Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

Nelson Freire - 'Radio Days' - CD Review, 21, 23 octombrie 2014

Publicat: luni, 20 Octombrie 2014 , ora 9.22

Considerat un maestru al clarității, lipsit de ostentație, etalându-și arta în modul cel mai direct cu putință - fără emfază, însă cu toate calitățile excelenței. Artă pianistică la cote excepționale.

Nelson Freire este un artist discret. Aparițiile scenice nu foarte dese transformă fiecare întâlnire a sa cu publicul într-un eveniment. În luna septembrie a susținut un turneu cu Imperialul beethovenien în Mexico și America de Sud, în prima jumătate a lunii octombrie a revenit la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg alături de Valeri Gergiev, pentru care Nelson Freire este un Emil Gilels. În 2 noiembrie va cânta la Barbican Center cu Orchestra Simfonică din Londra, în 15 noiembrie la Sala Pleyel din Paris , apoi la Zurich.

Acest mare pianist al Braziliei, își regăsește acum un echivalent doar în "leonina" sa parteneră din Argentina - Martha Argerich ( memorabil, albumul realizat împreună la Festivalul de la Salzburg - "Live from Salzburg" apărut la Decca în 2009)… o prietenie de o viață, o complicitate în fața celor două claviaturi.

Îl descoperim, cu zâmbetul său bonom, înconjurat de amintiri, mereu în fața pianului, fascinat printre altele de arta lui Eroll Garner, de modul în care acest pianist de jazz improviza, și de bucuria cu care cânta. Regăsea aceeași bucurie la Rubinstein, la Horowitz, dar se pare că și el însuși este guvernat de aceeași bucurie, pe care o transmite, nu o declară. Toate sentimentele sale trec prin sunet - nici un gest exterior gratuit. Doar finețe.

Nelson Freire a împlinit 70 de ani luna aceasta. Iar casa de discuri Decca i-a făcut un cadou, lansând un dublu album ce cuprinde înregistrări live realizate în tinerețea sa, niciodată apărute pe disc. Au fost recuperate din arhivele Radiodifuziunilor din Franța, Germania și Olanda. "Radio Days reunește concerte pe care le-am susținut în Europa la începutul carierei mele, declară pianistul. Cred că este bine să apară pentru că acoperă o perioadă în care nu am realizat multe înregistrări."

Aveți astfel ocazia să descoperiți câteva nestemate înregistrate între 1968-1979, desigur remasterizate : Concertul nr.1 de Frederic Chopin, Concertul nr.2 de Franz Liszt, Concertul nr.1 de Serghei Prokofiev, cel de-al treilea Concert de Rahmaninov, de asemenea Concertul nr.1 de Ceaikovski și Allegro de concert și Introducere op.134 de Robert Schumann, înregistrate cu orchestre germane, franceze și cu Orchestra Filarmonică din Rotterdam. De asemenea apar câteva nume din galeria marilor dirijori - Kurt Masur, David Zinman, dar și Heinz Wallberg, Eleazar de Carvalho, Reinhardt Peters și Yuri Ahronovitch.

Fiecare concert oferă satisfacțiile proprii, anvergura pianistică nu pare cu nimic diminuată de lipsa de experiență sau de tinerețea personajului. Dimpotrivă, îi recunoaștem trăsăturile principale, claritatea discursului său, impetuozitatea și vitalitatea care au făcut din Nelson Freire unul dintre marii pianiști ai secolului XX. Cităm și noi presa timpului, când pianistul brazilian era descris ca "un leu tânăr al claviaturii".

În două ediții CD review, la măsura cuvenită am ales Schumann și Prokofiev, pentru marți 21 octombrie, și Liszt pentru 23 octombrie, doar o mică parte din ceea ce colecția Radio Days - Nelson Freire ne poate oferi.

Marina Nedelcu