Recomandări Înapoi
Oboistul Albrecht Mayer - albumul 'Tesori d'Italia': Music box, 27 noiembrie
Un nou CD al oboistului Albrecht Mayer - Tesori d'Italia, apărut în 3 noiembrie 2017 la casa Deutsche Grammophon. Alături de celebrul oboist, de altfel, cel mai cunoscut oboist al contemporaneității - ansamblul I Musici din Roma, deja un brand pentru interpretarea muzicii vechi.
Tesori d'Italia este o continuare ideatică a proiectului început de Albrecht Mayer odată cu albumul Lost and found din 2015, pe care de asemenea l-ați putut asculta la Radio România Muzical. În dorința de a descoperi sau redescoperi partituri dedicate oboiului, Albrecht Mayer a căutat în arhive din întreaga Europă; după concertele clasice de pe albumul Lost and found, pentru Tesori d'Italia propune o serie de concerte baroce - Vivaldi, Giuseppe Sammartini, Domenico Elmi, Giovanni Alberto Ristori - unele nume de compozitori ne sunt binecunoscute, altele, cu totul necunoscute.
Dintre cele 6 concerte înregistrate de Albrecht Mayer pe albumul Tesori d'Italia, două concerte apar în premieră mondială pe un disc - Concertul lui Domenico Elmi și Concertul op.8 nr.4 de Giuseppe Sammartini, pe când alte două concerte de Sammartini și cel de Ristori au mai fost înregistrate pe disc, în trecut, doar o singură dată. Cea mai cunoscută dintre lucrările propuse de Albrecht Mayer rămâne cea semnată de Antonio Vivaldi - Concertul catalog 450 în Do major de Antonio Vivaldi.
Giovanni Alberto Ristori - iată un nume despre care astăzi am fi cunoscut poate mai multe, dacă partiturile sale ar fi supraviețuit bombardamentelor din timpul celui de al doilea război mondial. Cum însă Dresda, orașul unde acest compozitor italian a activat o lungă perioadă de timp, a fost practic distrusă în al doilea război mondial, astăzi cunoaștem puține despre Giovanni Alberto Ristori. Albrecht Mayer a descoperit partitura Concertului în Mi bemol major pentru oboi și orchestră în colecția de manuscrise a lui Johann Georg Pisendel. O muzică încântătoare, care ne amintește de Veneția în care și-a început cariera Ristori, acest compozitor care este cunoscut pentru intensa sa activitate la curtea principilor saxoni din Dresda.
Ca și în cazul concertului lui Ristori, partitura Concertului în la minor de Domenico Elmi a fost descoperită în colecția lui Johann Georg Pisendel, în așa numitul Shrank II; Pisendel, ca și Ristori, a fost maestru de capelă la Dresda. Însă despre Domenico Elmi se cunosc foarte puține: a trăit între 1676 - 1760 și se pare că era de origine venețian. De altfel, stilul lui Giovanni Gabrieli este sesizabil și în partitura Concertului în la minor de Domenico Elmi.
Pentru a realiza acest disc, cu lucrări foarte puțin cunoscute, Albrecht Mayer a ajuns și în Suedia, la Biblioteca Națională din Stockholm, unde a fost descoperită partitura originală a Concertului în Do major de Giuseppe Sammartini. O descoperire într-adevăr neașteptată, la Stockholm, din moment ce Sammartini, născut la Milano, a activat cea mai mare parte a vieții sale la Londra. Sammartini a fost contemporan cu Bach - s-a născut în 1695 și a murit în 1750, însă în creația sa deja descoperim elemente stilistice caracteristice clasicismului timpuriu și curentului Sturm und Drang. Giuseppe Sammartini - în egală măsură, compozitor și interpret: a fost considerat unul dintre cei mai importanți oboiști ai secolului al XVIII-lea.
Este și cazul acestui Concert în Do major pentru oboi și orchestră, o partitură admirabil interpretată de Albrecht Mayer și Ansamblul I Musici.
Albumul Tesori d'Italia poate fi ascultat luni, 27 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare, duminică, 3 decembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2017.