Cronici Înapoi

O mare reușită românească la Gala premiilor ICMA 2024

Publicat: luni, 15 Aprilie 2024 , ora 12.25
Decernarea premiilor și gala laureaților premiilor International Classical music Awards 2024, care au avut loc vineri, 12 aprilie, la Palau de la Musica din Valencia, au fost punctul de întâlnire pentru nume importante din lumea muzicii clasice, artiști, manageri și case de discuri.

Palau de la Musica din Valencia, un complex cu o sală de concerte cu aproape 1800 locuri și o sală de muzică de cameră cu 400 locuri, a fost primitoarea gazdă a celei de a paisprezecea ediții a galei premiilor ICMA, cunoscute și drept Oscarurile muzicii clasice, premii care se acordă pe criterii strict profesionale de un juriu independent, alcătuit 19 membri de la prestigioase publicații și radiouri europene, din care face parte și Radio România Muzical.

La concertul laureaților au pășit pe scenă Orazio Sciortino, compozitorul anului, Duo Pekinel - Lifetime achievement, tenorul Cyrill Dubois - premiul Baroque Vocal, violonista Lana Zorjan - Discovery Award, Sharon Bezzaly - flaut piccolo, violoncelista Tanja Tetzlaff - Chamber music, chitarista Cassie Martin - Claseek Award, dirijorul Sylvain Cambreling - Special Achievement Award, soprana Aida Pascu - Young artist of the year și violonistul Renaud Capucon - Artist of the year.

Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Simfonică din Valencia, condusă de directorul ei muzical, Alexandre Liebreich; de altfel, unul dintre cele mai reușite momente ale galei a fost interpretarea momentului Lever du Jour din Suita nr. 2 Daphnis și Chloe de Maurice Ravel, în interpretarea acestei orchestra compacte, cu un sunet convingător. Așa cum a fost și Alleluia din Ascension de Olivier Messiaen, impresionant moment propus de Orchestra valenciană sub conducerea lui Sylvain Cambreling. Seara s-a încheiat cu o interpretare în premieră spaniolă a unei piese de Charlotte Sohy, compozitoare franceză care a trăit între anii 1887-1955, propunerea ieșită din comun a artistului anului, violonistul Renaud Capucon.

Însă fără îndoială, revelația serii a fost evoluția sopranei Aida Pascu, care a interpretat aria Elvirei din actul I al operei Ernani de Giuseppe Verdi.

Joel Valkila, product manager casa de discuri finlandeză Ondine: Am ascultat foarte multe piese diferite, cu niște artiști foarte talentați și cunoscuți. Cred că publicului i-a plăcut foarte mult ce a auzit astăzi.


Ceva deosebit. Un finlandez care vorbește românește. Cum ați ajuns să învățați românește?

Din cauza soției mele. Prima dată când am fost în România am avut doar un dicționar cu mine și puțin câte puțin am învățat limba. România este a doua țară pentru mine.


Vorbiți foarte bine românește. Am avut și o soprană româncă câștigătoare. Cum vi s-a părut?

Foarte talentată și cred că are un viitor bun.


Salvatore Picchiredu, manager de comunicare grupul Naxos: Mi-au plăcut starurile pe care le-am văzut astăzi. A fost minunat să-I vedem pe Renaud Capucon, Tanja Tetzlaff, Sylvain Cambreling într-un singur eveniment de o calitate extraordinară. Mi-a plăcut foarte mult și tânăra artistă a anului, magica Aida Pascu. Ați făcut o treabă extraordinară alegând-o, este foarte, foarte talentată. Ar putea avea o carieră importantă. Este o artistă foarte carismatică, cu o tehnică ieșită din comun. Mi-a plăcut foarte mult ce am auzit. Fiind Italian, când a cântat Verdi, m-a convins.

Floor van der Holst, manager de comunicare grupul Outhere music: Concertul a fost minunat, fiecare moment a fost diferit, cu artiști, repertoriu și instrumente atât de deosebite, muzicieni de vârste diferite, o violonistă de doar 15 ani. Cine mi-a plăcut cel mai mult? Soprana și Verdi. A fost uimitor. Notele prelungi au fost atât de puternice și de adânci, cu un registru acut care te face să simți că șoptește ca un înger.

