Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi
Mendelssohn cu violoncelista Laura Buruiana si pianistul Ferenc Vizi: Music box, 6 ianuarie 2014
În prima ediție a emisiunii Music box din 2014 - un ultim disc din campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013, un disc pe care regăsim numele muzicienilor români Laura Buruiană și Ferenc Vizi. Discul a apărut în 26 martie 2013 la casa Coviello Classics și cuprinde integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de Felix Mendelssohn, adica Sonatele op.45 și 58, Variațiunile concertante op.17 și Cântec fără cuvinte op.109.
Acest disc a fost deja remarcat de revista britanică Gramophone care a vorbit laudativ în numărul din iulie 2013 despre acest album. Eu aș remarca în special cea de a doua sonată de pe acest disc care dă ocazia celor doi interpreți să-și etaleze atât calitățile tehnice, cât și expresive - o muzică mai ofertantă decât în prima sonată. În mod cert, suntem în fața unei interpretări de top la nivel internațional.
Tot la Music box am avut ocazia să ascultăm și precedentul disc al Laurei Buruiană - Sonate de Brahms înregistrate alături de Matei Varga - în ediția din 30 aprilie 2012 accesibilă pe site-ul romaniamuzical.ro. Este un bun prilej de a rememora cariera violoncelistei care anul acesta împlinește 34 ani, recunoscută drept una dintre interpretele române de vârf ale generației sale. Eu mi-aduc aminte de acea Laura Buruiană susținută de Radio România Muzical în 2004, când a ajuns în finala concursului New Talent de la Bratislava și de interpretarea acelui concert de Șostakovici care ne-a tăiat respirația - Laura Buruiană nu a devenit atunci noul talent al anului - ci Patricia Kopacinskaja, acompaniată de Mihaela Ursuleasa în semifinală, însă Laura Buruiană a confirmat statura sa de veritabil talent prin aparițiile ulterioare pe importante scene europene și americane. Laura Buruiană a înregistrat mai multe discuri: lucrări de Enescu pentru casa Naxos, amintitul disc Brahms pentru Coviello Classics și un album Enescu cu Trio Brâncuși pentru Zig Zag Territoires - pe acesta din urmă vi l-am prezentat și la Radio România Muzical în 7 mai 2012.
Pianistul Ferenc Vizi s-a născut la Reghin. Remarcat de Gerard Fremy la concursul Enescu din 1991, a studiat apoi la Paris, desfășurând apoi o interesantă carieră, mai ales în Franța. Cred că Ferenc Vizi este un partener ideal în muzica de cameră - un pianist cu certe calități tehnice și artistice, care știe să împlinească un discurs cameral și să-și urmărească partenerii.
Emisiunea din 6 ianuarie 2014 poate fi reascultată și duminică, 12 ianuarie, de la ora 13.20. De luni, 13 ianuarie, închidem posibilitatea pentru public de a vota în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013 - urmează să alegem discul câștigător al anului abia încheiat, și să pornim campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014.