Recomandări Înapoi
Musica sacra… în așteptarea Crăciunului - 18-22 decembrie, de la ora 12.00
Ritualul este "arta de a domoli neliniștea", "o formă de organizare a dezordinii", scrie Sorin Lavric în "Cartea de Crăciun". Acest ritual are nevoie de un cadru în interiorul căruia omul trăiește apropierea de modelul originar. Pentru creștini acesta este Iisus Hristos. Prin retrăirea evenimentelor care I-au definit existența pământească, noi ne recăpătăm puterea sufletească, un sens, o direcție. În lipsa acestei percepții, ritualul devine lipsit de substanță. Se rezumă la bucurii mundane - un brad împodobit, o masa bogată, daruri și agitația de a le ambala în contul unui Moș de import. Cu toții l-am iubit în copilărie, cu toții am trăit decepția descoperirii falsului. Doar dacă acesta nu a fost prezentat în paralel cu adevărata minune a acestui timp sacru - nașterea Modelului mântuitor al omenirii. Se impune aici o redefinire a ceea ce sărbătorim - bucuria în fața înomenirii lui Dumnezeu.
Muzica răspunde poate cel mai ușor acestei forme de sacralitate, o înglobează în mod organic, exprimându-se în mod sensibil și direct sufletului. La Radio România Muzical sperăm să surprindem tocmai această componentă, dincolo de obiceiurile înrădăcinate în ultimul secol, și aceasta pentru că esența sărbătorii ne duce, cum spuneam, cu 2000 de ani în urmă, atunci când a avut loc "singurul lucru nou sub soare" - Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Cinci zile la rând vă propunem un repertoriu ce subliniază semnificația acestei sărbători în context european. Este o invitație adresată celor care își păstrează sufletul deschis față de o moștenire muzicală de filiație creștină, de la vechile colinde românești la cele pe care englezii le cântau în secolul al XV-lea, de la o Germanie barocă atât de generoasă în exprimările sale pe această temă, la muzica prezentului în accepțiunea lui Arvo Pärt și Morten Lauridsen. Sunt forme pe care muzica și le asumă atunci când exprimă omul și lumea în relație cu Dumnezeu. De-altfel voci timide afirmă că pe cerul Bethleemului, în fiecare an apare steaua.
Musica sacra - de luni până vineri (18-22 decembrie), între orele 12.00 și 13.00, în reluare de la ora 23.30.