Evenimentele săptămânii Înapoi

Muzică clasică pentru toți: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, la ParkLake Shopping Center din București

Publicat: miercuri, 18 Septembrie 2024 , ora 14.40

Radio România Muzical și ParkLake Shopping Center reiau evenimentele dedicate muzicii culte în Main Square ParkLake.

Vineri, 4 octombrie, ora 19.00, celebrul violonist Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, o revelație a ultimilor ani pe scenele naționale și internaționale, propun un concert cu titlul "Muzică clasică pentru toți": binecunoscute lucrări pentru vioară și chitară solo, dar și aranjamente inedite pentru vioară și chitară, un repertoriu rar explorat, dar extrem de spectaculos.

Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie au colaborat prima dată în 2022, în cadrul turneului Stradivarius, când au prezentat sonate pentru vioară și chitară de Nicolo Paganini. Dragoș Ilie a fost în 2021 câștigător ex aequo al bursei Moștenitorii României muzicale, oferită de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera; tot Radio România Muzical l-a recomandat pentru colaborarea cu Alexandru Tomescu, care a condus la concerte de mare succes la nivel național și internațional, dar și la două sesiuni de masterclass susținute la cabana Caraiman din Munții Bucegi, repusă în circuitul turistic de Alexandru Tomescu.

Chitară clasică și vioară: două instrumente iubite și doi muzicieni ieșiți din comun - Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut și iubit violonist român, și Dragoș Ilie, ieșean care tocmai și-a finalizat strălucit studiile în Statele Unite ale Americii și a revenit acasă, pentru a preda la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași. Dragoș Ilie este laureatul a peste 40 de competiții internaționale, printre cele mai dificile și relevante în domeniul chitarei.

Intrarea la concertul extraordinar susținut de Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie este liberă.

La finalul concertului, cei doi protagoniști vor oferi autografe pe discurile proprii, apărute la Editura Casa Radio și sub sigla Fundației Remember Enescu.

Radio România Muzical și ParkLake au organizat în trecut alte evenimente menite să aducă muzica cultă în rândul publicului larg: alte trei dintre ele l-au avut în prim plan pe violonistul Alexandru Tomescu, iar altele i-au adus la ParkLake pe membrii Corului de Copii Radio, pe violonistul Răzvan Stoica și Kamerata Stradivarius, pe Orchestra de Cameră Radio, condusă de Constantin Grigore, solistă Irina Sârbu.

Radio România Muzical derulează la ParkLake, din 2018, și proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică": în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, o piesă repertoriul clasic este inclusă în playlistul pe care vizitatorii îl aud. Proiectul se desfășoară și între 1 și 31 octombrie 2024, luna octombrie devenind astfel "Luna muzicii clasice" la ParkLake Shopping Center din București.

Concertul extraordinar susținut de Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie este organizat cu sprijinul Casei de avocatură Vasile Deleanu, BRD și Fundației Remember Enescu.