Catarina Amon, fondatoarea platformei de promovare a tinerilor muzicieni, Claseek: Mi-a plăcut foarte mult concertul. A fost o adevărată descoperire pentru mine, cu atâția artiști tineri și un repertoriu frumos pe care nu l-am mai auzit până acum. Este într-adevăr o veritabilă platformă pentru afirmarea tinerilor muzicieni. Mi-a plăcut foarte mult Aida Pascu, are o voce frumoasă și un talent incredibil. Și desigur, și tânăra artistă pe care am trimis-o în competiție, chitarista Cassie Martin. Aida Pascu va participa la programul Claseek anul viitor, grație parteneriatului cu juriul ICMA, suntem foarte încântați să o avem în programul Claseek. Vom discuta cu ea, vom vedea care sunt necesitățile și proiectele ei. Apoi vom veni cu un program adaptat necesităților ei. Desigur, va fi și un concert și tot ce se poate construi în jurul lui: o ședință foto care sperăm să-I folosească și în viitor, interviuri și mentorat, depinzând de nevoile artistului.

Robert von Bahr, proprietarul Bis Records: Am fost foarte impresionat de câteva momente din cadrul concertului, printre care și cel în care a fost protagonistă soprana Aida Pascu din România. Am fost total impresionat de registul ei grav și de ambitusul vocii ei. Dar nu numai de asta, ci și de expresia pe care a adus-o ariei Elvirei din Ernani. Este ceva ce mi-aș dori mult: să o văd și să o ascult din nou pe Aida Pascu".


Daniela Tender:

Este o seară specială aici la Valencia. De ce ați ales să fiți alături de câștigătoarea noastră româncă?

Pentru că iubesc foarte tare muzica de operă. Iubesc muzica în general, dar în special muzica de operă și am crezut că, atât pentru mine, cât și pentru România este un eveniment mai mult decât fascinant, meritoriu și extraordinar.


Cum s-a prezentat Aida Pascu? Cum vi s-a părut?

Mi s-a părut senzația serii. Sunt foarte mândră că o cunosc pe Aida și că a reușit în această seară să ridice, atât sala în picioare, cât și orchestra.


Soprana Aida Pascu a fost propusă în competiția pentru titlul Young artist of the year de membrul român al juriului, Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Cristina Comandașu: "Am cunoscut-o pe Aida Pascu grație competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale, un proiect realizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Soprana Aida Pascu a participat pentru prima dată la concursul pentru bursa Moștenitorii României muzicale în 2021. A obținut atunci concerte la Sala Radio și Filarmonica din Brașov, susținute în 2022, unul dintre ele, sărbătorind aniversarea Radio România Muzical la 25 ani. A participat la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale și în 2022, obținând atunci o sesiune de înregistrări speciale, realizate în vara anului 2023 alături de pianistul Gabriel Gîțan. În ianuarie 2023 am propus-o și pentru titlul Young artist of the year 2024, și după votul juriului, am știut încă din aprilie 2023 că ea va fi tânăra artistă a anului 2024 la una dintre cele mai cunoscute și apreciate gala de premiere din întreaga lume a muzicii culte. Cred că Aida Pascu are în față o carieră de înalt calibru și sper ca premiul primit la Valencia să fie o cărămidă importantă pusă în construcția carierei ei internaționale. Aceasta este o mare reușită pentru România, în elita muzicii mondiale, pornită dintr-un proiect românesc, Moștenitorii României muzicale, susținut de Radio România Muzical, postul public de radio care înțelege, cu adevărat, să servească valorilor românești și mondiale, cu toate instrumentele pe care le are la îndemână."

Aida Pascu este protagonista unui recital extraordinar organizat de Radio România Muzical în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale joi, 18 aprilie, ora 18.00, la Muzeul Național Cotroceni, eveniment transmis în direct de Radio România Muzical. Înregistrarea video va fi disponibilă din 30 aprilie pe contul youtube Radio România Muzical.

Concertul laureaților galei ICMA 2024 va fi disponibil din 3 mai pe contul youtube Deutsche Welle. 



Galerie foto: