reprezintă o poveste atemporală despre pasiune, lupta pentru fericire și prețul pe care îl plătesc protagoniștii pentru alegerile lor. Prin muzica sa, Puccini surprinde perfect intensitatea sentimentelor personajelor, de la bucuria primelor momente de iubire, până la disperarea sfârșitului tragic.

Imaginația lui Puccini a fost captivată de povestea de dragoste dintre Manon Lescaut și Chevalier des Grieux, în care protagoniștii sfidează normele sociale și legea morală acceptată pentru a fi împreună, întrucât o poveste similară de pasiune avusese loc chiar în viața compozitorului: aventura sa cu Elvira Bonturi, o legătură care a stârnit emoții puternice în el, dar care, din cauza stricteței legii italiene, nu putea deveni o căsătorie oficială.

"Manon Lescaut", compusă între anii 1890 și 1893, este cea de-a treia operă a compozitorului și prima care i-a adus un succes național și internațional. Deși era deja renumit pentru talentul său, Puccini și-a consolidat poziția de etalon al operei italiene prin acest titlu, stabilind o carieră ce avea să continue cu capodopere precum "La Bohème", "Tosca" și "Madama Butterfly".

Premiera mondială a operei "Manon Lescaut" a avut loc la Teatro Regio din Torino, pe 1 februarie 1893, și a fost un succes răsunător. Evenimentul a confirmat talentul inovator al lui Puccini și a marcat începutul ascensiunii sale în panteonul marilor compozitori de operă. Deși mulți l-au avertizat împotriva subiectului, având în vedere succesul operei "Manon" de Jules Massenet, Puccini a reușit să creeze o versiune proprie, unică, bazată pe același roman de Antoine François Prévost.

Următoarea reprezentație cu "Manon Lescaut" va avea loc pe 24 noiembrie, ora 18:30.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.