Evenimente Înapoi

Orchestra Națională Radio, concert dedicat dialogului cultural România - Polonia

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2017 , ora 10.06

Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert - eveniment dedicat dialogului cultural între România și Polonia, care o va avea ca invitată pe violonista de origine poloneză Marta Kowalczyk, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, Elveția. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Gerd Schaller.

Organizat în colaborare cu Institutul Polonez din București, concertul este programat în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenței de către Polonia și celebrează, în același timp, 80 de ani de la înființarea primului Institut de Cultură Poloneză la București și de la stabilirea relațiilor culturale româno-poloneze.

Conceput ca un dialog între muzica clasică și muzica contemporană, dar și între muzica românească, poloneză și repertoriul clasic european, programul concertului va debuta cu o lucrare în primă audiție, Spini, de Dan Dediu. Va urma Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră, op. 35, semnat de compozitorul polonez K. Szymanowski, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64, de P. I. Ceaikovski.

Câștigătoare a prestigiosului premiu Royal Philharmonic Society Award, Marta Kowalczyk a susținut numeroase concerte și recitaluri în săli de concerte renumite, ca Wigmore Hall sau Concertgebouw, și a colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internaționale.

Gerd Schaller este o prezență binecunoscută publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu cele două orchestre simfonice ale radioului public, fiind un muzician foarte apreciat pentru varietatea abordărilor sale stilistice, de la repertoriul simfonic la cel de operă.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro


Biografii

GERD SCHALLER

Un muzician rafinat, Gerd Schaller este o prezență deja constantă pe scena Sălii Radio. Muzicianul și-a început cariera prin colaborarea cu Opera de Stat din Hanovra, iar repertoriul său extrem de bogat cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic și vocal-simfonic, cât și de operă, incluzând o variată paletă stilistică. Este cunoscut ca un expert în ceea ce privește creația lui Antonin Bruckner, Societatea Americană Bruckner conferindu-i Medalia de onoare Kilenyi. Înregistrarea Simfoniei în fa minor de Bruckner a fost catalogată drept cea mai bună înregistrare Bruckner a anului (2017).

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat și Orchestra Filarmonică Radio NDR din Hanovra, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonică a Teatrului Național din Praga, Orchestra Radio din München, Orchestra Operei Naționale din Varșovia, cu ansamblul Münich Bach Soloists. A fost dirijor principal al Orchestrei Teatrului de Stat din Braunschweig și director muzical al Teatrului din Magdeburg.

Artistul este în prezent director artistic al Ebrach Summer Music Festival și profesor de dirijat la Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra. Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a abordat atât opere deja celebre de R. Wagner, R. Strauss și G. Verdi, cât și titluri mai puțin interpretate, precum Wozzeck de A. Berg, Hérodiade de J.Massenet, Die tote Stadt de E. W. Korngold, Fedra de J. S. Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de C. Goldmark a primit Premiul Echo Classik pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.


MARTA KOWALCZYK

Cu o pasiune specială pentru vioară, Marta Kowalczyk concertează atât în calitate de solist concertist, cât și în diverse ansambluri camerale, pășind pe scene din cele mai cunoscute, alături de artiști renumiți, ca Salvatore Accardo, Barry Douglas, Arto Noras, Antoni Wit, Bruno Giuranna, Krzysztof Penderecki. S-a născut în Polonia și a început să deslușească tainele muzicale prin intermediul viorii, la vârsta de șapte ani. A studiat la Universitatea de Muzică Frederic Chopin din Varșovia, cu Jan Stanienda, apoi la Academia Regală din Londra, la clasa lui György Pauk. În 2017 a absolvit și cursurile Academiei Stauffer din Cremona, unde a studiat cu maestrul Salvatore Accardo.

De-a lungul anilor a fost distinsă cu Royal Philharmonic Society Award, J&A Beare Prize, a mai primit Marele Premiu și două premii speciale la Concursul Internațional de Muzică de Cameră Ludwig van Beethoven din Polonia. A obținut premii I la Concursul Internațional de Vioară din Bled Slovenia, la Concursul Internațional pentru Vioară din Belgrad, precum și Premiul special la Concursul Internațional de Vioară din China.

A susținut concerte și recitaluri la Wigmore Hall, sala de concerte Lutosławski, sala Filarmonicii din Bratislava, precum și la Concertgebouw, St. Martin-in-the-Fields, St. James Piccadilly; a concertat alături de Orchestra Filarmonicii Naționale din Polonia, Orchestra Filarmonicii din Cracovia, Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Orchestra Radio din Polonia, Orchestra Radio din Budapesta. A fost invitata unor festivaluri de prestigiu, ca Festivalul Chopin and His Europe, Festivalul Beethoven Easter și Festivalul Salerno Music.

În stagiunea 2017-2018, violonista va interpreta Concertul nr. 2 - Metamorphosen, de K. Penderecki, împreună cu Salvatore Accardo și Bruno Giuranna, va susține concerte de muzică de cameră în Italia, iar în calitate de solistă va concerta alături de Zielona Gora Philharmonic Orchestra, Wrocław Philharmonic Orchestra, iar în Coreea va participa la Busan Maru International Music Festival.

Din 2017 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel și este reprezentată de Asociația Ludwig van Beethoven.