Agenda de concert Înapoi
Muzică franceză cu Marius Hristescu la pupitrul simfonicului craiovean
Vineri, 14 mai 2021, ora 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Oltenia" Craiova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, va interpreta muzică aflată sub semnul rafinamentului francez: Camille Saint-Saëns: "Bacchanale" din opera "Samson și Dalila", Gabriel Fauré: Suita simfonică "Pelléas și Mélisande", op 80 (selecțiuni), Camille Saint-Saëns: Simfonia nr. 3 în Do minor, op. 78
Marius Hristescu s-a născut la 29 septembrie 1975, la Craiova. A absolvit Liceul de Artă din orașul natal (1994), bucurându-se de îndrumarea profesorilor Mariana Ilie (pian), Florian-George Zamfir (teoria muzicii) și Alexandru Racu (acompaniament). Pregătirea muzicală o continuă la Universitatea de Muzică din București, unde studiază, în paralel, trei dintre secțiile acesteia: Compoziție, Dirijat Cor Academic și Dirijat Orchestră, fiind discipol al maeștrilor Ștefan Niculescu (compoziție), Dan Buciu (armonie), Dinu Ciocan (contrapunct), Valentin Gruescu (dirijat cor academic), Ludovic Bács și Petru Andriesei (dirijat orchestră). În anul 2000, absolvă cursul de studii aprofundate (master) - Stil și Limbaj Compozițional, la clasa Ștefan Niculescu. Primele apariții scenice în calitate de dirijor sunt legate de concertele susținute de Corul "Carmina Nova" din Craiova, înființat de Florian-George Zamfir. În anul 1997, obține Premiul de Debut în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova (ediția a V-a), în anul 2002, o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneția și, în 2005, la Roma. În anul 2004, participă la un master-class de artă dirijorală susținut de Kurt Masur, organizat de Fundația "Eurosilesia" la Wroclaw (Polonia), iar din 2008 începe să frecventeze seriile de cursuri de artă dirijorală și fenomenologie muzicală susținute de Konrad von Abel, recunoscut discipol al lui Sergiu Celibidache.
*
De-a lungul timpului, Samson și Dalila de Camille Saint-Saëns a atins celebritatea datorită în special splendidelor arii ale Dalilei: "Mon coeur s'ouvre a ta voix", "Printemps que commence" și "Amour, viens aider ma faiblesse", dar și orgiasticii Bacchanale, una dintre cele mai spectaculoase lucrări din creația compozitorului.
Opera cea mai importantă a lui Saint-Saëns în domeniul simfonic este, fără îndoială, Simfonia nr. 3 în Do minor, binecunoscută sub titulatura de "Simfonia cu orgă". Dedicată lui Liszt, a cărui personalitate puternică domina viața muzicală a timpului, lucrarea a avut prima audiție la Londra, în anul 1885.
Gabriel Fauré abordase tema din capodopera lui Maurice Maeterlinck "Pelléas et Mélisande", răspunzând solicitării actriței Patrick Campbell. Artista a fost foarte încântată de rafinata muzică a lui Fauré "care a surprins cu cea mai tandră inspirație puritatea poetică ce răzbate și învăluie textul adorabilei piese a lui Materlinck".
Evenimentul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 50% din capacitatea sălii de concerte și respectarea măsurilor de siguranță medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieșire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor și purtarea măștii de protecție.
Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)
Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16
Telefon: 0251.414.698
Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00