Clasic Înapoi

Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijor Semyon Bychkov. Antonín Dvoűák - CD Review, 14-17 octombrie 2024

Publicat: luni, 14 Octombrie 2024 , ora 10.46

I. Simfonia a VII-a op. 70 în re minor

II. Simfonia a VIII-a op. 88 în sol major

III. Simfonia a IX-a op. 95 în mi minor "Din Lumea Nouă"

IV. Uverturile de concert "În natură", "Carnaval" și "Otello"


După ce în luna martie au lansat un album cu ciclul de poeme simfonice „Patria mea” de Bedrich Smetana, Orchestra Filarmonicii Cehe și dirijorul său principal Semyon Bychkov revin cu un nou produs discografic în același context, al Anului Muzicii Cehe. Au existat, de altfel, numeroase albume apărute cu acest prilej, la împlinirea a 120 de ani de când s-a stins din viață Antonín Dvoűák, 7 decenii de la trecerea în eternitate a lui Leos Janacek și două secole de la nașterea lui Bedrich Smetana.

Filarmonica Cehă ne propune de această dată un dublu disc lansat la casa Pentatone, care cuprinde simfoniile nr. 7, 8 și 9 de Dvoűák alături de un set de uverturi ale aceluiași compozitor – „În natură”, „Carnaval” și „Othello”. Ultimele trei simfonii ale creatorului romantic ni-l înfățișează în punctul culminant al capacităților componistice și al faimei sale internaționale, etalând o paletă largă de stiluri și valențe expresive.

Filarmonica Cehă ocupă un loc privilegiat între marile orchestre ale lumii și este recunoscută pentru tradiția sa bogată în interpretarea creației cehe și a repertoriului european clasico-romantic în general. Din stagiunea 2018-2019, dirijor principal și director artistic al ansamblului este Semyon Bychkov, care a derulat proiecte de succes în ultimii ani - a mai imprimat la conducerea acestei orchestre albume cu pagini simfonice de Gustav Mahler, urmând să încheie în viitorul apropiat lansarea ciclului complet al simfoniilor compozitorului austriac, la casa de discuri Pentatone.

Despre creația simfonică a lui Antonín Dvoűák, Semyon Bychkov spune:  „În această muzică există mult mai mult decât măiestria melodică pentru care compozitorul este adorat. Când începi să explorezi detaliile, partitura devine mult mai densă, pentru că nu este bazată doar pe armonii și melodii, ci și pe polifonia interioară care îmbogățește muzica până în punctul în care o face inepuizabilă”. Acestea sunt calitățile muzicii lui Antonín Dvoűák, pe care Orchestra Filarmonicii Cehe le evidențiază în interpretarea sa exemplară.


Larisa Clempuș