Clasic Înapoi

Organista Anna-Victoria Baltrusch - albumul "Liszt - The Friend and Paragon" - CD Review, 7 decembrie 2022

Publicat: miercuri, 7 Decembrie 2022 , ora 10.33

Piese de Bernhard Sulze, Salomon Jadassohn și August Gottfried Ritter.

Atunci când s-a stabilit la Weimar, în anul 1848, Franz Liszt s-a arătat interesat de orgă fiind introdus în tainele acestui instrument de mari virtuozi din acea regiune. La rândul său, Liszt a devenit o importantă sursă de inspiraţie pentru unii muzicieni din Weimar şi a readus acest oraş la nivelul unora dintre cele mai înfloritoare centre muzicale europene. Acolo a avut o bogată activitate ca dirijor şi compozitor de piese simfonice, dar şi de partituri pentru orgă. Albumul pe care vi-l propun în cadrul proiectului "Discurile anului 2022" este un tribut adus acelor personalităţi din lumea muzicale de secol 19 şi unora dintre compoziţiile lor, fără de care creaţia pentru orgă a lui Franz Liszt poate nu ar fi existat. Este vorba despre muzicieni germani care nu au fost niciodată atât de cunoscuţi ca Liszt însă au avut o remarcabilă contribuţie la afirmarea orgii în perioada romantică, nu doar în biserici ci şi în sălile de concert, muzicieni precum Carl Müller Hartung, Johann Gottlob Töpfer, Bernhard Sulze sau August Gottfried Ritter. Câteva dintre compoziţiile lor sunt reunite pe albumul "Liszt - The Friend and Paragon" lansat în data de 2 septembrie a acestui an de Anna-Victoria Baltrusch, una dintre cele mai apreciate organiste din Europa, care a studiat muzica protestantă, orga şi pianul la Hochschule für Music din Freiburg şi în ultimii ani a desfăşurat o bogată activitate de concert în Europa, colaborând cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, cu Orchestra de Stat Brandenburg şi cu Filarmonica Westfaliei.

Anna-Victoria Baltrusch, în vârstă de 33 de ani, are o carieră internaţională prolifică după ce în anul 2009 a câştigat Concursul Societăţii Bach din Wiesbaden. A fost profesoară la Conservatorul din Leipzig, organistă la Tonhalle şi a condus corul de cameră TonArt din Zürich. Iar în prezent predă orga la Facultatea de Muzică Evanghelică din Halle, unde a fost numită la începutul stagiunii curente ca organistă titulară la sala de concerte Ulrichskirche. Tot în această toamnă, Anna Victoria Baltrusch a lansat două albume, ambele la casa de discuri Audite, unul cu piese de Franz Liszt, pe care l-aţi putut asculta deja în luna octombrie la CD Review, şi celălalt cu creaţii semnate de compozitori şi organişti germani de secol 19, care l-au inspirat pe Franz Liszt.

Organista Anna Victoria Baltrusch a înregistrat acest CD în luna iunie a anului trecut la vechea orgă Tonhalle, un instrument construit în 1872 de Johann Nepomuk Kuhn pentru prima sală Tonhalle din Zürich, instrument recondiţionat şi repus în circuitul concertistic după anul 1990 la biserica Neumünster din Zürich. Este o orgă de mare preţ pe care Anna Victoria Baltrusch are ocazia de a-şi expune calităţile ieşite din comun - tehnica şi valenţele expresive.


Larisa Clempuş