Cărți despre muzică Înapoi
PENTRU CE MERGEM LA OPERA?
Volumul publicat de Fundația Calea Victoriei reproduce cele 13 conferințe susținute de dirijorul Tiberiu Soare în anii 2012-2013 despre opere și balete celebre din cadrul proiectului PENTRU CE MERGEM LA OPERA?, premiat la Gala Societății Civile, secțiunea Artă și Cultură, în 2013.
http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/pentru-ce-mergem-la-opera-carte-de-tiberiu-soare-editie-limitata/"Ce este, de fapt, această carte, nu vă pot spune cu siguranță. Ea nici nu a fost concepută ca atare: la ora la care vorbeam nu știam că se va transforma într-o culegere de texte tipărite. La drept vorbind, nici măcar nu am scris-o. Doar am povestit-o, seară de seară, la acele întâlniri. Cred că mi-ar fi mai ușor să vă spun ce nu este această carte: nu este un text de specialitate, rezultatul vreunei cercetări de ordin muzicologic, și nici vreo enciclopedie de operă și balet. Nu este un curs, nici măcar pentru începători, și nici vreo lucrare de istorie a genului, cu atât mai puțin vreo colecție de analize ale partiturilor aduse în discuție. Ca într-o parabolă orientală, ea nu este luna, ci doar degetul care arată înspre aceasta." ne spune Tiberiu Soare.
….
"Așa cum spune Tiberiu în cartea sa, personajele din operele de care s-a apropiat sunt, pentru el, reale, mai reale decât unii oameni cu care ne întâlnim zilnic și care deseori nu au nimic să ne spună. Aceste personaje, aflăm noi din carte, sunt măști, alter-egouri ale compozitorului sau libretistului, iar dirijorul - împreună cu intrepreții de operă, balerinii și muzicienii din orchestră - adaugă acestor personaje propria sa sensibilitate și inteligență. Dirijorul aduce nuanțe noi și deschide în felul acesta posibilități multiple de interpretare și de înțelegere a poveștii.
Cititoarele se pot identifica, prin această carte, cu personajele feminine excepționale pe care le întâlnesc aici: Traviata - în puterea ei de a iubi și de a se sacrifica, Mimi - în sensibilitatea și delicatețea ei, Rosina - în aparenta ei cumințenie, dublată de un temperament puternic, Carmen - în dorința de a vrăji și de a nu aparține niciunui bărbat sau Susanna - în abilitatea de a tempera și a manipula atâția bărbați.
Cititorii se pot recunoaște, la rândul lor, în bărbierul Figaro sau în contele Almaviva - în relațiile complicate cu doamnele și domnișoarele cucerite sau care îi ispitesc, în Don Giovanni - în arta de a iubi femeia, de a trăi hedonist viața până la capăt, în Don Jose - vrăjit iremediabil de femeia fatală prin definiție (Carmen) sau în tânărul Calaf - care se luptă să dărâme zidul din jurul femeii intangibile, a zeiței fecioare.
Un îndrăgostit de operă, Tiberiu Soare, reușește în cele treisprezece capitole să ne trezească pofta de a asculta și a reasculta fiecare dintre titlurile propuse și, mai mult, să ne incite dorința de a descoperi și de a savura multe alte creații ale compozitorilor clasici la care face referire în carte."
Sandra Ecobescu
C U P R I N S:
1. "Problema libertății individuale" în opera Traviata de Giuseppe Verdi
2. "Frumusețea ascunsă a lucrurilor de zi cu zi" în opera Boema de Giacomo Puccini
3. "Romantismul transpus în mișcare" în baletul Giselle de Adolphe Adam
4. "Iubire, atrocitate și grandoare" în opera Turandot de G. Puccini
5. "Iubire, magie și alte iluzii" în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti
6. "Commedia dell'arte întâlnește Muzica" în Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini
7. "Magie, Libertate și Moarte" în Carmen de Georges Bizet
8. "Tragedia unei Măști" în Rigoletto de Giuseppe Verdi
9. "Lumea privită prin ochii unui copil" în Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski
10. "Fascinația umbrei asupra sufletului" în opera Don Giovanni de W.A. Mozart
11. "Revanșa feminității" în Nunta lui Figaro de W.A. Mozart
12. "Văpaia întunecată a sufletului" în Olandezul zburător de Richard Wagner
13. "Omul și întrebarea Sfinxului" în tragedia lirică Œdipe de George Enescu
Dacă doriți să comandați cartea dirijorului Tiberiu Soare, disponibilă la sediul Fundației Calea Victoriei str Popa Soare nr 40, etaj 1, vă rugăm să ne scrieți la contact@victoriei.ro.