Agenda de concert Înapoi

PANN-O-RAMA - Turneu național de recitaluri dedicat lui Anton Pann

Publicat: marți, 30 Aprilie 2024 , ora 12.13


170 de ani de la trecerea în neființă a lui Anton Pann, comemorați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga în cadrul unui turneu național de 10 recitaluri camerale organizat cu susținerea Institutului Cultural Român.

Între 9 mai și 19 iunie 2024, zece orașe din România vor găzdui o serie de recitaluri dedicate personalității poetului și compozitorului Anton Pann, în cadrul cărora violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga propun publicului o călătorie de-a lungul a două secole de creație muzicală românească pe firul influenței gândirii artistice aacestui fascinant spirit creator, urmărind transformarea expresiei sale atât de caracteristice într-o veritabilă coordonată de marcă a muzicii autohtone.

Repertoriul prezentat în cadrul acestui turneu vizează exclusiv creații camerale românești ce dezvoltă filonul liric specific muzicii lui Anton Pann și se plasează sub o denumire sugestivă pentru intenția de a construi o perspectivă amplă asupra creației naționale pornind de la numele și creația sa: PANN-O-RAMA. Programul se deschide chiar cu pagini semnate de Pann, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Ioan Dobrinescu, completându-se cu creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin. C. Nottara, Mircea Chiriac, Mihaela Vosganian, Ulpiu Vlad, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu. Special pentru această ediție de turneu, tânărul compozitor Roman Vlad a dedicat celor doi interpreți o creație care va fi prezentată în premieră, intitulată "Cântătorul dorului".

Recitalurile se vor desfășura după următorul calendar:

1. Joi, 9 mai 2024, ora 12:00 - Zalău, Liceul de Artă IOAN SIMA - deschiderea turneului cu prilejul Galei Culturii Sălăjene - eveniment dedicat Zilei Europei;

2. Vineri, 10 mai 2024, ora 18:00 - Bădăcin, Casa memorială "Iuliu Maniu" - recital dedicat Zilei Regalității;

3. Luni, 13 mai 2024, ora 12:00 - Baia Mare, Colegiul de Arte;

4. Miercuri, 15 mai 2024, ora 18:00 - Sighetu Marmației, Școala Gimnazială de Muzică și Arte Plastice;

5. Luni, 10 iunie 2024, ora 13:00 - Dumbrăveni (jud. Suceava), Centrul Cultural "Eugen Simion";

6. Miercuri, 12 iunie 2024, ora 19:00 - Focșani, Teatrul Municipal "Maior Ghoerghe Pastia";

7. Joi, 13 iunie 2024, ora 18:00 - Tecuci, Ateneul Tecuci

8. Vineri, 14 iunie 2024, ora 16:00 - Brăila, Școala Gimnazială de Arte "Vespasian Lungu";

9. Marți, 18 iunie 2024, ora 17:00 - Giurgiu, Școala Gimnazială de Muzică "Victor Karpis";

10. Miercuri, 19 iunie 2024, ora 19:00 - București, Sala Mare a Institutului cultural Român.

Alături de susținerea Institutului Cultural Român, turneul se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și de parteneriatul instituțiilor de cultură și de învățământ implicate în organizarea evenimentelor: Direcția Județeană pentru cultură Sălaj, Liceul de Artă IOAN SIMA din Zalău, Casa memorială "Iuliu Maniu" și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Colegiul de Arte Baia Mare, Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" Baia Mare, Asociația Muzica Rivulina, Asociația RECREART, Rotary Club Sighetu Marmației și Școala Gimnazială de Muzică și Arte Plastice Sighetu Marmației, Centrul Cultural "Eugen Simion" Dumbrăveni, Teatrul Municipal "Maior Ghoerghe Pastia" din Focșani, Ateneul Tecuci prin Fundația "Pelin", Școala Gimnazială de Arte "Vespasian Lungu" din Brăila, Școala Gimnazială de Muzică "Victor Karpis" Giurgiu.